Színház

Sokszínű és kísérletező színházi előadások a Margitszigeten

2022.04.18. 10:35
Ajánlom
Május 1. és 4. között érdemes lesz egészen estig kint időzni a Margitszigeten: az ESZME Fesztivál alatt a főváros új színházi közegében, a Kristály Színtérben izgalmas, összművészeti fókuszú előadások várnak minden korosztályt.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006 óta működik hivatalos formában, tagjai egyéni alkotók és társulatok.

Az egyesület célja az, hogy a szabadúszó művészeket és a társulatokat, kiemelten a fiatal, pályájuk elején álló alkotókat segítsen abban, hogy a működésükhöz elengedhetetlen források a rendelkezésükre álljanak.

Az ESZME, mint ernyőszervezet, egyszerre működik produkciós és inkubációs közegként, hogy alkotóik a következő előadásokra fordíthassák energiáikat. Az alapítók között voltak képzőművészek és bábosok is, az összművészeti fókusz és a próza, báb, zene, képző- és mozgásművészet műfaji határterületein létrejövő, innovatív alkotások elősegítése változatlan célkitűzésük.

SarkanyoloSebestyen1-101507.jpg

Sárkányölő Sebestyén (Fotó/Forrás: ESZME)

A május 1. és 4. között megrendezendő 5. ESZME Fesztiválon ez a sokszínűség és kísérletező kedv mutatkozik meg.

Az ESZME Fesztivál programjában kiemelt helyen szerepelnek a fiatal közönségnek szánt előadások. A gyerekeket a Felhővadászat, a Sárkányölő Sebestyén (KL Színház–Magamura Alkotóműhely) és a Tintaló Cirkusz interaktív családi programja várja május 1-jén. Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja című művére Bartha Kata készített óvodásoknak és kisiskolásoknak zenés bábelőadást, amely május 3-án látható. A középiskolás nézőkre számítanak a Babits Mihály: Jónás könyve című elbeszélő költeményéből készült Jónások (rendező: Bereczki Csilla) előadással május 2-án.

A_kisgomboc1-100901.jpg

A kisgömbőc (Fotó/Forrás: ESZME)

Látható a fesztiválon A kisgömböc (KL Színház–Magamura Alkotóműhely, rendező: Markó Róbert),

a MOST Feszten, a Thealteren és a jelentős hazai bábfesztiválokon komoly elismeréseket aratott Alaine – Ideje a meghalásnak (KL Színház, rendező: Ladányi Andrea),

valamint a Szentendrei Teátrummal és a Szkénével együttműködésben készült Csend-etűdök (rendező: Szokol Judit). A NARRATÍVA egy Pass Andrea-rendezéssel, a Jelentéktelennel vesz részt a szemlén.

jelentektelen_ea_domolky_daniel_WEB_014-101648.jpg

Jelentéktelen (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / ESZME)

A fesztiválon látható majd a MOST! Válunk című előadásának bemutatója (alkotók: Csató Kata, Romankovics Edit), és installációval mutatkoznak be a Visegrádi Alap támogatásával megrendezett Let’s Learn About Scenography! nyári szcenikai workshop résztvevői is.

Fodor Orsolya a Freeszfe Egyesülettel és az ESZME-vel hozta létre az Orlando című helyspecifikus előadást, amelyből film is készült. Ezt május 4-én láthatják majd az érdeklődők.

5. ESZME Fesztivál

2022. május 1-4.

Kristály Színtér, Margitsziget

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Alaine – Ideje a meghalásnak (fotó/forrás: Orosz Sándor / ESZME)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.