Színház

Shakespeare-naplók: Viharos váresték

2021.06.30. 13:55
Ajánlom
A Shakespeare Fesztivál rendhagyó szemle abból a szempontból, hogy nincsenek órákig tartó szakmai beszélgetések az előadások utáni délelőtt, az élet leginkább délután kezdődik. Akkor viszont megtelik a város emberekkel, ki az EB-meccs közvetítésére, ki pedig színházba igyekszik.

A délelőtti szabadprogram egyben azt is jelenti, hogy van idő kielemezni és megírni az előző nap látottakat, és ha már sorra dőlnek a melegrekordok, utána meglátogathatjuk a Várfürdőt – kizárólag szakmai alapon.

Persze, nincs idő az egész napos lazulásra, csak kétszer tíz perc jut az óránként beindított hullámmedencében, és egy gyors séta a fák rejtekében megbújó vízi csúszdákhoz, de pont elég arra, hogy déli forróságban pecsenyepirosra süljünk, és megállapítsuk, hogy a közel 40 fokban a meleg gyógymedencét választó idősebb vendégek igazi hősök. A hőmérséklet 35 fok fölé kúszik, nem lehet hosszan a napon (és a forró vízben) tartózkodni.

20210629_150021-135246.jpg

Gyulai Várfürdő (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A rögtönzött hűsölés után vár a színház, ötkor a kaposvári színészhallgatók játszanak a Kamarateremben. Az a Vidnyánszky Attila rendezte Rómeó és Júlia kerül színre, ami előző nap a Világóránál elevenedett meg.

Az indítás most is pazar, azonnal bevon a megzenésített prológ.

Mindenki Rómeó és Júlia, és mindenki keresi a maga párját – ki-ki a nézők között is –, aztán elindul a történet és az interakció a közönséggel egy időre megszűnik. Pedig ebben az intim térben adva lenne a helyzet, a színészek (mert az itt látott teljesítmények alapján joggal elhagyható a „hallgató” jelző) körben ülnek, hangszereken játszanak, szerepből szerepbe lépnek. És néha arra is van idő, hogy kikacsintsanak, eljátszva saját magukat. Reflektálnak ránk, a helyzetre, a térre, Shakespeare-re.

Csak másfél órás az előadás, mégis órákig nézné még az ember, a közönség vastapssal köszöni meg a játékot. Aztán ezek a Rómeók és Júliák egy órával később, nézőként, már mögöttem ülnek a Kulcsár Noémi Tellabor Viharján. Látom, hogy egy-két ember – aki ott volt a délutáni előadáson – felismeri őket, lopva méregeti az osztályt, majd mint aki tudja, hogy nem illik mást megbámulni, tüntetőleg elfordítja a fejét.

Van más látnivaló, ugyanis megérkezik „Tudjukki”.

Minden városnak van egy ilyen „Tudjukkije”, akit mindenki ismer arcról, mert feltűnő jelenség.

Egy hölgy elnézi a sorát, ezért véletlenül pont ott ül, ahová „Tudjukki” már 20 éve jegyet vált. Gyors intézkedés, meg is oldódik a probléma, kezdődhet az előadás.

„Na látjátok, mindig nekem van igazam” – fűzi még hozzá utólag a színházélményében „sértett” férfi, akinek végül annyira tetszett a társulat produkciója, hogy hangos éljenzése betöltötte a várudvart.

Merész vállalkozás a Vihart táncszínpadra adaptálni, hiszen bizonyos részei egyébként is nehezebben értelmezhetőek. A mozdulatsorok, az érintések és a gesztusok azonban jól dekódolhatóak, a díszletként funkcionáló hullámfalra felírt sorok, és a nézők között szellemként elsuhanó táncosok pedig megadják a kezdőlökést a darabhoz.

Vihar3-135933.jpg

Kulcsár Noémi Tellabor: Vihar (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Az egyfelvonásos második fele már sokkal elvontabb, a középkor stílusát idéző stilizált jelmezek viszont – amelyekkel egyfajta groteszk divatbemutatón szembesít a társulat – jól illeszkednek a gyulai vár miliőjébe. Mintha direkt ide tervezték volna – gondolhatnánk. A lezárás azonban kidolgozatlannak hat ebben a térben, bizonytalanul hangzik fel az előadás végét jelző taps.

Pedig a siker megérdemelt, és a felbátorodott közönség jó szájízzel és a most is útravalóként kapott Shakespeare-idézettel hagyja el a várat.

Kint az óriás kivetítőn már zajlik a Svédország-Ukrajna EB-meccs,

éppen akkor jön a svéd egyenlítés, amikor a nézők kiérnek, a vár előtti rögtönzött szurkolói zóna pedig egy emberként kiáltja, hogy gól!

A végét már nem várom meg, a Vihar vihart hoz Gyulára, ami este még csak széllel, éjszaka viszont már dörgéssel és villámlással érkezik. A levegőt nem hűti le, de pillanatnyi enyhülést hoz a fülledt nyárba.

A XIV. Shakespeare Fesztivál programjai Gyulai Várszínház oldalán érhetők el.

Az Shakespeare-napló első része ITT, a harmadik része ITT érhető el.

Fejléckép forrása: Vass Antónia / Fidelio

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.