Színház

Sötét verem

2016.04.15. 09:07
Ajánlom
Juronics Tamás XX. századi diktatúrába helyezte a történetet, ahol Altoum császár mintha földalatti bunkerben, esetleg egy kiselejtezett, rozsdás űrállomáson élne - írja Stuber Andrea a Radnótiban nemrégiben bemutatott Turandot-előadásról.

A szerző kétszáztíz éve halott, neki már minden mindegy. Carlo Gozzi tulajdonképpen brahiból lett drámaíró, mivel annyit kritizálta Carlo Goldonit a komédiáiért, hogy végül megkapta a „Csinálja jobban, ha tudja!” felszólítást. Hozzá is fogott, és az 1760-as években megírt tíz fiabát: mesejátékot. Volt nézői igény Gozzi kicsit mesterkélt, arisztokratikus, egzotikus, fantasztikus történeteire is, nemcsak Goldoni harsány, eleven, tenyeres-talpas, vásárias komédiáira.

Turandot - Radnóti Színház

Turandot - Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A kínai császárkisasszony, Turandot meséjét eleve ismerjük, ha máshonnan nem, a Puccini-operából. A szívtelen lány, akinek útját találós kérdéseken elbukott kérők levágott feje szegélyezi, s aki aztán maga is találós kérdésen akad fenn. Végül a szerelem mindent legyőz, az állhatatos Kalaf herceg elnyeri az elnyernivalókat. A Radnóti Színház Turandot-előadása nem egészen így fest. Tulajdonképpen alighanem magyarországi ősbemutató zajlik a Nagymező utcában, mert az eltelt évszázadokban az eredeti műnek különböző átiratai szerepeltek nálunk színpadon. Most Térey János megalkotta a mű modern magyar szövegét, és gyanús, hogy picit talán bele is nyúlt. (Lehetséges volna különben, hogy a Radnóti Színházba most visszalátogató Csankó Zoltán Pantaleonéja „Az milyen egy szar hely!”-nek minősítse Nápolyt és Ferrarát, egyedül Anconát illesse elismeréssel?! Jó újra látni ezen a kis színpadon Csankót, az egykori anconai kávéháztulajdonost.)

Szatory Dávid, Petrik Andrea és Bálint András - Turandot, Radnóti Színház

Szatory Dávid, Petrik Andrea és Bálint András - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Juronics Tamás rendező XX. századi diktatúrába helyezte a történetet – Martin Márta szürke egyenruhája egyenesen maoista viseletnek hat –, ahol Altoum császár mintha földalatti bunkerben, esetleg egy kiselejtezett, rozsdás űrállomáson élne. Czigler Balázs tervezte a kongó hangú díszletet, amely első pillantásra a Horváth Csaba rendezte Oresztész színpadi világát idézi, de ez lehet egyszerű véletlenje a mai díszlettervezési trendeknek. Járatok, lyukak, csövek, neonok. (Később még egy átlátszó üvegkalicka kerül be, amely idegen elemnek hat és esetlen a behurcolása-kicipelése.) A hátrafelé eltekergő folyosón fegyveres fekete sereg járőrözik és őrködik, a katonák arca ki sem látszik a fekete maszk mögül.

Bálint András - Turandot, Radnóti Színház

Bálint András - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Bálint András Altoum császára, a legfőbb hadúr fehér egyenruhában feszít bizonyos joviális kedéllyel – mondják róla, hogy lágyszívű –, miközben a tévéképernyőn kongresszusi beszédek, katonai seregszemlék, vastapsok vagy épp utcai harcok híradójelenetei futnak. Íróasztalán négy, élénk színben pompázó vezetékes telefon, szolid kabarészám keretében lehet össze-vissza felkapkodni a kagylókat. A miniszterelnök és egyéb rangos államhivatalnok commedia dell' arte típusfigurák, maszkot is hordanak, mind ugyanazt a nagy, buta álarcot. Mögé rejtőzik a kecskeszakállas Pantalone (Csankó Zoltán), a dadogós Tartaglia (Gazsó György), a tájszólásos Brigella (Rétfalvi Tamás) és a főeunuch Truffaldino (Pál András), akinek hosszadalmas, félrenőtt magánszáma van egy répával.

Pál András és Rétfalvi Tamás - Turandot, Radnóti Színház

Pál András és Rétfalvi Tamás - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Ebben a bizarr és rideg közegben nevelkedett tehát a kegyetlen, vad, kevély Turandot hercegnő, akinek színpadra vitelét minden bizonnyal a dekoratív Petrik Andrea erős és pengeéles színpadi személyisége inspirálta. (Ugyanakkor érdemes lenne vigyázni arra, hogy a tehetséges fiatal színésznő ne ragadjon bele a hideg és hisztérikus hősnők szerepkörébe. Végtére is világos szemében, esengő nézésében annyival több van a karcos vonásainál, hogy arra is lehetne alapozni.) Leendő hitvese, Kalaf herceg úgy érkezik, mint egy akciófilm hőse. Szatory Dávid felülről ereszkedik alá, beszökik a bázisra laza menetfelszerelésben, hosszúkás katonazsákkal. (Formailag rárímel erre a tárgyra harcias Turandotunk fehér bokszzsákja, amellyel a lány a második rész elején szenvedélyes kűrt mutat be.) Kalaf, szerencséjére, összefut régi barátjával és főudvarmesterével, Barakkal (Schneider Zoltán), aki úgy mászkál ezen a támaszponton, szerelve és robbantgatva, mintha ő lenne a fő karbantartó. Mellette lesz Szatory Dávid hevülékeny Kalafja szerelmes egy Turandot-portré láttán, majd jelentkezik a rejtvényfejtő versenyre. Ezenközben nagyon szépen kidolgozott, véres nyakú levágott fejek lógogatnak hőseink feje fölött a színpad magasában.

Petrik Anrea - Turandot, Radnóti Színház

Petrik Anrea - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A férfigyűlölő Turandot hercegnőnek két nő a társasága, s mindkettő okosabbnak látszik nála. Kurta Niké Zelimája olyan gyengéd aggodalommal figyeli úrnőjét és Kalafot, mint aki sokkal többet tud annál, mint amennyit tudni szabad. Martinovics Dorina Adelmája pedig józan és rafinált. Voltaképp az egész titokfelfedő stratégiát ő találja ki a semmiféle ötlettel nem rendelkező úrnője helyett.

A mérsékelten mulatságos és tanulságos előadást végigűzi Bartók Béla zenéje, A csodálatos mandarin. A boldog vég helyett durva, drasztikus, fenyegető események zárják a történetet. Az este legszebb pillanataként azt rögzítem, amikor Martinovics Dorina felkínálkozó Adelmájának mezítelen háta rátapad az üvegkuckó falára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.