Színház

Shakespeare tündérlényei Kőszegre költöznek

2022.07.13. 14:10
Ajánlom
Július 14-én mutatja be Shakespeare Szentivánéji álom című drámáját a Kőszegi Várszínház. A Nádasdy Ádám fordításában színre kerülő mű rendezője Hegedűs D. Géza.

Tíz napos, rendhagyó színházi fesztivállal nyitja meg jubileumi, 40. évadát a Kőszegi Várszínház, melynek keretében az alkotók 6 alkalommal invitálják álomszerű utazásra a nézőket.

A július 14-i bemutatót követően a közönség még öt alkalommal – július 15-én, 16-án, 21-én, 22-én és 23-án – láthatja az előadást, melyet Nádasdy Ádám fordítása alapján Deés Enikő dolgozott át a színház színpadára.

P7121536-110351.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Büki László / Kőszegi Várszínház)

A Köz-Játék Fesztiválon színre kerülő mű főbb szerepeit Takács Katalin (Pukk), Epres Attila (Égeus), Parti Nóra (Hippolyta-Titánia), Bányai Kelemen Barna (Théseus-Oberon), Waskovics Andrea (Hermia), Tóth Zsófia (Heléna), Karácsony Gergő (Lysander), Major Erik (Demetrius), Hegedűs D. Géza (Tompor Miklós), Lengyel Benjámin (Tetőfi Péter/Tündér), Kálid Artúr (Vinkli/Tündér), Némedi Árpád (Sipák Ferenc/Tündér), Marton Róbert (Kórász Róbert/Tündér) játssza.

Az égiek nemcsak a darabban idéznek elő furcsa helyzeteket: az eredetileg Demetriust alakító Lengyel Benjamin a bemutató előtt három nappal eltörte a bokáját, így szerepét Major Erik vette át.

Major maga is játszik a darabban, ezért egy gyors szerepcsere után az általa megformált Tetőfi Pétert – mankóval színpadra lépve – Lengyel Benjamin kelti majd életre.

„Jól állna ennek a szabadtéri előadásnak, ha éppen holdtölte lenne” – mondta az előadásról Hegedűs D. Géza.

P7121580-110351.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Büki László / Kőszegi Várszínház)

A Köz-Játék Fesztivál július 24-ig tart Kőszegen, melynek keretében két kamaraszínházi ősbemutatót is láthatnak majd a nézők: Göttinger Pál rendezésében, a Szénakutyákban Kálid Artúr lép színpadra, míg Ördög Tamás a Darázst rendezi Sodró Eliza és Kiss-Végh Emőke közreműködésével.

Fejléckép: Jelenet a Szentivánéji álomból (fotó: Büki László / Kőszegi Várszínház)

Kőszegi Várszínház

A Kőszegi Várszínházat 1982-ben alapították, a híres kőszegi ostrom 450. évfordulóján. Az elmúlt negyven évben az ország egyik legszínesebb kínálattal rendelkező szabadtéri színházává nőtte ki magát.

A két hónapos nyári időszakban a saját nagyszínpadi és kamara bemutatók mellett klasszikus színházi előadások, opera, operett, komolyzenei koncertek, kiállítások és kortárs táncelőadások is megtalálhatók a kínálatban, amely úgy kerül összeállításra, hogy abban a társadalom minél szélesebb köre találja meg a neki megfelelő előadást.

A Kőszegi Várszínház jelmondata:

Színre visszük a nyarat!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.