Színház

Skála Metró Színház

2010.10.08. 08:00
Ajánlom
A Skála Metró épületében a tavasszal megnyílt West Balkán ősztől új színházi helyszíne a fővárosnak. Az októberi program ígéretes.

A West- Balkán csapata a korábban meghívott/felkért alkotókkal egyeztetve úgy döntött, hogy az NKA pályázati pénzeinek következtében az utóbbi hónapokban előállt financiális nehézségek ellenére elindítja a 2010 februárjában meghirdetett színházi programját. Mivel a WB színház működési pályázaton még nem indulhatott, minden anyagi forrását az NKA, a NEFMI és a főváros produkciós pályázataiból szerette volna megszerezni. Ennek hiányában lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, de megpróbálnak magántőkét is bevonni a program megvalósításához. Terveik szerint elsősorban új, a hely számára készülő produkciók lesznek repertoáron, de befogadják egy-egy, az alternatív színházi körökben ismert társulat új vagy korábbi nagy sikerű előadását is.

Október 13-án indul az évad, a Fő az illúzió - zenés-táncos Skála-valóság egy részben című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál támogatását élvezi. Az előadást hat rendező jegyzi, közülük hárman a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Minden alkotó maga választja meg színészeit, és azokkal készít egy önálló jelenetet 10-15 percben a Skála Metró kapcsán az épület 3-4. emeletén, több helyszínen. Az épület egyéb tereiben képzőművészek alkotásai reflektálnak a Skála- és a Skála Kópé-jelenségre. A MOME texil szakosai a '80-as évek divatbemutatóját is a színpadra varázsolják.

Október 21-én a HOPPart Társulat új előadását láthatja a közönség. "Eljövök érted" - a kezdet címmel "opera" készül Máthé Zsolt rendezésében a Jóbarátok és a Dr. House alapszituációit, karaktereit feldolgozva.

Október végén újra látható lesz a KoMa társulat egyik legsikeresebb produkciója, Garaczi László Plazma című színdarabja.

Havonta jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Először Máté Gábor negyedéves színészosztálya mutatkozik be, régi filmságereket énekelnek Bagó Gizella tanárnő vezetésével.

Október 26-án indul az Olvasótégely felolvasószínházi sorozat, amely szintén az SZFE-vel közös projekt. A havonta jelentkező sorozat tematikus programokból áll, az első alkalom témája az oktatás, tanítás - Iskola minden határon túl címmel - olyan színészekkel, mint Csákányi Eszter, Petrik Andrea, Debreczeni Csaba vagy Kiss Eszter.

A későbbiekben a Forte Társulat tart majd itt bemutatót, és a tervek között szerepel Tasnádi István és Pelsőczy Réka darabjainak színrevitele a szerzők rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.