Színház

Skála Metró Színház

2010.10.08. 08:00
Ajánlom
A Skála Metró épületében a tavasszal megnyílt West Balkán ősztől új színházi helyszíne a fővárosnak. Az októberi program ígéretes.

A West- Balkán csapata a korábban meghívott/felkért alkotókkal egyeztetve úgy döntött, hogy az NKA pályázati pénzeinek következtében az utóbbi hónapokban előállt financiális nehézségek ellenére elindítja a 2010 februárjában meghirdetett színházi programját. Mivel a WB színház működési pályázaton még nem indulhatott, minden anyagi forrását az NKA, a NEFMI és a főváros produkciós pályázataiból szerette volna megszerezni. Ennek hiányában lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, de megpróbálnak magántőkét is bevonni a program megvalósításához. Terveik szerint elsősorban új, a hely számára készülő produkciók lesznek repertoáron, de befogadják egy-egy, az alternatív színházi körökben ismert társulat új vagy korábbi nagy sikerű előadását is.

Október 13-án indul az évad, a Fő az illúzió - zenés-táncos Skála-valóság egy részben című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál támogatását élvezi. Az előadást hat rendező jegyzi, közülük hárman a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Minden alkotó maga választja meg színészeit, és azokkal készít egy önálló jelenetet 10-15 percben a Skála Metró kapcsán az épület 3-4. emeletén, több helyszínen. Az épület egyéb tereiben képzőművészek alkotásai reflektálnak a Skála- és a Skála Kópé-jelenségre. A MOME texil szakosai a '80-as évek divatbemutatóját is a színpadra varázsolják.

Október 21-én a HOPPart Társulat új előadását láthatja a közönség. "Eljövök érted" - a kezdet címmel "opera" készül Máthé Zsolt rendezésében a Jóbarátok és a Dr. House alapszituációit, karaktereit feldolgozva.

Október végén újra látható lesz a KoMa társulat egyik legsikeresebb produkciója, Garaczi László Plazma című színdarabja.

Havonta jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Először Máté Gábor negyedéves színészosztálya mutatkozik be, régi filmságereket énekelnek Bagó Gizella tanárnő vezetésével.

Október 26-án indul az Olvasótégely felolvasószínházi sorozat, amely szintén az SZFE-vel közös projekt. A havonta jelentkező sorozat tematikus programokból áll, az első alkalom témája az oktatás, tanítás - Iskola minden határon túl címmel - olyan színészekkel, mint Csákányi Eszter, Petrik Andrea, Debreczeni Csaba vagy Kiss Eszter.

A későbbiekben a Forte Társulat tart majd itt bemutatót, és a tervek között szerepel Tasnádi István és Pelsőczy Réka darabjainak színrevitele a szerzők rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.