Színház

Skála Metró Színház

2010.10.08. 08:00
Ajánlom
A Skála Metró épületében a tavasszal megnyílt West Balkán ősztől új színházi helyszíne a fővárosnak. Az októberi program ígéretes.

A West- Balkán csapata a korábban meghívott/felkért alkotókkal egyeztetve úgy döntött, hogy az NKA pályázati pénzeinek következtében az utóbbi hónapokban előállt financiális nehézségek ellenére elindítja a 2010 februárjában meghirdetett színházi programját. Mivel a WB színház működési pályázaton még nem indulhatott, minden anyagi forrását az NKA, a NEFMI és a főváros produkciós pályázataiból szerette volna megszerezni. Ennek hiányában lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, de megpróbálnak magántőkét is bevonni a program megvalósításához. Terveik szerint elsősorban új, a hely számára készülő produkciók lesznek repertoáron, de befogadják egy-egy, az alternatív színházi körökben ismert társulat új vagy korábbi nagy sikerű előadását is.

Október 13-án indul az évad, a Fő az illúzió - zenés-táncos Skála-valóság egy részben című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál támogatását élvezi. Az előadást hat rendező jegyzi, közülük hárman a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Minden alkotó maga választja meg színészeit, és azokkal készít egy önálló jelenetet 10-15 percben a Skála Metró kapcsán az épület 3-4. emeletén, több helyszínen. Az épület egyéb tereiben képzőművészek alkotásai reflektálnak a Skála- és a Skála Kópé-jelenségre. A MOME texil szakosai a '80-as évek divatbemutatóját is a színpadra varázsolják.

Október 21-én a HOPPart Társulat új előadását láthatja a közönség. "Eljövök érted" - a kezdet címmel "opera" készül Máthé Zsolt rendezésében a Jóbarátok és a Dr. House alapszituációit, karaktereit feldolgozva.

Október végén újra látható lesz a KoMa társulat egyik legsikeresebb produkciója, Garaczi László Plazma című színdarabja.

Havonta jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Először Máté Gábor negyedéves színészosztálya mutatkozik be, régi filmságereket énekelnek Bagó Gizella tanárnő vezetésével.

Október 26-án indul az Olvasótégely felolvasószínházi sorozat, amely szintén az SZFE-vel közös projekt. A havonta jelentkező sorozat tematikus programokból áll, az első alkalom témája az oktatás, tanítás - Iskola minden határon túl címmel - olyan színészekkel, mint Csákányi Eszter, Petrik Andrea, Debreczeni Csaba vagy Kiss Eszter.

A későbbiekben a Forte Társulat tart majd itt bemutatót, és a tervek között szerepel Tasnádi István és Pelsőczy Réka darabjainak színrevitele a szerzők rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.