Színház

Sokféle és sokszínű – évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

2022.06.10. 09:55
Ajánlom
A megújulás jegyében kezdi meg szeptemberben következő évadát a székesfehérvári teátrum, amely hét nagyszínpadi és hét stúdióelőadással várja a látogatókat.

„A színházszeretetet szeretnénk viszonozni” – mondta Szikora János igazgató a június 3-i sajtóeseményen, ahol az érdeklődők ízelítőt kaphattak néhány jövőbeni bemutató zenei világából. Felcsendültek a Beatles és a Mágnás Miska legismertebb melódiái, de színpadra lépett a színház „nemhivatalos nemszínészzenekara”, a GabiKvart is.

150 éve rakták le a színház első alapkövét, talán éppen ez szolgált apropóként a történelmi témákhoz, melyek köré a következő évad szerveződik. A nagyszínpadon októberben egy Shakespeare-klasszikussal kezdődik a bemutatók sora, a Julius Caesar Bagó Bertalan rendezésében lesz látható.

A rendező arra keresi a választ, hogy emberek maradhatunk-e az eszmék összecsapása után.

A májusi előbemutató után novemberben bemutatkozik a Játékszínnel koprodukcióban készülő Adáshiba, melyet szintén Bagó Bertalan jegyez, decemberben pedig Forgács Péter tolmácsolásában csendülnek fel a legnagyobb Beatles-slágerek a Beatles.hu-ban.

evad__01-152310.jpg

A Vörösmarty Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Tavasszal ismét a történelem kerül fókuszba, az Aranybulla kiadásának korát idézi meg ugyanis Totth Benedek A jeruzsálemi király című kalandtörténete, melyet Horváth Csaba állít színpadra. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Mágnás Miska lesz, melynek

érdekessége, hogy az előadást jegyző Telihay Péter 1996-ban egyszer már megrendezte ezt az operettet Szegeden, Szikora János közreműködésével, Horváth Csaba koreográfiájával.

Családi előadásokból sem lesz hiány, a budapesti premier után vezetőt választanak az erdő állatai A Vadak Urában, valamint a Vörösmarty Színház és Komáromi Jókai Színház színészei közösen keresik a hősöket a Csónak, avagy előttünk a vízözön című mesejátékban.

evad__04-152310.jpg

Szikora János a Vörösmarty Színház évadismertető sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A Kozák András Stúdióban Albee klasszikusát, a Nem félünk a farkastólt láthatja a közönség Czukor Balázs rendezésében, Tóth Ildikó és Sághy Tamás főszereplésével, míg Szikora János Lessing Bölcs Náthánját állítja színpadra.

A fiatalok is bemutatkozási lehetőséget kapnak: a felújított Pelikán Fészekben Lőrincz Zsuzsa készül a Petőfi-emlékévre, Petőfi rock címmel dolgozva fel a költő életét és munkásságát. Az októberi bemutatóban, Weingarten A nyár című szürrealista játékában Molnár G. Nóra teszi fel a kérdést, hogy megfejthetjük-e hat nap és hat éjszaka alatt, mi a szerelem.

Novemberben Szőcs Géza Te mentél át a vízen? című zenés (nem)létének ad otthont a Pelikán Fészek, majd egy vérbeli musical-revü, a Te édes, de jó vagy, légy más! mutatkozik be Lendvai Zoltán rendezésében.

Kerkay Rita is újra rendez, ezúttal egy Ulickaja-darabhoz nyúl, az Unokám, Benjamint viszi színre.

evad__02-152310.jpg

A Vörösmarty Színház évadismertető sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A Vörösmarty Színház tavalyi bérletei június 30-ig hosszabbíthatók meg, új bérletek július 1-től igényelhetők.

Fejléckép: A Vörösmarty Színház évadbejelentő sajtótájékoztatója (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.