Színház

Sokkal rosszabb a helyzet, mint a pandémia alatt volt – bezárni kényszerült vidéki színházakat kérdeztünk

2023.02.13. 17:05
Ajánlom
Vidéki színházakat kerestünk meg annak kapcsán, hogy a költségtakarékosság jegyében sok helyen be kellett zárni a színházépületeket. Mit csinál egy színház, amikor zárva van? Hogyan élik meg ezt az időszakot, és ki tudnak-e nyitni tavasszal?

2022 novemberében több vidéki önkormányzat is bejelentette, hogy mivel nem kaptak állami szintű segítséget a rezsiárak növekedése miatt radikális mértékben megdrágult költségeik ellensúlyozására, több kulturális intézményük működését kénytelenek átmenetileg szüneteltetni. A gyakorlatban ez magas rezsiigényű épületeknek a téli időszakra történő bezárását jelentette.

A legtöbb vidéki színház csökkentett előadásszámmal, szünnapokkal és közösségi támogatással vészeli át a téli hónapokat.

Az épületek teljes bezárása alig több mint féltucat teátrumot, közöttük a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházát és Kisszínházát, az Egri Gárdonyi Géza Színházat és a dunaújvárosi Bartók Színházat is érinti. Őket kérdeztük.

Túlélők

Vajon mi történik azoknál a színházaknál, akik kénytelenek voltak bezárni a kapuikat? Mint megtudtuk, a munka folyik tovább, még ha nem is olyan intenzitással, és nem is mindig ugyanaz a munka, mint előtte.

Csadi_Zoltan_bartokonodizoltan-164922.jpg

Csadi Zoltán művészeti igazgató (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Dunaújvárosban azokat a háttérfeladatokat végzik el, amiket leginkább a nyári szünetben szoktak: leltároznak, és előkészítik a folytatást. Már csak azért is praktikus ezeket átütemezni, mert a téli leállás miatt nyáron is terveznek játszani. Például a Kőszegi Várszínházzal közösen viszik színre a Hyppolit, a lakájt Őze Áron rendezésében.

Lehet, hogy a kényszerszünetben végzett munka nem a leglátványosabb, és gyakorló színházcsinálók számára nem a legfelemelőbb, de a túlélést szolgálja.

Ahhoz, hogy a tavaszi és nyári rendezvények, előadások, események megvalósulhassanak, most minden erőnket és energiánkat a felkészülésre és a megerősödésre kell fordítanunk” – fogalmazott Csadi Zoltán művészeti igazgató.

A Szegedi Nemzeti Színháznak saját bevallása szerint nagy szerencséje van, mivel egyik legnagyobb mecénásuk, Szeged legnagyobb élelmiszeripari cége, a PICK Szeged Zrt. rendelkezésünkre bocsátotta a PICK Klubot, így a társulat annak termeiben készülhet a Hegedűs a háztetőn című musical március 17-i bemutatójára. Azok a művészeik pedig, akik nem vesznek részt a produkcióban, a Sok hűhó semmiért című vígjátékot mutatták be február 1-jén a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Gábor Sylvie rendezésében.

Egerben a teátrum tánctagozatát érinti legkevésbé a főépület átmeneti bezárása, mivel balett-termük nem a főépületben található. Jelen helyzetben a prózai tagozat próbái is itt zajlanak: Petőfi 200 címmel zenés irodalmi összeállítással készül a társulat, és zajlanak a próbái a Bűvös virág – Madách 200 című előadásuknak, melynek bemutatója a közösségi házban lesz. Ezen kívül flash mobokat is terveznek a városban.

egergalgabor1-165332.jpg

Gárdonyi Géza Színház (Fotó/Forrás: Gál Gábor / Gárdonyi Géza Színház)

Mi a különbség a pandémia és a mostani kényszerleállás között?

