Színház

Shakespeare-naplók: Na, de mit keres Vilmos Gyulán?

2021.06.29. 15:05
Ajánlom
A fesztiválok első napjának van valamiféle semmihez sem fogható hangulata: amikor az egyik helyszín színpada még alig áll, lépten-nyomon bőröndöt húzogató emberekbe botlasz, de az esti előadás kellékesei már melletted eszik az „A” menüt az étteremben.

Ez még a rákészülés időszaka, a hosszas sorban állás utáni hotel-becsekkolásé – persze a szerencsésebbek jó ütemben érkeznek, és már élvezhetik is Gyula látványosságait. Merthogy  amellett, hogy a színházat ünnepli a város, bőven van mit nézni a színpadon kívül is.

20210628_120631-090517.jpg

Almásy-kastély Gyulán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Ott van például a vár és az Almásy-kastély, ami kihagyhatatlan látványosság, de amíg odáig is elsétál az ember érdemes betekintgetni a kisebb utcákba. Mindenhol a múlt vesz körül, a 19. század lenyomata, ennek egyik legszebb példája a Ladics-ház. Az épület egy közel 200 éves polgári család mindennapjaiba nyújt betekintést bámulatos részletességgel, és aki belép, könnyen szembetalálhatja magát a ház egykori lakójával, Borbálával, aki állítólag a mai napig ott kísért. A ház persze nem csak emiatt érdekes,

1849-ben júniusában maga Petőfi Sándor tette tiszteletét Ladicséknál.

Petőfi egyébként nagy tiszteletnek örvend Gyulán, szobra is van a belvárostól nem messze. Az azonban, hogy Shakespeare hogyan kötődik a településhez, már komolyabb utánajárást igényelne. „Vilmos”, aki ebben az évben díszmagyart húzott, hiszen most kizárólag magyar nyelven játsszák, már 16. éve érkezik Gyulára, és a Körös-völgyi sokadalom után az ő előadásaival indul a Gyulai Várszínház nyári évada. A kapcsolat a település és a drámaíró között egyelőre rejtély, de hátha egy emlékplakett valamelyik házfalon választ ad a kérdésre.

20210628_170403-091727.jpg

A Rómeó és Júlia utcaszínházi előadása a Shakespeare Fesztiválon (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Nyomozás közben is érdemes belemerülni a fesztiváli forgatagba. Mi mással is kezdődhetne egy Shakespeare Fesztivál, ha nem a drámaíró legismertebb darabjával, a Rómeó és Júliával. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatóit akár egyszerű járókelőknek is nézhetnénk, ha egymásba karolva nem épp az utolsó eligazításokat hallgatnák a Világóra mellett. Aztán a semmiből hangszerek kerülnek elő és felcsendülnek a dráma jól ismert sorai – ezúttal megzenésítve.

Az utcaszínháznak megvan az a varázsa, hogy a színész váratlan nehézségekkel szembesül, a helyzet pedig még komikusabb, ha az egy néző képében jelenik meg, aki nem törődve azzal, hogy mindenki a járda széléről, az árnyékban figyeli a Montague-k és Capuletek viszályát, leül a játéktérként funkcionáló Világórára.

Júlia megoldja, egy kecses mozdulattal átlép fölötte.

20210628_133459-090134.jpg

Épülő Tószínpad a Shakespeare Fesztiválon (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Nem kapunk sokat, ez csak egy negyedórás ízelítő a másnapi előadásból, de hangulatos, jól felépített jelenetsor. A közönség hamar szétrebben, a fő attrakció este kezdődik. Addig van idő még egyet sétálni, megnézni a helyszíneket, az épülő Tószínpadot és felfedezni a legjobb cukrászdákat. Hét órakor a Katona József Színház Székely Kriszta rendezésével, az Othellóval érkezik, láttam tavaly a bemutatót, abban a biztos tudatban ülök be, hogy nem fogok csalódni.

Valóban nem, a kezdés csúszik egy kicsit, de ezt leszámítva az előadás gördülékenyen megy. Pedig a díszlet elhelyezkedéséből látszik, hogy a darabot nem ilyen színpadméretekre tervezték. A közönség is nagyjából az ötödik sortól felfele tud csak leülni – a megnyitott nézőtérszakaszon viszont szinte telt ház van –, a távolság játszó és néző között az első sorok üressége miatt nehezen áthidalható. A társulat azonban mindent megtesz, és a varázslat létrejön.

Kovács Lehel Jagóként – csakúgy, mint Budapesten – felszántja a színpadot,

Bányai Kelemen Barna Othellóként talán kevésbé dinamikusan kezd, de aztán szépen építi fel a karaktert és jut el a teljes megőrülésig.

othellon-145839.jpg

Bányai Kelemen Barna és Kovács Lehel az Othello című előadásban (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

Furcsa látni, hogy mennyire másképp hat a darab itt Gyulán, mint a fővárosban, máson nevetnek a nézők és máson is háborodnak fel. Nem minden működik itt, hallom a darab közben, ahogy néhányan összesúgnak, hogy „ez nagyon modern”, vagy az egyik zenei betét után megkérdezik, hogy „ez most akkor musical?”. Vajdai Vilmos piros fürdőruhás jelenete is vegyes reakciókat vált ki, ám az első meghökkenés után nevetésben tör ki a közönség. „Már csak ezért is megérte eljönni” – mondja félhangosan a mellettem ülő.

A színészek jutalma percekig tartó zúgó vastaps, a néző pedig az előadás élményén túl útravalót is kap: egy egyedi Shakespeare-idézetet, amivel hazasétálhat a forró gyulai éjszakában:

„Minden, a ki hizeleg,
A nyomorban nem hived.
Könnyű a szó mint a szél.
Hű barátot hol lelél?
Jobb három órával előbb, mint egy perczczel utóbb.”

A XIV. Shakespeare Fesztivál programjai Gyulai Várszínház oldalán érhetők el.

A Shakespeare-napló második része ITT, harmadik része pedig ITT érhető el.

Fejléckép forrása: Vass Antónia / Fidelio

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.