Színház

Sikeres évadot zárt a Gyulai Várszínház

2021.08.25. 15:30
Ajánlom
A Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete augusztus 19-ei évadzáró ülésén értékelte az 58. évad programjának megvalósítását. Erről dr. Elek Tibor igazgató és dr. Görgényi Ernő polgármester tájékoztatta a sajtó munkatársait. (X)

Elmondásuk szerint a testület tagjainak egyöntetűen az volt a véleménye, hogy a Gyulai Várszínház történetének leggazdagabb, legsokszínűbb, legtartalmasabb, s egyúttal – a nézőszámot, a jegyárbevételt, a szakmai visszajelzéseket és közönségvéleményeket tekintve – a legsikeresebb évadát tartotta meg ezen a nyáron.

Június 25. és augusztus 19. között, 55 nap alatt csaknem 60 programot valósítottak meg.

Még előtte, június 5-én Grand Opening címmel nagyszabású komolyzenei koncertet rendeztek (a Művészeti Fesztiválok Szövetségével karöltve, egy országos akció részeként) a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Gyulai Erkel Vegyeskar részvételével. A színház vezetése a magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét, legkülönbözőbb értékeit kívánta bemutatni a gyulaiaknak, az ott tartózkodó üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek. Az Összművészeti Fesztiválprogram során a legváltozatosabb műfajokban, a legkülönbözőbb érdeklődésű és legkülönbözőbb korosztályú közönségréteknek kínáltak minőségi művészeti élményeket.

Hat fesztivált bonyolítottak le: Shakespeare Fesztivál, Erdélyi Hét, Szabó Magda Napok, Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, Vár Blues Fesztivál, X. Irodalmi Humorfesztivál.

Öt, a felolvasó-színházi előadást is számítva hat bemutatót valósítottak meg, abból négy kortárs magyar művek ősbemutatója volt.

Négyet koprodukciós partnerekkel közösen (Hamlear, Két úr szolgája, Két Hold világa, Az ajtó), egyet, a Mi lennék nélküled? című darabot és a felolvasó-színházi előadást (Shakespeare 37-ből három) saját fejlesztésben.

Emellett voltak történelmi drámák, kortárs színjátékok, musicalek, vígjátékok, gyerek-, illetve családi darabok, bábelőadás, kortárs táncszínházi előadások, komolyzenei előadások, népzenei, világzenei, blues koncertek, lemezbemutató koncert-színház, vígopera, moralitás-játék, utcaszínházi előadások, tudományos konferenciák, könyvbemutatók, kiállítások. Diákok, fiatal kritikusok számára két fesztiválon, a Shakespeare Fesztiválon és az Erdélyi Héten is rendeztek workshopokat.

Két tudományos konferenciát rendeztek meg: a Shakespeare Fesztiválon és a X. Irodalmi Humorfesztiválhoz kapcsolódva. Két könyvbemutatót tartottak, melyeken a Hamlear, Az ember tragédiája és Visky András: Mire való a színház? című kötetéről beszélgettek.

A Hamleart a színház adta ki a Gondolat Kiadóval közösen.

Két kiállítást rendeztek meg a Kamaraterem előcsarnokában: Magyar Shakespeare-előadások a múltból címmel plakátkiállítást és egy Szabó Magda-fotókiállítást.

Nívódíjak odaítéléséről is döntött a testület, mely döntés a Gyula Város Képviselő-testületének jóváhagyása után válik hivatalossá.

Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díj:
Szabó K. István rendezőnek, Szabó Magda: Az ajtó című regényéből készített színpadi adaptáció invenciózus, az eredeti mű szellemiségét, értékeit korszerű módon közvetítő előadás létrehozásáért, megrendezéséért.

Gyula Város Önkormányzata által alapított Havasi István-díj:
Őze Áron rendezőnek Győrei Zsolt–Schalachtovszky Csaba Hamlear című darabjának eredeti és kiemelkedő színvonalú megrendezéséért.

A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díj:
Szilágyi Enikő színművésznőnek a Mi lennék nélküled? című előadás létrehozásáért és kiemelkedő színvonalú színművészi előadásáért.

A Gyulai Várszínház leghűségesebb nézője címet 2021-ben jegyvásárlásai alapján dr. Felföldi Margit érdemelte ki.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nézők a Gyulai Várszínház egyik előadása előtt (forrás: Gyulai Várszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház hír

„Erőből belém rúgott” – újabb áldozatok vallottak Gyöngyösi Tamás ellen

Áprilisban a kaszkadőrként és mozgástanárként is ismert Gyöngyösi Tamás 24 egykori diákja számolt be részletesen a hvg.hu-nak arról, hogy a férfi az órákon rendszeresen visszaélt hatalmával, sőt több esetben is felmerült a szexuális zaklaktás gyanúja. Most újabb diákok szólaltak meg.
Színház kritika

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.
Színház hír

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház hír

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.