Színház

Shakespeare-naplók: Miért nem Erkel Fesztivál?

2021.07.01. 19:45
Ajánlom
Úgy tűnik, az időjárás is tudja, hogy mikor kell rosszabbra fordulnia, ezért az éjjeli eső ellenére kánikulával és ragyogó napsütéssel érkezett a szerda reggel. Megnyugtató, hiszen Gyula nevezetességeit meglátogatni két nap is kevés, ráadásul ha nemcsak történelemimádó, de édesszájú is az ember, könnyen leragadhat egy-egy cukrászdánál.

Márpedig fagyit kínáló vendéglátóhelyből rengeteg van, szinte minden sarkon tábla hirdeti a kézműves édességeket, így ha nem vigyázunk, könnyen törzsvendégek lehetünk például a Black Sheepnél, ahol a sétálókehelybe annyi féle fagyit választhatunk, amennyit nem szégyellünk. A sütik mekkája persze a Százéves Cukrászda, amely nevét onnan kapta, hogy Magyarország második legrégebbi cukrászdájaként 1840 óta üzemel.

20210630_151120-192657.jpg

Százéves Cukrászda (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Sokan megfordultak itt az idők folyamán, a szemben lévő épület falán például emléktábla hirdeti, hogy a boldoggá avatott Apor Vilmos azon a plébánián szolgálta Istent és az embereket.

Sokkal szerényebben bújik meg a cukrászda mellett a Ladics-ház, amelytől csupán pár perc sétára, egy templomtorony tövében áll Erkel Ferenc szülőháza.

Az emlékházzá alakított épület fogadóterébe lépve nemcsak a Himnusz keletkezésébe nyer betekintést a látogató, a falon végigfutó idővonalon és a szobákban az Erkel család története elevenedik meg. Órákig lehetne itt időzni, de ha eljön délután, akkor irány a színház. A helyszín ezúttal is a Világóra, a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei a szombati előadásból adnak ízelítőt – ahogy teccik.

A pár perces bemutatóból is látszik, hogy a közönség nem a hagyományos Shakespeare-művet látja majd, sokkal inkább egy továbbgondolást, ami eredeti, dinamikus és nagyon mai, Netflix-sorozatokkal, Instával és bonyolult szerelmi kapcsolatokkal. Mindez pedig táncban, dalban és rapben elbeszélve.

20210630_170149-192659.jpg

A Pesti Magyar Színiakadémia Ahogy teccik című előadásának utcaszínházi változata Gyulán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Közben a könyvtárban drámapedagógiai programmal egybekötött workshop zajlik kritikusoknak és fiataloknak, a Kamaraterem előterében pedig régi Shakespeare-feldolgozásokat vetítenek. Ugyanitt kiállítás is van, az OSZMI támogatásával legendás színházi plakátok között sétálhatnak a látogatók.

Mialatt a Világóra körüli teret betölti a ritmusosan skandált „színház az egész világ”, az internet népe felveti a kérdést, hogy miért is van szüksége Gyulának Shakespeare Fesztiválra, és arra a modern aktualizált színjátszásra, ami letaszította a piedesztálról a klasszikus formákat.

Miért nincs inkább Erkel Fesztivál, ha van a városnak egy ilyen híres szülöttje?

A kérdésre nem érkezik megnyugtató felelet, Shakespeare létjogosultságára pedig leginkább az unásig ismételt közhelyekkel lehet jól felelni: olyan alapvető emberi viszonyokat, érzéseket és problémákat vázol fel, amelyek mindenkor aktuálisak. „Shakespeare örök.” – Újabb közhely, de igaz.

Az este a Csíki Játékszín III. Richárdjával zárul, ami a tervezetthez képest kicsit hosszabbra nyúlik, ugyanis csak a helyszínen derül ki, hogy a műsorfüzetben közölttel ellentétben az előadás nem másfél, hanem háromórás lesz.

Az első sokkot gyors újratervezés követi – így jár, aki a hazautazás előtti este még nem pakolta be a bőröndjét –, ám kár idegeskedni, ideje átadni magunkat a drámának.

206680414_2964793837128002_1353369374045465892_n-192850.jpg

A Csíki Játékszín III. Richárd című előadása a gyulai Shakespeare Fesztiválon (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

Már a terembe lépve látszik, hogy a történet a jelenünkben játszódik (vagy legalábbis egy ahhoz nagyon hasonló párhuzamos univerzumban), a kivetítőn először a takarásban készülődő színészek, majd egy közösségi oldal képe villan fel, a „technikai stáb” egy esemény közvetítésére készül. Élő bejelentkezés az interneten, mintha az elmúlt másfél év peregne vissza. Mi, a szerencsés „kiválasztott nemesek” persze élőben is nézhetjük a koronázást, amin megjelenik Richárd és kegyetlenül a néző szemébe néz: „Úgy döntöttem, hogy gazember leszek”.

Valóban az lesz, a legaljasabb, aki csak lehet. A rendező – a tapsrendnél lábszárközépig felhúzott piros zokniban színpadra futó Vladimir Anton – azonban szakít a sztereotípiákkal. Richárd ebben a feldolgozásban testileg nem torz, csak néha, szóban érzékelteti önnön csúfságát, ármánykodásai azonban nem kevésbé hatásosak.

Az előadás alapvetően szépen ötvözi a modern technikát a klasszikussal, a mindent látó kamera végig vezeti a néző figyelmét és keretbe foglalja az előadást. Néha azonban a jelen színrevitele a játék rovására megy, és tartalmatlan paródiává válik a folyamatos szelfizés, vagy elvonja a figyelmet a kimondott szavakról. Hová lett a híressé vált mondás: „Országomat egy lóért”? Vannak azonban egészen bravúros megoldások:

ahogyan egy élő közvetítéssel és koronázással kezdtünk, úgy streameli Richárd halála után a „Tudor Official” az új uralkodó trónra lépését.

Eközben szóba kerülnek olyan népszerű témák, mint az Y-generáció előző idősebbekhez való viszonya, de az előadás ad annyi szabadságot a színészeknek, hogy a közvetlen aktualitásokra is reflektáljanak: Richárd egy Gyulai Várszínházas műsorfüzettel a kezében sétál ki a színről az első felvonás végén azon morogva, hogy milyen hülyeség azt írni a III. Richárdhoz, hogy „egy óra harminc perc, szünet nélkül”.

A darab végén a kijáratnál ezúttal is Shakespeare-idézettel várnak, én ezzel búcsúzom Gyulától:

„Nem fontolgat az, ki szívével szeret, mert szíve titkát bátran megmutatni kész!”

A XIV. Shakespeare Fesztivál programjai Gyulai Várszínház oldalán érhetők el.

A Shakespeare-napló első része ITT, a második ITT érhető el.

Fejléckép forrása: Vass Antónia / Fidelio

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében