Színház

Sokkal rosszabb a helyzet, mint a pandémia alatt volt – bezárni kényszerült vidéki színházakat kérdeztünk

2023.02.13. 17:05
Ajánlom
Vidéki színházakat kerestünk meg annak kapcsán, hogy a költségtakarékosság jegyében sok helyen be kellett zárni a színházépületeket. Mit csinál egy színház, amikor zárva van? Hogyan élik meg ezt az időszakot, és ki tudnak-e nyitni tavasszal?

2022 novemberében több vidéki önkormányzat is bejelentette, hogy mivel nem kaptak állami szintű segítséget a rezsiárak növekedése miatt radikális mértékben megdrágult költségeik ellensúlyozására, több kulturális intézményük működését kénytelenek átmenetileg szüneteltetni. A gyakorlatban ez magas rezsiigényű épületeknek a téli időszakra történő bezárását jelentette.

A legtöbb vidéki színház csökkentett előadásszámmal, szünnapokkal és közösségi támogatással vészeli át a téli hónapokat.

Az épületek teljes bezárása alig több mint féltucat teátrumot, közöttük a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházát és Kisszínházát, az Egri Gárdonyi Géza Színházat és a dunaújvárosi Bartók Színházat is érinti. Őket kérdeztük.

Túlélők

Vajon mi történik azoknál a színházaknál, akik kénytelenek voltak bezárni a kapuikat? Mint megtudtuk, a munka folyik tovább, még ha nem is olyan intenzitással, és nem is mindig ugyanaz a munka, mint előtte.

Csadi_Zoltan_bartokonodizoltan-164922.jpg

Csadi Zoltán művészeti igazgató (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Dunaújvárosban azokat a háttérfeladatokat végzik el, amiket leginkább a nyári szünetben szoktak: leltároznak, és előkészítik a folytatást. Már csak azért is praktikus ezeket átütemezni, mert a téli leállás miatt nyáron is terveznek játszani. Például a Kőszegi Várszínházzal közösen viszik színre a Hyppolit, a lakájt Őze Áron rendezésében.

Lehet, hogy a kényszerszünetben végzett munka nem a leglátványosabb, és gyakorló színházcsinálók számára nem a legfelemelőbb, de a túlélést szolgálja.

Ahhoz, hogy a tavaszi és nyári rendezvények, előadások, események megvalósulhassanak, most minden erőnket és energiánkat a felkészülésre és a megerősödésre kell fordítanunk” – fogalmazott Csadi Zoltán művészeti igazgató.

A Szegedi Nemzeti Színháznak saját bevallása szerint nagy szerencséje van, mivel egyik legnagyobb mecénásuk, Szeged legnagyobb élelmiszeripari cége, a PICK Szeged Zrt. rendelkezésünkre bocsátotta a PICK Klubot, így a társulat annak termeiben készülhet a Hegedűs a háztetőn című musical március 17-i bemutatójára. Azok a művészeik pedig, akik nem vesznek részt a produkcióban, a Sok hűhó semmiért című vígjátékot mutatták be február 1-jén a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Gábor Sylvie rendezésében.

Egerben a teátrum tánctagozatát érinti legkevésbé a főépület átmeneti bezárása, mivel balett-termük nem a főépületben található. Jelen helyzetben a prózai tagozat próbái is itt zajlanak: Petőfi 200 címmel zenés irodalmi összeállítással készül a társulat, és zajlanak a próbái a Bűvös virág – Madách 200 című előadásuknak, melynek bemutatója a közösségi házban lesz. Ezen kívül flash mobokat is terveznek a városban.

egergalgabor1-165332.jpg

Gárdonyi Géza Színház (Fotó/Forrás: Gál Gábor / Gárdonyi Géza Színház)

Mi a különbség a pandémia és a mostani kényszerleállás között?

