Színház

Shakespeare-naplók: Viharos váresték

2021.06.30. 13:55
Ajánlom
A Shakespeare Fesztivál rendhagyó szemle abból a szempontból, hogy nincsenek órákig tartó szakmai beszélgetések az előadások utáni délelőtt, az élet leginkább délután kezdődik. Akkor viszont megtelik a város emberekkel, ki az EB-meccs közvetítésére, ki pedig színházba igyekszik.

A délelőtti szabadprogram egyben azt is jelenti, hogy van idő kielemezni és megírni az előző nap látottakat, és ha már sorra dőlnek a melegrekordok, utána meglátogathatjuk a Várfürdőt – kizárólag szakmai alapon.

Persze, nincs idő az egész napos lazulásra, csak kétszer tíz perc jut az óránként beindított hullámmedencében, és egy gyors séta a fák rejtekében megbújó vízi csúszdákhoz, de pont elég arra, hogy déli forróságban pecsenyepirosra süljünk, és megállapítsuk, hogy a közel 40 fokban a meleg gyógymedencét választó idősebb vendégek igazi hősök. A hőmérséklet 35 fok fölé kúszik, nem lehet hosszan a napon (és a forró vízben) tartózkodni.

20210629_150021-135246.jpg

Gyulai Várfürdő (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A rögtönzött hűsölés után vár a színház, ötkor a kaposvári színészhallgatók játszanak a Kamarateremben. Az a Vidnyánszky Attila rendezte Rómeó és Júlia kerül színre, ami előző nap a Világóránál elevenedett meg.

Az indítás most is pazar, azonnal bevon a megzenésített prológ.

Mindenki Rómeó és Júlia, és mindenki keresi a maga párját – ki-ki a nézők között is –, aztán elindul a történet és az interakció a közönséggel egy időre megszűnik. Pedig ebben az intim térben adva lenne a helyzet, a színészek (mert az itt látott teljesítmények alapján joggal elhagyható a „hallgató” jelző) körben ülnek, hangszereken játszanak, szerepből szerepbe lépnek. És néha arra is van idő, hogy kikacsintsanak, eljátszva saját magukat. Reflektálnak ránk, a helyzetre, a térre, Shakespeare-re.

Csak másfél órás az előadás, mégis órákig nézné még az ember, a közönség vastapssal köszöni meg a játékot. Aztán ezek a Rómeók és Júliák egy órával később, nézőként, már mögöttem ülnek a Kulcsár Noémi Tellabor Viharján. Látom, hogy egy-két ember – aki ott volt a délutáni előadáson – felismeri őket, lopva méregeti az osztályt, majd mint aki tudja, hogy nem illik mást megbámulni, tüntetőleg elfordítja a fejét.

Van más látnivaló, ugyanis megérkezik „Tudjukki”.

Minden városnak van egy ilyen „Tudjukkije”, akit mindenki ismer arcról, mert feltűnő jelenség.

Egy hölgy elnézi a sorát, ezért véletlenül pont ott ül, ahová „Tudjukki” már 20 éve jegyet vált. Gyors intézkedés, meg is oldódik a probléma, kezdődhet az előadás.

„Na látjátok, mindig nekem van igazam” – fűzi még hozzá utólag a színházélményében „sértett” férfi, akinek végül annyira tetszett a társulat produkciója, hogy hangos éljenzése betöltötte a várudvart.

Merész vállalkozás a Vihart táncszínpadra adaptálni, hiszen bizonyos részei egyébként is nehezebben értelmezhetőek. A mozdulatsorok, az érintések és a gesztusok azonban jól dekódolhatóak, a díszletként funkcionáló hullámfalra felírt sorok, és a nézők között szellemként elsuhanó táncosok pedig megadják a kezdőlökést a darabhoz.

Vihar3-135933.jpg

Kulcsár Noémi Tellabor: Vihar (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Az egyfelvonásos második fele már sokkal elvontabb, a középkor stílusát idéző stilizált jelmezek viszont – amelyekkel egyfajta groteszk divatbemutatón szembesít a társulat – jól illeszkednek a gyulai vár miliőjébe. Mintha direkt ide tervezték volna – gondolhatnánk. A lezárás azonban kidolgozatlannak hat ebben a térben, bizonytalanul hangzik fel az előadás végét jelző taps.

Pedig a siker megérdemelt, és a felbátorodott közönség jó szájízzel és a most is útravalóként kapott Shakespeare-idézettel hagyja el a várat.

Kint az óriás kivetítőn már zajlik a Svédország-Ukrajna EB-meccs,

éppen akkor jön a svéd egyenlítés, amikor a nézők kiérnek, a vár előtti rögtönzött szurkolói zóna pedig egy emberként kiáltja, hogy gól!

A végét már nem várom meg, a Vihar vihart hoz Gyulára, ami este még csak széllel, éjszaka viszont már dörgéssel és villámlással érkezik. A levegőt nem hűti le, de pillanatnyi enyhülést hoz a fülledt nyárba.

A XIV. Shakespeare Fesztivál programjai Gyulai Várszínház oldalán érhetők el.

Az Shakespeare-napló első része ITT, a harmadik része ITT érhető el.

Fejléckép forrása: Vass Antónia / Fidelio

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mint mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.