Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

2023.02.03. 16:25
Ajánlom
Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.

„Nagyon szép feladatok találtak meg és méltatlan dolgokat soha nem kellett elvállalnom.

Az biztos, hogy a pálya a tenyerén hordozott

mondta Moór Marianna néhány évvel ezelőtt, és a Kossuth-díjas színművész valóban irigylésre méltóan gazdag pályaívet futott be. Ezt pedig majdnem pontosan két éve nyilatkozta: „Ha visszatekintek a pályámra, nem nagyon tudnék olyan szerepet megemlíteni, amit az akkori kínálatból még eljátszhattam volna”.

moorelsofilm-143827.jpg

Moór Marianna A tettes ismeretlen című film forgatásán (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

1957-ben, 14 esztendősen debütált a Ranódy László által rendezett A tettes ismeretlen című filmben, amire csupán egy szerencsés véletlen következtében jelentkezett: a barátnőit kísérte el a válogatásra, amiről korábban nem is tudott, de amúgy is arrafelé vezetett az útja az ómamájához. Ha már beállt velük a sorba, ott is maradt, és végül 8750 jelentkező közül kapta meg a szerepet. A filmes indulást a színpadi színészmesterség elsajátítása követte: 1965-ben Szinetár Miklós osztályában végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

A Főiskola után a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, amelynek 1965. és 1969. között volt a tagja. Ezt követően 1984-ig a Nemzeti Színház, majd 1992-ig a Madách Színház társulatát erősítette, 1992-től ismét a Nemzetiben dolgozott. Belekóstolt a politikába is: 1994 és 1998 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt az MSZP színeiben. 2000-ben a Pesti Magyar Színházhoz szerződött. 

Sokoldalú színművész: kezdetben inkább drámai szerepeket alakított, de hamar észrevették jó humorát és stílusérzékét.

Száznál több színházi bemutatóban működött már közre, drámákban és vígjátékokban, klasszikus és modern darabokban egyaránt szerepelt.

Emlékezetes alakítást nyújtott Madách Imre Az ember tragédiájában, olyan klasszikus Shakespeare-darabokban, mint a Sok hűhó semmiért, a Szeget szeggel vagy a Vihar, Szophoklész Élektrájában, Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájában, Szép Ernő Patikájában, Popper Péter Színes pokoljában, Szakonyi Károly Vidám finálé című darabjában, Göncz Árpád Magyar Médeiájában és Feydeau Osztrigás Micijében.

 

Filmes pályája legalább annyira jelentős, mint színházi életműve. Ahhoz a színészgenerációhoz tartozik, akiknek még megvolt a lehetősége, hogy akár fiatal korától kezdve rendszeresen szerepeljen filmvásznon és tévéfilmekben egyaránt. Olyan játékfilmekben láthatjuk, mint a Szent Péter esernyője (1958), a Sodrásban (1964), A beszélő köntös (1968), A Pendragon legenda (1974), Az ötödik pecsét (1976), az Árvácska (1976), vagy a Dögkeselyű (1982). Jellegzetes hangját szinkronként többek között Glenn Close-nak, Ava Gardnernek és Shirley MacLaine-nek kölcsönözte.

Színészetét 1984-ben Érdemes Művész-díjjal, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 1999-ben Kiváló Művész-díjjal ismerték el. 2004-ben megkapta a Kossuth-díjat, és ugyanabban az évben beválasztották a Halhatatlanok Társulatába is.  A Főváros 2020-ban Pro Urbe Budapest díjat adományozott neki. A Magyar Filmakadémia Egyesület kiemelkedő színművész pályáját 2021-ben életműdíjjal méltatta.

Bárki számára megszívlelendő, amit a színészet és a jellem kapcsán fogalmazott meg:

A színpadon úgyis annyiféle szerepet kell eljátszanunk: az igazi bensőnk azonban nem veszhet el.

Az erős, kialakult jellem, akinek megvan az elképzelése a világról, a tehetség, a szorgalom elengedhetetlen ezen a pályán”.   

Fejléckép: Moór Marianna A Pendragon legenda című film forgatásán (Fotó/Forrás: Révész György / Fortepan)

Életműdíjat vehet át Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

Kapcsolódó

Életműdíjat vehet át Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében adja át az idei Életműdíjat, melyet kiemelkedő pályájának elismeréseként ezúttal Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri vehet át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?