Színház

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

2021.11.29. 16:00
Ajánlom
A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.

A Webszínház „virtuális társulata” továbbra is azon dolgozik, hogy az aktuális trendektől elszakadva, egy produkcióban ötvözze a színházat és filmet. A Shakespeare 37 egyszerre kötődik a reneszánsz íróhoz és a jelenünkhöz.

A feldolgozott jelenetek mind hétköznapi, a mai ember számára megfogható és átélhető mozzanatokat ragadnak meg.

Megjelenik bennük az intrika, gyűlölet, kirekesztés és kirekesztettség, ellenségeskedés és megalázottság, amiket a közös gondolkodásra, véleményütköztetésre sarkalló filmes hatások tesznek teljessé. A 12 epizód drámájába pedig természetesen humor is vegyül.

A feldolgozott jelenetek és íróik:

  • Othello/ Velence-Ciprus, csak oda (író: Papolczy Péter)
  • János király/ Király János (író: Száraz Miklós György)
  • Antonius és Kleopátra/ TÓNI (író: Forgách András)
  • Téli rege/ Legbölcsebb az idő (író: Szilágyi Eszter Anna)
  • Falstaff/ Falstaff halála (író: Kiss Csaba)
  • Lóvátett lovagok/ Lóvátett lovagok (író: Csurgó Csaba)
  • Tévedések/ Syracusa/ Epesus (író: Kovács Márton és Fabacsovics Lili)
  • A sziget tele van hangokkal (író: Egressy Zoltán)
  • Athéni Timón (író: Márton László)
  • és a sort zárja a Két veronai, Makrancos hölgy, Minden jó, ha vége jó.

Az epizódokban állandó elemként továbbra is jelen van a gipsz Shakespeare-fej, a jelenetek középpontjában pedig egy ismert karakter vagy kulcsjelenet áll. Az újragondolt szituációk sokszor egészen más világba kalauzolják a nézőket, Antonius története például a magyar maffiavilágban éled újjá, egy snitt erejéig pedig Kováts Adél is feltűnik a vásznon.

Az epizódok megszokott fix eleme továbbra is a gipsz Shakespeare-fej.

fe_800_500_shfej1-155643.jpg

A gipsz Shakespeare-fej a jelenetek állandó eleme (Fotó/Forrás: Webszínház)

Shakespeare ikonikus alakjait ezúttal is ismert színészek formálják meg: Antal D Csaba, Cserna Antal, Csiby Gergely, Csuja Imre, Dankó István, Elek Ferenc, Ember Márk, Ertl Zsombor, Fátyol Kamilla, Földes Tamás, Fullajtár Andrea, Gyulai Csaba, Györgyi Anna, Gyulai Csaba, Hartai Petra, Hirtling István, Jerger Balázs, Kiss Anna Gizella, Kocsis Gergely, Kocsis Pál, Kovács Márton, Kováts Adél, Móser Ádám, Mosolygó Sára, Ódor Kristóf, Peller Anna, Podlovics Laura, Porogi Ádám, Radnay Csilla, Szántó Balázs.

Mellettük a fiatal színészgeneráció tagjai is bemutatkoznak. A Pesti Magyar Színiiskola másodéves növendékei azt kutatják, hogyan tudnak szembeszállni a hatalommal: Fekete Flóra, Jászay Dorina, Magos Fanni, Megyesi Pálma, Murányi Eszter, Nyitrai Hédi, Pintér Janka, Szatmári Alíz, Zováth Evelin, Kassay Marci, Kovács László, Szabó Bence, Gécsek Bendegúz, Tarján Lőrinc, Balogh Benjamin. Valamint a határon túli Szabadkai Népszínház társulatával is találkozhatnak a nézők: Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Magyar Zsófia, Csernik Árpád, Kalmár Zsuzsa, Mezei Zoltán, G. Erdélyi Hermina is látható lesz.

A december 1-jei premiert, Papolczy Péter Othellóját David Hamlton fotói inspirálták, a rövid jelenet arra keresi a választ, hogy mi elől menekül Desdemona Othello karjaiba.

Fejléckép: Falstaff werkfotó (forrás: Webszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.