Színház

Shakespeare tündérlényei Kőszegre költöznek

2022.07.13. 14:10
Ajánlom
Július 14-én mutatja be Shakespeare Szentivánéji álom című drámáját a Kőszegi Várszínház. A Nádasdy Ádám fordításában színre kerülő mű rendezője Hegedűs D. Géza.

Tíz napos, rendhagyó színházi fesztivállal nyitja meg jubileumi, 40. évadát a Kőszegi Várszínház, melynek keretében az alkotók 6 alkalommal invitálják álomszerű utazásra a nézőket.

A július 14-i bemutatót követően a közönség még öt alkalommal – július 15-én, 16-án, 21-én, 22-én és 23-án – láthatja az előadást, melyet Nádasdy Ádám fordítása alapján Deés Enikő dolgozott át a színház színpadára.

P7121536-110351.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Büki László / Kőszegi Várszínház)

A Köz-Játék Fesztiválon színre kerülő mű főbb szerepeit Takács Katalin (Pukk), Epres Attila (Égeus), Parti Nóra (Hippolyta-Titánia), Bányai Kelemen Barna (Théseus-Oberon), Waskovics Andrea (Hermia), Tóth Zsófia (Heléna), Karácsony Gergő (Lysander), Major Erik (Demetrius), Hegedűs D. Géza (Tompor Miklós), Lengyel Benjámin (Tetőfi Péter/Tündér), Kálid Artúr (Vinkli/Tündér), Némedi Árpád (Sipák Ferenc/Tündér), Marton Róbert (Kórász Róbert/Tündér) játssza.

Az égiek nemcsak a darabban idéznek elő furcsa helyzeteket: az eredetileg Demetriust alakító Lengyel Benjamin a bemutató előtt három nappal eltörte a bokáját, így szerepét Major Erik vette át.

Major maga is játszik a darabban, ezért egy gyors szerepcsere után az általa megformált Tetőfi Pétert – mankóval színpadra lépve – Lengyel Benjamin kelti majd életre.

„Jól állna ennek a szabadtéri előadásnak, ha éppen holdtölte lenne” – mondta az előadásról Hegedűs D. Géza.

P7121580-110351.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Büki László / Kőszegi Várszínház)

A Köz-Játék Fesztivál július 24-ig tart Kőszegen, melynek keretében két kamaraszínházi ősbemutatót is láthatnak majd a nézők: Göttinger Pál rendezésében, a Szénakutyákban Kálid Artúr lép színpadra, míg Ördög Tamás a Darázst rendezi Sodró Eliza és Kiss-Végh Emőke közreműködésével.

Fejléckép: Jelenet a Szentivánéji álomból (fotó: Büki László / Kőszegi Várszínház)

Kőszegi Várszínház

A Kőszegi Várszínházat 1982-ben alapították, a híres kőszegi ostrom 450. évfordulóján. Az elmúlt negyven évben az ország egyik legszínesebb kínálattal rendelkező szabadtéri színházává nőtte ki magát.

A két hónapos nyári időszakban a saját nagyszínpadi és kamara bemutatók mellett klasszikus színházi előadások, opera, operett, komolyzenei koncertek, kiállítások és kortárs táncelőadások is megtalálhatók a kínálatban, amely úgy kerül összeállításra, hogy abban a társadalom minél szélesebb köre találja meg a neki megfelelő előadást.

A Kőszegi Várszínház jelmondata:

Színre visszük a nyarat!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.