Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

2023.02.03. 16:25
Ajánlom
Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.

„Nagyon szép feladatok találtak meg és méltatlan dolgokat soha nem kellett elvállalnom.

Az biztos, hogy a pálya a tenyerén hordozott

mondta Moór Marianna néhány évvel ezelőtt, és a Kossuth-díjas színművész valóban irigylésre méltóan gazdag pályaívet futott be. Ezt pedig majdnem pontosan két éve nyilatkozta: „Ha visszatekintek a pályámra, nem nagyon tudnék olyan szerepet megemlíteni, amit az akkori kínálatból még eljátszhattam volna”.

moorelsofilm-143827.jpg

Moór Marianna A tettes ismeretlen című film forgatásán (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

1957-ben, 14 esztendősen debütált a Ranódy László által rendezett A tettes ismeretlen című filmben, amire csupán egy szerencsés véletlen következtében jelentkezett: a barátnőit kísérte el a válogatásra, amiről korábban nem is tudott, de amúgy is arrafelé vezetett az útja az ómamájához. Ha már beállt velük a sorba, ott is maradt, és végül 8750 jelentkező közül kapta meg a szerepet. A filmes indulást a színpadi színészmesterség elsajátítása követte: 1965-ben Szinetár Miklós osztályában végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

A Főiskola után a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, amelynek 1965. és 1969. között volt a tagja. Ezt követően 1984-ig a Nemzeti Színház, majd 1992-ig a Madách Színház társulatát erősítette, 1992-től ismét a Nemzetiben dolgozott. Belekóstolt a politikába is: 1994 és 1998 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt az MSZP színeiben. 2000-ben a Pesti Magyar Színházhoz szerződött. 

Sokoldalú színművész: kezdetben inkább drámai szerepeket alakított, de hamar észrevették jó humorát és stílusérzékét.

Száznál több színházi bemutatóban működött már közre, drámákban és vígjátékokban, klasszikus és modern darabokban egyaránt szerepelt.

Emlékezetes alakítást nyújtott Madách Imre Az ember tragédiájában, olyan klasszikus Shakespeare-darabokban, mint a Sok hűhó semmiért, a Szeget szeggel vagy a Vihar, Szophoklész Élektrájában, Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájában, Szép Ernő Patikájában, Popper Péter Színes pokoljában, Szakonyi Károly Vidám finálé című darabjában, Göncz Árpád Magyar Médeiájában és Feydeau Osztrigás Micijében.

 

Filmes pályája legalább annyira jelentős, mint színházi életműve. Ahhoz a színészgenerációhoz tartozik, akiknek még megvolt a lehetősége, hogy akár fiatal korától kezdve rendszeresen szerepeljen filmvásznon és tévéfilmekben egyaránt. Olyan játékfilmekben láthatjuk, mint a Szent Péter esernyője (1958), a Sodrásban (1964), A beszélő köntös (1968), A Pendragon legenda (1974), Az ötödik pecsét (1976), az Árvácska (1976), vagy a Dögkeselyű (1982). Jellegzetes hangját szinkronként többek között Glenn Close-nak, Ava Gardnernek és Shirley MacLaine-nek kölcsönözte.

Színészetét 1984-ben Érdemes Művész-díjjal, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 1999-ben Kiváló Művész-díjjal ismerték el. 2004-ben megkapta a Kossuth-díjat, és ugyanabban az évben beválasztották a Halhatatlanok Társulatába is.  A Főváros 2020-ban Pro Urbe Budapest díjat adományozott neki. A Magyar Filmakadémia Egyesület kiemelkedő színművész pályáját 2021-ben életműdíjjal méltatta.

Bárki számára megszívlelendő, amit a színészet és a jellem kapcsán fogalmazott meg:

A színpadon úgyis annyiféle szerepet kell eljátszanunk: az igazi bensőnk azonban nem veszhet el.

Az erős, kialakult jellem, akinek megvan az elképzelése a világról, a tehetség, a szorgalom elengedhetetlen ezen a pályán”.   

Fejléckép: Moór Marianna A Pendragon legenda című film forgatásán (Fotó/Forrás: Révész György / Fortepan)

Életműdíjat vehet át Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

Kapcsolódó

Életműdíjat vehet át Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében adja át az idei Életműdíjat, melyet kiemelkedő pályájának elismeréseként ezúttal Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri vehet át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.