Színház

Sötét verem

2016.04.15. 09:07
Ajánlom
Juronics Tamás XX. századi diktatúrába helyezte a történetet, ahol Altoum császár mintha földalatti bunkerben, esetleg egy kiselejtezett, rozsdás űrállomáson élne - írja Stuber Andrea a Radnótiban nemrégiben bemutatott Turandot-előadásról.

A szerző kétszáztíz éve halott, neki már minden mindegy. Carlo Gozzi tulajdonképpen brahiból lett drámaíró, mivel annyit kritizálta Carlo Goldonit a komédiáiért, hogy végül megkapta a „Csinálja jobban, ha tudja!” felszólítást. Hozzá is fogott, és az 1760-as években megírt tíz fiabát: mesejátékot. Volt nézői igény Gozzi kicsit mesterkélt, arisztokratikus, egzotikus, fantasztikus történeteire is, nemcsak Goldoni harsány, eleven, tenyeres-talpas, vásárias komédiáira.

Turandot - Radnóti Színház

Turandot - Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A kínai császárkisasszony, Turandot meséjét eleve ismerjük, ha máshonnan nem, a Puccini-operából. A szívtelen lány, akinek útját találós kérdéseken elbukott kérők levágott feje szegélyezi, s aki aztán maga is találós kérdésen akad fenn. Végül a szerelem mindent legyőz, az állhatatos Kalaf herceg elnyeri az elnyernivalókat. A Radnóti Színház Turandot-előadása nem egészen így fest. Tulajdonképpen alighanem magyarországi ősbemutató zajlik a Nagymező utcában, mert az eltelt évszázadokban az eredeti műnek különböző átiratai szerepeltek nálunk színpadon. Most Térey János megalkotta a mű modern magyar szövegét, és gyanús, hogy picit talán bele is nyúlt. (Lehetséges volna különben, hogy a Radnóti Színházba most visszalátogató Csankó Zoltán Pantaleonéja „Az milyen egy szar hely!”-nek minősítse Nápolyt és Ferrarát, egyedül Anconát illesse elismeréssel?! Jó újra látni ezen a kis színpadon Csankót, az egykori anconai kávéháztulajdonost.)

Szatory Dávid, Petrik Andrea és Bálint András - Turandot, Radnóti Színház

Szatory Dávid, Petrik Andrea és Bálint András - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Juronics Tamás rendező XX. századi diktatúrába helyezte a történetet – Martin Márta szürke egyenruhája egyenesen maoista viseletnek hat –, ahol Altoum császár mintha földalatti bunkerben, esetleg egy kiselejtezett, rozsdás űrállomáson élne. Czigler Balázs tervezte a kongó hangú díszletet, amely első pillantásra a Horváth Csaba rendezte Oresztész színpadi világát idézi, de ez lehet egyszerű véletlenje a mai díszlettervezési trendeknek. Járatok, lyukak, csövek, neonok. (Később még egy átlátszó üvegkalicka kerül be, amely idegen elemnek hat és esetlen a behurcolása-kicipelése.) A hátrafelé eltekergő folyosón fegyveres fekete sereg járőrözik és őrködik, a katonák arca ki sem látszik a fekete maszk mögül.

Bálint András - Turandot, Radnóti Színház

Bálint András - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Bálint András Altoum császára, a legfőbb hadúr fehér egyenruhában feszít bizonyos joviális kedéllyel – mondják róla, hogy lágyszívű –, miközben a tévéképernyőn kongresszusi beszédek, katonai seregszemlék, vastapsok vagy épp utcai harcok híradójelenetei futnak. Íróasztalán négy, élénk színben pompázó vezetékes telefon, szolid kabarészám keretében lehet össze-vissza felkapkodni a kagylókat. A miniszterelnök és egyéb rangos államhivatalnok commedia dell' arte típusfigurák, maszkot is hordanak, mind ugyanazt a nagy, buta álarcot. Mögé rejtőzik a kecskeszakállas Pantalone (Csankó Zoltán), a dadogós Tartaglia (Gazsó György), a tájszólásos Brigella (Rétfalvi Tamás) és a főeunuch Truffaldino (Pál András), akinek hosszadalmas, félrenőtt magánszáma van egy répával.

Pál András és Rétfalvi Tamás - Turandot, Radnóti Színház

Pál András és Rétfalvi Tamás - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Ebben a bizarr és rideg közegben nevelkedett tehát a kegyetlen, vad, kevély Turandot hercegnő, akinek színpadra vitelét minden bizonnyal a dekoratív Petrik Andrea erős és pengeéles színpadi személyisége inspirálta. (Ugyanakkor érdemes lenne vigyázni arra, hogy a tehetséges fiatal színésznő ne ragadjon bele a hideg és hisztérikus hősnők szerepkörébe. Végtére is világos szemében, esengő nézésében annyival több van a karcos vonásainál, hogy arra is lehetne alapozni.) Leendő hitvese, Kalaf herceg úgy érkezik, mint egy akciófilm hőse. Szatory Dávid felülről ereszkedik alá, beszökik a bázisra laza menetfelszerelésben, hosszúkás katonazsákkal. (Formailag rárímel erre a tárgyra harcias Turandotunk fehér bokszzsákja, amellyel a lány a második rész elején szenvedélyes kűrt mutat be.) Kalaf, szerencséjére, összefut régi barátjával és főudvarmesterével, Barakkal (Schneider Zoltán), aki úgy mászkál ezen a támaszponton, szerelve és robbantgatva, mintha ő lenne a fő karbantartó. Mellette lesz Szatory Dávid hevülékeny Kalafja szerelmes egy Turandot-portré láttán, majd jelentkezik a rejtvényfejtő versenyre. Ezenközben nagyon szépen kidolgozott, véres nyakú levágott fejek lógogatnak hőseink feje fölött a színpad magasában.

Petrik Anrea - Turandot, Radnóti Színház

Petrik Anrea - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A férfigyűlölő Turandot hercegnőnek két nő a társasága, s mindkettő okosabbnak látszik nála. Kurta Niké Zelimája olyan gyengéd aggodalommal figyeli úrnőjét és Kalafot, mint aki sokkal többet tud annál, mint amennyit tudni szabad. Martinovics Dorina Adelmája pedig józan és rafinált. Voltaképp az egész titokfelfedő stratégiát ő találja ki a semmiféle ötlettel nem rendelkező úrnője helyett.

A mérsékelten mulatságos és tanulságos előadást végigűzi Bartók Béla zenéje, A csodálatos mandarin. A boldog vég helyett durva, drasztikus, fenyegető események zárják a történetet. Az este legszebb pillanataként azt rögzítem, amikor Martinovics Dorina felkínálkozó Adelmájának mezítelen háta rátapad az üvegkuckó falára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Huncut és szomorú tekintet – Harkányi Endre 85

Lázadásból jelentkezett a Színművészetire, többnyire kisembereket, komikus figurákat alakított, de neki köszönhetjük Mézga Géza hangját is. Egyik utolsó előadásában, a Vígszínház Átutazók című komédiájában Törőcsik Mari partnereként lépett színpadra.
Színház hír

Polcz Alaine-ről szóló monodrámát és Woyzeck-rendezést is díjaztak Tatabányán

A monodráma- és stúdiószínházi előadásokat felvonultató MOST FESZT öt napja alatt összesen tíz előadást láthatott a fesztiválközönség március 20. és 24. között.
Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.