Színház

Skála Metró Színház

2010.10.08. 08:00
Ajánlom
A Skála Metró épületében a tavasszal megnyílt West Balkán ősztől új színházi helyszíne a fővárosnak. Az októberi program ígéretes.

A West- Balkán csapata a korábban meghívott/felkért alkotókkal egyeztetve úgy döntött, hogy az NKA pályázati pénzeinek következtében az utóbbi hónapokban előállt financiális nehézségek ellenére elindítja a 2010 februárjában meghirdetett színházi programját. Mivel a WB színház működési pályázaton még nem indulhatott, minden anyagi forrását az NKA, a NEFMI és a főváros produkciós pályázataiból szerette volna megszerezni. Ennek hiányában lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, de megpróbálnak magántőkét is bevonni a program megvalósításához. Terveik szerint elsősorban új, a hely számára készülő produkciók lesznek repertoáron, de befogadják egy-egy, az alternatív színházi körökben ismert társulat új vagy korábbi nagy sikerű előadását is.

Október 13-án indul az évad, a Fő az illúzió - zenés-táncos Skála-valóság egy részben című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál támogatását élvezi. Az előadást hat rendező jegyzi, közülük hárman a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Minden alkotó maga választja meg színészeit, és azokkal készít egy önálló jelenetet 10-15 percben a Skála Metró kapcsán az épület 3-4. emeletén, több helyszínen. Az épület egyéb tereiben képzőművészek alkotásai reflektálnak a Skála- és a Skála Kópé-jelenségre. A MOME texil szakosai a '80-as évek divatbemutatóját is a színpadra varázsolják.

Október 21-én a HOPPart Társulat új előadását láthatja a közönség. "Eljövök érted" - a kezdet címmel "opera" készül Máthé Zsolt rendezésében a Jóbarátok és a Dr. House alapszituációit, karaktereit feldolgozva.

Október végén újra látható lesz a KoMa társulat egyik legsikeresebb produkciója, Garaczi László Plazma című színdarabja.

Havonta jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Először Máté Gábor negyedéves színészosztálya mutatkozik be, régi filmságereket énekelnek Bagó Gizella tanárnő vezetésével.

Október 26-án indul az Olvasótégely felolvasószínházi sorozat, amely szintén az SZFE-vel közös projekt. A havonta jelentkező sorozat tematikus programokból áll, az első alkalom témája az oktatás, tanítás - Iskola minden határon túl címmel - olyan színészekkel, mint Csákányi Eszter, Petrik Andrea, Debreczeni Csaba vagy Kiss Eszter.

A későbbiekben a Forte Társulat tart majd itt bemutatót, és a tervek között szerepel Tasnádi István és Pelsőczy Réka darabjainak színrevitele a szerzők rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.