Színház

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

2021.11.29. 16:00
Ajánlom
A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.

A Webszínház „virtuális társulata” továbbra is azon dolgozik, hogy az aktuális trendektől elszakadva, egy produkcióban ötvözze a színházat és filmet. A Shakespeare 37 egyszerre kötődik a reneszánsz íróhoz és a jelenünkhöz.

A feldolgozott jelenetek mind hétköznapi, a mai ember számára megfogható és átélhető mozzanatokat ragadnak meg.

Megjelenik bennük az intrika, gyűlölet, kirekesztés és kirekesztettség, ellenségeskedés és megalázottság, amiket a közös gondolkodásra, véleményütköztetésre sarkalló filmes hatások tesznek teljessé. A 12 epizód drámájába pedig természetesen humor is vegyül.

A feldolgozott jelenetek és íróik:

  • Othello/ Velence-Ciprus, csak oda (író: Papolczy Péter)
  • János király/ Király János (író: Száraz Miklós György)
  • Antonius és Kleopátra/ TÓNI (író: Forgách András)
  • Téli rege/ Legbölcsebb az idő (író: Szilágyi Eszter Anna)
  • Falstaff/ Falstaff halála (író: Kiss Csaba)
  • Lóvátett lovagok/ Lóvátett lovagok (író: Csurgó Csaba)
  • Tévedések/ Syracusa/ Epesus (író: Kovács Márton és Fabacsovics Lili)
  • A sziget tele van hangokkal (író: Egressy Zoltán)
  • Athéni Timón (író: Márton László)
  • és a sort zárja a Két veronai, Makrancos hölgy, Minden jó, ha vége jó.

Az epizódokban állandó elemként továbbra is jelen van a gipsz Shakespeare-fej, a jelenetek középpontjában pedig egy ismert karakter vagy kulcsjelenet áll. Az újragondolt szituációk sokszor egészen más világba kalauzolják a nézőket, Antonius története például a magyar maffiavilágban éled újjá, egy snitt erejéig pedig Kováts Adél is feltűnik a vásznon.

Az epizódok megszokott fix eleme továbbra is a gipsz Shakespeare-fej.

fe_800_500_shfej1-155643.jpg

A gipsz Shakespeare-fej a jelenetek állandó eleme (Fotó/Forrás: Webszínház)

Shakespeare ikonikus alakjait ezúttal is ismert színészek formálják meg: Antal D Csaba, Cserna Antal, Csiby Gergely, Csuja Imre, Dankó István, Elek Ferenc, Ember Márk, Ertl Zsombor, Fátyol Kamilla, Földes Tamás, Fullajtár Andrea, Gyulai Csaba, Györgyi Anna, Gyulai Csaba, Hartai Petra, Hirtling István, Jerger Balázs, Kiss Anna Gizella, Kocsis Gergely, Kocsis Pál, Kovács Márton, Kováts Adél, Móser Ádám, Mosolygó Sára, Ódor Kristóf, Peller Anna, Podlovics Laura, Porogi Ádám, Radnay Csilla, Szántó Balázs.

Mellettük a fiatal színészgeneráció tagjai is bemutatkoznak. A Pesti Magyar Színiiskola másodéves növendékei azt kutatják, hogyan tudnak szembeszállni a hatalommal: Fekete Flóra, Jászay Dorina, Magos Fanni, Megyesi Pálma, Murányi Eszter, Nyitrai Hédi, Pintér Janka, Szatmári Alíz, Zováth Evelin, Kassay Marci, Kovács László, Szabó Bence, Gécsek Bendegúz, Tarján Lőrinc, Balogh Benjamin. Valamint a határon túli Szabadkai Népszínház társulatával is találkozhatnak a nézők: Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Magyar Zsófia, Csernik Árpád, Kalmár Zsuzsa, Mezei Zoltán, G. Erdélyi Hermina is látható lesz.

A december 1-jei premiert, Papolczy Péter Othellóját David Hamlton fotói inspirálták, a rövid jelenet arra keresi a választ, hogy mi elől menekül Desdemona Othello karjaiba.

Fejléckép: Falstaff werkfotó (forrás: Webszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.