Színház

Sokszínű és kísérletező színházi előadások a Margitszigeten

2022.04.18. 10:35
Ajánlom
Május 1. és 4. között érdemes lesz egészen estig kint időzni a Margitszigeten: az ESZME Fesztivál alatt a főváros új színházi közegében, a Kristály Színtérben izgalmas, összművészeti fókuszú előadások várnak minden korosztályt.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006 óta működik hivatalos formában, tagjai egyéni alkotók és társulatok.

Az egyesület célja az, hogy a szabadúszó művészeket és a társulatokat, kiemelten a fiatal, pályájuk elején álló alkotókat segítsen abban, hogy a működésükhöz elengedhetetlen források a rendelkezésükre álljanak.

Az ESZME, mint ernyőszervezet, egyszerre működik produkciós és inkubációs közegként, hogy alkotóik a következő előadásokra fordíthassák energiáikat. Az alapítók között voltak képzőművészek és bábosok is, az összművészeti fókusz és a próza, báb, zene, képző- és mozgásművészet műfaji határterületein létrejövő, innovatív alkotások elősegítése változatlan célkitűzésük.

SarkanyoloSebestyen1-101507.jpg

Sárkányölő Sebestyén (Fotó/Forrás: ESZME)

A május 1. és 4. között megrendezendő 5. ESZME Fesztiválon ez a sokszínűség és kísérletező kedv mutatkozik meg.

Az ESZME Fesztivál programjában kiemelt helyen szerepelnek a fiatal közönségnek szánt előadások. A gyerekeket a Felhővadászat, a Sárkányölő Sebestyén (KL Színház–Magamura Alkotóműhely) és a Tintaló Cirkusz interaktív családi programja várja május 1-jén. Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja című művére Bartha Kata készített óvodásoknak és kisiskolásoknak zenés bábelőadást, amely május 3-án látható. A középiskolás nézőkre számítanak a Babits Mihály: Jónás könyve című elbeszélő költeményéből készült Jónások (rendező: Bereczki Csilla) előadással május 2-án.

A_kisgomboc1-100901.jpg

A kisgömbőc (Fotó/Forrás: ESZME)

Látható a fesztiválon A kisgömböc (KL Színház–Magamura Alkotóműhely, rendező: Markó Róbert),

a MOST Feszten, a Thealteren és a jelentős hazai bábfesztiválokon komoly elismeréseket aratott Alaine – Ideje a meghalásnak (KL Színház, rendező: Ladányi Andrea),

valamint a Szentendrei Teátrummal és a Szkénével együttműködésben készült Csend-etűdök (rendező: Szokol Judit). A NARRATÍVA egy Pass Andrea-rendezéssel, a Jelentéktelennel vesz részt a szemlén.

jelentektelen_ea_domolky_daniel_WEB_014-101648.jpg

Jelentéktelen (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / ESZME)

A fesztiválon látható majd a MOST! Válunk című előadásának bemutatója (alkotók: Csató Kata, Romankovics Edit), és installációval mutatkoznak be a Visegrádi Alap támogatásával megrendezett Let’s Learn About Scenography! nyári szcenikai workshop résztvevői is.

Fodor Orsolya a Freeszfe Egyesülettel és az ESZME-vel hozta létre az Orlando című helyspecifikus előadást, amelyből film is készült. Ezt május 4-én láthatják majd az érdeklődők.

5. ESZME Fesztivál

2022. május 1-4.

Kristály Színtér, Margitsziget

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Alaine – Ideje a meghalásnak (fotó/forrás: Orosz Sándor / ESZME)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.