Csadi Zoltán elmondta: fontos különbség, hogy a pandémia kezdetekor még voltak megtakarítások, amelyek biztonságot jelentettek, és akkor az állam is segített pályázatokkal, áthidaló megoldásokkal. Ezek a megoldások és alapok azonban az egymásra rakódó válságok miatt kimerültek, újratöltésük lehetetlenné vált. A pandémia alatt megszerzett tanulságként a bázisépítést nevezi meg: „ha van egy erős financiális alap és belső forrás, amit jól megfontolt, körültekintő módon az intézmények tudnak építeni, bővíteni, tölteni, akkor az kapaszkodót jelenthet a nehéz időszakokban – egy időre” – mondja, majd hozzáfűzi: „ám sajnos nincs az a bázis, amit utánpótlás híján a hosszú ideig tartó válságos időszakok ne merítenének le”.

A mostani évad inflációs, rezsiválságos, többszörös krízishelyzete felemésztette a színház még meglévő megtakarítását

– összegzi a helyzetet.

Az egri teátrum vezetése szintén sokkal nehezebbnek ítéli a jelenlegi helyzetet: „Míg a pandémia alatt számos előadás elkészült, melyek később kerültek a bérletes közönség elé, most a kényszerű tárgyi körülmények nem alkalmasak »nagyszínpadi« produkciók létrehozására”.

Hangulatok és kilátások

Csadi Zoltán elmondása szerint a dunaújvárosi Bartók Színház munkatársai „fegyelmezetten és rendkívül konstruktívan fogadták a leállás hírét”. Minden dolgozót megkérdeztek a leállással kapcsolatos javaslatairól, ötleteiről, hogy miként látja túlélhetőnek, áthidalhatónak ezt a két hónapos időszakot a saját szakterületét tekintve. Kreatív és ötletes megoldások születtek, amelyeknek a kivitelezése jelenleg is zajlik. Átalakították az egyik épületük előterét és színészapartmanjait, valamint zajlik a jelmezraktár állományának felmérése, a díszletraktárak, a kelléktárak reorganizálása, a teljes archívum és irattár áttekintése.

bartok1-165454.jpg

Bartók Színház (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Az egri teátrumban messze nem ilyen ideális a helyzet:

a színház dolgozói nehezen élik meg ezt az újabb, kényszerű leállást

– fogalmaznak. Hozzáteszik, az is előfordul, hogy a színházi dolgozók más megélhetést keresnek, ami főként műszaki állományukra jellemző, de van rá példa művészeti területről is.

Nyitni vagy nem nyitni – ez itt a kérdés

Mind a Szegedi Nemzeti Színház, mind a dunaújvárosi Bartók Színház vezetése biztosra veszi, hogy a kényszerleállás után ki fognak nyitni. Olyannyira, hogy mindkét teátrum márciusi műsorterve készen van, és már a jegyértékesítés is elkezdődött.

Az egri teátrum vezetése ezzel szemben borúlátó mind a közeljövő, mind a távolabbi kilátások tekintetében:

színházunknál sajnos az átlagosnál több bizonytalansági tényező összegződik az újranyitással és a továbbéléssel kapcsolatban. 

Elmondásuk szerint az önkormányzat a különböző pályázatokon elnyert forrásokból származó, közel százmillió forintnyi összeggel csökkentette a teátrum működési támogatását. Mint mondják, mindez úgy történt, hogy a támogatás eredeti mértéke alacsonyabb volt a hasonló nagyságrendű kőszínházakéhoz képest. Ehhez hozzájön még, hogy tapasztalatuk szerint a jelenlegi leállás a közönség nagy részét még jobban elbizonytalanította, és ez a bérletes nézőszám drasztikus csökkenésében is megmutatkozik. „Az esetleges spontán jegybevételre nem lehet évadot alapozni, előre tervezni” – fűzik hozzá. Ilyen körülmények között, mint mondják, a színház előbb-utóbb működésképtelenné válik.

Fejléckép: Az egri Gárdonyi Géza Színház nézőtere (fotó / forrás: Gál Gábor / Gárdonyi Géza Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.