Színház

SPACE: Felhő, avagy a totális színház

2011.08.14. 12:29
Ajánlom
Kritikus és elgondolkodtató, máshoz nem hasonlítható egyszeri színházi élményt ad a SPACE társulata.

Minden különösebb színháztörténeti mélybúvárkodástól eltekintve még mindig elmondható, hogy a színház, mint olyan, az egyszeri ember számára az aktív színpad és a passzív nézőtér kombinációjából áll - a végén tapssal, szép ruhában, ruhatárral és pereccel. Ez az elképzelés, ugye, már nagyon is közhelyesen nem stimmel. A magyar felhozatalban (hála az égnek) kifejezetten sok példát ismerünk olyan előadásokra, amelyek nem egyszerűen előadások. Performanszok, bevonó színházak, improvizatív kísérletek, összművészeti jól megmondások. Hiszen színház az is, amit az Artus és a Filterperformance társulat előadásában láthatunk minden este 7-kor a Szigeten a Színház- és Tánc Színpad előtt. Így például elvitathatatlanul színház, ha dallamos mondóka skandálás mellett („nyuszi Gyuszi fekszik árokban, hosszú bojtos füle van, kicsi piros szeme van, ide néz, oda néz, szétpislant") egy bekötött szemű, gagyi foci mezes srác előzőleg akkurátusan felakasztott és félig pőrén lecsupaszított csoki nyuszikat próbál eltalálni és szétloccsantani - a kezében élete értelmeként szorongatott baseball ütővel, persze.

Nagyon is színház a holland-magyar SPACE kollektíva (ál)dokumentarista előadása is, amit ismét végignézhettünk, vagyis végig sétálhattunk a Szigeten. 2007 áprilisában jöttek először Budapestre, azóta négy másik ötlettel járják a különböző fesztiválokat - és főleg a Trafót. Ardai Petra és holland férje, Luc van Loo a társulás alaprugói és mozgatói, akik valahol mindig a valóság és a fikció határán táncolnak: ők maguk és gondolataik mélyen beleszövődnek az előadásokba. Saját elmondásuk szerint az élet értelmét igyekeznek meglelni, ahol igazából a keresés az igazi móka - és nekik ezt el is hisszük. A Holland cunamihoz, A hely, ahova tartozunkhoz vagy a Worldwideheroshow-hoz hasonlóan a Felhő is épít nézőjére és a valóságra. Hogy mindez érthetőbb legyen: a Szigeten a SPACE előadások kiinduló helyszíne csupán a Színház- és Tánc Színpad mögötti fehér sátor - később innen az egész nézőcsapat elindul körbe a fesztiválon, majd visszatér a kiinduló pontra. Ilyen egyszerű.

Vagyis mégsem. Ahogyan beléptünk a fehér sátorba, fejhallgatókat kaptunk, melyeken keresztül Luc Van Loo zenélt, Stephanie Pan énekelt, Ardai Petra pedig szüntelenül kérdezett: a néző meg van szólítva és - ne adj isten - a gondolatairól is faggatják. Miután mindenkinek működőképes lett a fejhallgatója, kibontakozott egy utópisztikus történet, ami egészen egyszerűen azt a kérdést veti fel, hogy jó-e nekünk ebben a világban élni. Így kell-e csinálni ezt az egész bolygó igazgatási hacacárét, vagy másként. Nem lenne-e jobb egy olyan helyen, ahol mindenki egyetértésben és harmóniában borul össze, miközben rózsaszín pónik vágtáznak a szivárvány szelte égen. A szereplők (posztmodern művészek) elmagyarázzák, hogy éppen 2061-ben járunk, egy korban, ahol ez a csillámos world peace megvalósulni látszik és minden embernek mindene megvan. Az időn belül a tér egy múzeum, ami 2011 korát igyekszik bemutatni. Nézzük csak meg, léteztek olyan dolgok, mint például a televízió, ami előtt órákig ültek az emberek olyan másik embereket nézve, akiket nem ismertek. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal indultunk el egy tárlatvezetésre, hogy annak rendje és módja szerint piros szalaggal elkülönítve járkáljunk a Szigeten (ebben a csodálatosan felépített XXI. század elejét bemutató interaktív múzeumban). Néztek minket a többi szigetlakók, mintha kiállítási tárgyak lennénk, mi pedig néztük őket, mintha kiállítási tárgyak lennének. Mindeközben hallgattuk a fejhallgatón, hogy milyen szép (unalmas) is a világ 2061-ben és hogy hogyan jutottunk el odáig. Emelett megfigyelhettük, ahogyan a mikrofonnal felszerelt Ardai Petra random arra járókat kérdez a világ dolgairól. Hát valahogy így.

Kritikus és elgondolkodtató, máshoz nem hasonlítható egyszeri színházi élmény a SPACE - bármivel jöjjenek is elő újra, abban nem lesz semmi megszokott.

2011. augusztus 13. 17:00
Hajógyári-sziget, Színház-és Tánc Színpad
Sziget Fesztivál 2011

Az előadás szereplői: Ardai Petra, Luc van Loo, Stephanie Pan
Koncepció: Ardai Petra, Luc van Loo, Veress Anna
Rendező: Ardai Petra

Bővebben: http://www.spaceworld.nl/english

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.