Színház

Shakespeare-naplók: Na, de mit keres Vilmos Gyulán?

2021.06.29. 15:05
Ajánlom
A fesztiválok első napjának van valamiféle semmihez sem fogható hangulata: amikor az egyik helyszín színpada még alig áll, lépten-nyomon bőröndöt húzogató emberekbe botlasz, de az esti előadás kellékesei már melletted eszik az „A” menüt az étteremben.

Ez még a rákészülés időszaka, a hosszas sorban állás utáni hotel-becsekkolásé – persze a szerencsésebbek jó ütemben érkeznek, és már élvezhetik is Gyula látványosságait. Merthogy  amellett, hogy a színházat ünnepli a város, bőven van mit nézni a színpadon kívül is.

20210628_120631-090517.jpg

Almásy-kastély Gyulán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Ott van például a vár és az Almásy-kastély, ami kihagyhatatlan látványosság, de amíg odáig is elsétál az ember érdemes betekintgetni a kisebb utcákba. Mindenhol a múlt vesz körül, a 19. század lenyomata, ennek egyik legszebb példája a Ladics-ház. Az épület egy közel 200 éves polgári család mindennapjaiba nyújt betekintést bámulatos részletességgel, és aki belép, könnyen szembetalálhatja magát a ház egykori lakójával, Borbálával, aki állítólag a mai napig ott kísért. A ház persze nem csak emiatt érdekes,

1849-ben júniusában maga Petőfi Sándor tette tiszteletét Ladicséknál.

Petőfi egyébként nagy tiszteletnek örvend Gyulán, szobra is van a belvárostól nem messze. Az azonban, hogy Shakespeare hogyan kötődik a településhez, már komolyabb utánajárást igényelne. „Vilmos”, aki ebben az évben díszmagyart húzott, hiszen most kizárólag magyar nyelven játsszák, már 16. éve érkezik Gyulára, és a Körös-völgyi sokadalom után az ő előadásaival indul a Gyulai Várszínház nyári évada. A kapcsolat a település és a drámaíró között egyelőre rejtély, de hátha egy emlékplakett valamelyik házfalon választ ad a kérdésre.

20210628_170403-091727.jpg

A Rómeó és Júlia utcaszínházi előadása a Shakespeare Fesztiválon (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Nyomozás közben is érdemes belemerülni a fesztiváli forgatagba. Mi mással is kezdődhetne egy Shakespeare Fesztivál, ha nem a drámaíró legismertebb darabjával, a Rómeó és Júliával. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatóit akár egyszerű járókelőknek is nézhetnénk, ha egymásba karolva nem épp az utolsó eligazításokat hallgatnák a Világóra mellett. Aztán a semmiből hangszerek kerülnek elő és felcsendülnek a dráma jól ismert sorai – ezúttal megzenésítve.

Az utcaszínháznak megvan az a varázsa, hogy a színész váratlan nehézségekkel szembesül, a helyzet pedig még komikusabb, ha az egy néző képében jelenik meg, aki nem törődve azzal, hogy mindenki a járda széléről, az árnyékban figyeli a Montague-k és Capuletek viszályát, leül a játéktérként funkcionáló Világórára.

Júlia megoldja, egy kecses mozdulattal átlép fölötte.

20210628_133459-090134.jpg

Épülő Tószínpad a Shakespeare Fesztiválon (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Nem kapunk sokat, ez csak egy negyedórás ízelítő a másnapi előadásból, de hangulatos, jól felépített jelenetsor. A közönség hamar szétrebben, a fő attrakció este kezdődik. Addig van idő még egyet sétálni, megnézni a helyszíneket, az épülő Tószínpadot és felfedezni a legjobb cukrászdákat. Hét órakor a Katona József Színház Székely Kriszta rendezésével, az Othellóval érkezik, láttam tavaly a bemutatót, abban a biztos tudatban ülök be, hogy nem fogok csalódni.

Valóban nem, a kezdés csúszik egy kicsit, de ezt leszámítva az előadás gördülékenyen megy. Pedig a díszlet elhelyezkedéséből látszik, hogy a darabot nem ilyen színpadméretekre tervezték. A közönség is nagyjából az ötödik sortól felfele tud csak leülni – a megnyitott nézőtérszakaszon viszont szinte telt ház van –, a távolság játszó és néző között az első sorok üressége miatt nehezen áthidalható. A társulat azonban mindent megtesz, és a varázslat létrejön.

Kovács Lehel Jagóként – csakúgy, mint Budapesten – felszántja a színpadot,

Bányai Kelemen Barna Othellóként talán kevésbé dinamikusan kezd, de aztán szépen építi fel a karaktert és jut el a teljes megőrülésig.

othellon-145839.jpg

Bányai Kelemen Barna és Kovács Lehel az Othello című előadásban (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

Furcsa látni, hogy mennyire másképp hat a darab itt Gyulán, mint a fővárosban, máson nevetnek a nézők és máson is háborodnak fel. Nem minden működik itt, hallom a darab közben, ahogy néhányan összesúgnak, hogy „ez nagyon modern”, vagy az egyik zenei betét után megkérdezik, hogy „ez most akkor musical?”. Vajdai Vilmos piros fürdőruhás jelenete is vegyes reakciókat vált ki, ám az első meghökkenés után nevetésben tör ki a közönség. „Már csak ezért is megérte eljönni” – mondja félhangosan a mellettem ülő.

A színészek jutalma percekig tartó zúgó vastaps, a néző pedig az előadás élményén túl útravalót is kap: egy egyedi Shakespeare-idézetet, amivel hazasétálhat a forró gyulai éjszakában:

„Minden, a ki hizeleg,
A nyomorban nem hived.
Könnyű a szó mint a szél.
Hű barátot hol lelél?
Jobb három órával előbb, mint egy perczczel utóbb.”

A XIV. Shakespeare Fesztivál programjai Gyulai Várszínház oldalán érhetők el.

A Shakespeare-napló második része ITT, harmadik része pedig ITT érhető el.

Fejléckép forrása: Vass Antónia / Fidelio

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.