Csadi Zoltán elmondta: fontos különbség, hogy a pandémia kezdetekor még voltak megtakarítások, amelyek biztonságot jelentettek, és akkor az állam is segített pályázatokkal, áthidaló megoldásokkal. Ezek a megoldások és alapok azonban az egymásra rakódó válságok miatt kimerültek, újratöltésük lehetetlenné vált. A pandémia alatt megszerzett tanulságként a bázisépítést nevezi meg: „ha van egy erős financiális alap és belső forrás, amit jól megfontolt, körültekintő módon az intézmények tudnak építeni, bővíteni, tölteni, akkor az kapaszkodót jelenthet a nehéz időszakokban – egy időre” – mondja, majd hozzáfűzi: „ám sajnos nincs az a bázis, amit utánpótlás híján a hosszú ideig tartó válságos időszakok ne merítenének le”.

A mostani évad inflációs, rezsiválságos, többszörös krízishelyzete felemésztette a színház még meglévő megtakarítását

– összegzi a helyzetet.

Az egri teátrum vezetése szintén sokkal nehezebbnek ítéli a jelenlegi helyzetet: „Míg a pandémia alatt számos előadás elkészült, melyek később kerültek a bérletes közönség elé, most a kényszerű tárgyi körülmények nem alkalmasak »nagyszínpadi« produkciók létrehozására”.

Hangulatok és kilátások

Csadi Zoltán elmondása szerint a dunaújvárosi Bartók Színház munkatársai „fegyelmezetten és rendkívül konstruktívan fogadták a leállás hírét”. Minden dolgozót megkérdeztek a leállással kapcsolatos javaslatairól, ötleteiről, hogy miként látja túlélhetőnek, áthidalhatónak ezt a két hónapos időszakot a saját szakterületét tekintve. Kreatív és ötletes megoldások születtek, amelyeknek a kivitelezése jelenleg is zajlik. Átalakították az egyik épületük előterét és színészapartmanjait, valamint zajlik a jelmezraktár állományának felmérése, a díszletraktárak, a kelléktárak reorganizálása, a teljes archívum és irattár áttekintése.

bartok1-165454.jpg

Bartók Színház (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Az egri teátrumban messze nem ilyen ideális a helyzet:

a színház dolgozói nehezen élik meg ezt az újabb, kényszerű leállást

– fogalmaznak. Hozzáteszik, az is előfordul, hogy a színházi dolgozók más megélhetést keresnek, ami főként műszaki állományukra jellemző, de van rá példa művészeti területről is.

Nyitni vagy nem nyitni – ez itt a kérdés

Mind a Szegedi Nemzeti Színház, mind a dunaújvárosi Bartók Színház vezetése biztosra veszi, hogy a kényszerleállás után ki fognak nyitni. Olyannyira, hogy mindkét teátrum márciusi műsorterve készen van, és már a jegyértékesítés is elkezdődött.

Az egri teátrum vezetése ezzel szemben borúlátó mind a közeljövő, mind a távolabbi kilátások tekintetében:

színházunknál sajnos az átlagosnál több bizonytalansági tényező összegződik az újranyitással és a továbbéléssel kapcsolatban. 

Elmondásuk szerint az önkormányzat a különböző pályázatokon elnyert forrásokból származó, közel százmillió forintnyi összeggel csökkentette a teátrum működési támogatását. Mint mondják, mindez úgy történt, hogy a támogatás eredeti mértéke alacsonyabb volt a hasonló nagyságrendű kőszínházakéhoz képest. Ehhez hozzájön még, hogy tapasztalatuk szerint a jelenlegi leállás a közönség nagy részét még jobban elbizonytalanította, és ez a bérletes nézőszám drasztikus csökkenésében is megmutatkozik. „Az esetleges spontán jegybevételre nem lehet évadot alapozni, előre tervezni” – fűzik hozzá. Ilyen körülmények között, mint mondják, a színház előbb-utóbb működésképtelenné válik.

Fejléckép: Az egri Gárdonyi Géza Színház nézőtere (fotó / forrás: Gál Gábor / Gárdonyi Géza Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.