Színház

Sötét verem

2016.04.15. 09:07
Ajánlom
Juronics Tamás XX. századi diktatúrába helyezte a történetet, ahol Altoum császár mintha földalatti bunkerben, esetleg egy kiselejtezett, rozsdás űrállomáson élne - írja Stuber Andrea a Radnótiban nemrégiben bemutatott Turandot-előadásról.

A szerző kétszáztíz éve halott, neki már minden mindegy. Carlo Gozzi tulajdonképpen brahiból lett drámaíró, mivel annyit kritizálta Carlo Goldonit a komédiáiért, hogy végül megkapta a „Csinálja jobban, ha tudja!” felszólítást. Hozzá is fogott, és az 1760-as években megírt tíz fiabát: mesejátékot. Volt nézői igény Gozzi kicsit mesterkélt, arisztokratikus, egzotikus, fantasztikus történeteire is, nemcsak Goldoni harsány, eleven, tenyeres-talpas, vásárias komédiáira.

Turandot - Radnóti Színház

Turandot - Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A kínai császárkisasszony, Turandot meséjét eleve ismerjük, ha máshonnan nem, a Puccini-operából. A szívtelen lány, akinek útját találós kérdéseken elbukott kérők levágott feje szegélyezi, s aki aztán maga is találós kérdésen akad fenn. Végül a szerelem mindent legyőz, az állhatatos Kalaf herceg elnyeri az elnyernivalókat. A Radnóti Színház Turandot-előadása nem egészen így fest. Tulajdonképpen alighanem magyarországi ősbemutató zajlik a Nagymező utcában, mert az eltelt évszázadokban az eredeti műnek különböző átiratai szerepeltek nálunk színpadon. Most Térey János megalkotta a mű modern magyar szövegét, és gyanús, hogy picit talán bele is nyúlt. (Lehetséges volna különben, hogy a Radnóti Színházba most visszalátogató Csankó Zoltán Pantaleonéja „Az milyen egy szar hely!”-nek minősítse Nápolyt és Ferrarát, egyedül Anconát illesse elismeréssel?! Jó újra látni ezen a kis színpadon Csankót, az egykori anconai kávéháztulajdonost.)

Szatory Dávid, Petrik Andrea és Bálint András - Turandot, Radnóti Színház

Szatory Dávid, Petrik Andrea és Bálint András - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Juronics Tamás rendező XX. századi diktatúrába helyezte a történetet – Martin Márta szürke egyenruhája egyenesen maoista viseletnek hat –, ahol Altoum császár mintha földalatti bunkerben, esetleg egy kiselejtezett, rozsdás űrállomáson élne. Czigler Balázs tervezte a kongó hangú díszletet, amely első pillantásra a Horváth Csaba rendezte Oresztész színpadi világát idézi, de ez lehet egyszerű véletlenje a mai díszlettervezési trendeknek. Járatok, lyukak, csövek, neonok. (Később még egy átlátszó üvegkalicka kerül be, amely idegen elemnek hat és esetlen a behurcolása-kicipelése.) A hátrafelé eltekergő folyosón fegyveres fekete sereg járőrözik és őrködik, a katonák arca ki sem látszik a fekete maszk mögül.

Bálint András - Turandot, Radnóti Színház

Bálint András - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Bálint András Altoum császára, a legfőbb hadúr fehér egyenruhában feszít bizonyos joviális kedéllyel – mondják róla, hogy lágyszívű –, miközben a tévéképernyőn kongresszusi beszédek, katonai seregszemlék, vastapsok vagy épp utcai harcok híradójelenetei futnak. Íróasztalán négy, élénk színben pompázó vezetékes telefon, szolid kabarészám keretében lehet össze-vissza felkapkodni a kagylókat. A miniszterelnök és egyéb rangos államhivatalnok commedia dell' arte típusfigurák, maszkot is hordanak, mind ugyanazt a nagy, buta álarcot. Mögé rejtőzik a kecskeszakállas Pantalone (Csankó Zoltán), a dadogós Tartaglia (Gazsó György), a tájszólásos Brigella (Rétfalvi Tamás) és a főeunuch Truffaldino (Pál András), akinek hosszadalmas, félrenőtt magánszáma van egy répával.

Pál András és Rétfalvi Tamás - Turandot, Radnóti Színház

Pál András és Rétfalvi Tamás - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Ebben a bizarr és rideg közegben nevelkedett tehát a kegyetlen, vad, kevély Turandot hercegnő, akinek színpadra vitelét minden bizonnyal a dekoratív Petrik Andrea erős és pengeéles színpadi személyisége inspirálta. (Ugyanakkor érdemes lenne vigyázni arra, hogy a tehetséges fiatal színésznő ne ragadjon bele a hideg és hisztérikus hősnők szerepkörébe. Végtére is világos szemében, esengő nézésében annyival több van a karcos vonásainál, hogy arra is lehetne alapozni.) Leendő hitvese, Kalaf herceg úgy érkezik, mint egy akciófilm hőse. Szatory Dávid felülről ereszkedik alá, beszökik a bázisra laza menetfelszerelésben, hosszúkás katonazsákkal. (Formailag rárímel erre a tárgyra harcias Turandotunk fehér bokszzsákja, amellyel a lány a második rész elején szenvedélyes kűrt mutat be.) Kalaf, szerencséjére, összefut régi barátjával és főudvarmesterével, Barakkal (Schneider Zoltán), aki úgy mászkál ezen a támaszponton, szerelve és robbantgatva, mintha ő lenne a fő karbantartó. Mellette lesz Szatory Dávid hevülékeny Kalafja szerelmes egy Turandot-portré láttán, majd jelentkezik a rejtvényfejtő versenyre. Ezenközben nagyon szépen kidolgozott, véres nyakú levágott fejek lógogatnak hőseink feje fölött a színpad magasában.

Petrik Anrea - Turandot, Radnóti Színház

Petrik Anrea - Turandot, Radnóti Színház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A férfigyűlölő Turandot hercegnőnek két nő a társasága, s mindkettő okosabbnak látszik nála. Kurta Niké Zelimája olyan gyengéd aggodalommal figyeli úrnőjét és Kalafot, mint aki sokkal többet tud annál, mint amennyit tudni szabad. Martinovics Dorina Adelmája pedig józan és rafinált. Voltaképp az egész titokfelfedő stratégiát ő találja ki a semmiféle ötlettel nem rendelkező úrnője helyett.

A mérsékelten mulatságos és tanulságos előadást végigűzi Bartók Béla zenéje, A csodálatos mandarin. A boldog vég helyett durva, drasztikus, fenyegető események zárják a történetet. Az este legszebb pillanataként azt rögzítem, amikor Martinovics Dorina felkínálkozó Adelmájának mezítelen háta rátapad az üvegkuckó falára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Színház

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.
Színház hír

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Színház felhívás

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.
Színház hír

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.