Színház

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

2021.11.29. 16:00
Ajánlom
A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.

A Webszínház „virtuális társulata” továbbra is azon dolgozik, hogy az aktuális trendektől elszakadva, egy produkcióban ötvözze a színházat és filmet. A Shakespeare 37 egyszerre kötődik a reneszánsz íróhoz és a jelenünkhöz.

A feldolgozott jelenetek mind hétköznapi, a mai ember számára megfogható és átélhető mozzanatokat ragadnak meg.

Megjelenik bennük az intrika, gyűlölet, kirekesztés és kirekesztettség, ellenségeskedés és megalázottság, amiket a közös gondolkodásra, véleményütköztetésre sarkalló filmes hatások tesznek teljessé. A 12 epizód drámájába pedig természetesen humor is vegyül.

A feldolgozott jelenetek és íróik:

  • Othello/ Velence-Ciprus, csak oda (író: Papolczy Péter)
  • János király/ Király János (író: Száraz Miklós György)
  • Antonius és Kleopátra/ TÓNI (író: Forgách András)
  • Téli rege/ Legbölcsebb az idő (író: Szilágyi Eszter Anna)
  • Falstaff/ Falstaff halála (író: Kiss Csaba)
  • Lóvátett lovagok/ Lóvátett lovagok (író: Csurgó Csaba)
  • Tévedések/ Syracusa/ Epesus (író: Kovács Márton és Fabacsovics Lili)
  • A sziget tele van hangokkal (író: Egressy Zoltán)
  • Athéni Timón (író: Márton László)
  • és a sort zárja a Két veronai, Makrancos hölgy, Minden jó, ha vége jó.

Az epizódokban állandó elemként továbbra is jelen van a gipsz Shakespeare-fej, a jelenetek középpontjában pedig egy ismert karakter vagy kulcsjelenet áll. Az újragondolt szituációk sokszor egészen más világba kalauzolják a nézőket, Antonius története például a magyar maffiavilágban éled újjá, egy snitt erejéig pedig Kováts Adél is feltűnik a vásznon.

Az epizódok megszokott fix eleme továbbra is a gipsz Shakespeare-fej.

fe_800_500_shfej1-155643.jpg

A gipsz Shakespeare-fej a jelenetek állandó eleme (Fotó/Forrás: Webszínház)

Shakespeare ikonikus alakjait ezúttal is ismert színészek formálják meg: Antal D Csaba, Cserna Antal, Csiby Gergely, Csuja Imre, Dankó István, Elek Ferenc, Ember Márk, Ertl Zsombor, Fátyol Kamilla, Földes Tamás, Fullajtár Andrea, Gyulai Csaba, Györgyi Anna, Gyulai Csaba, Hartai Petra, Hirtling István, Jerger Balázs, Kiss Anna Gizella, Kocsis Gergely, Kocsis Pál, Kovács Márton, Kováts Adél, Móser Ádám, Mosolygó Sára, Ódor Kristóf, Peller Anna, Podlovics Laura, Porogi Ádám, Radnay Csilla, Szántó Balázs.

Mellettük a fiatal színészgeneráció tagjai is bemutatkoznak. A Pesti Magyar Színiiskola másodéves növendékei azt kutatják, hogyan tudnak szembeszállni a hatalommal: Fekete Flóra, Jászay Dorina, Magos Fanni, Megyesi Pálma, Murányi Eszter, Nyitrai Hédi, Pintér Janka, Szatmári Alíz, Zováth Evelin, Kassay Marci, Kovács László, Szabó Bence, Gécsek Bendegúz, Tarján Lőrinc, Balogh Benjamin. Valamint a határon túli Szabadkai Népszínház társulatával is találkozhatnak a nézők: Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Magyar Zsófia, Csernik Árpád, Kalmár Zsuzsa, Mezei Zoltán, G. Erdélyi Hermina is látható lesz.

A december 1-jei premiert, Papolczy Péter Othellóját David Hamlton fotói inspirálták, a rövid jelenet arra keresi a választ, hogy mi elől menekül Desdemona Othello karjaiba.

Fejléckép: Falstaff werkfotó (forrás: Webszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.