Színház

SPACE: Felhő, avagy a totális színház

2011.08.14. 12:29
Ajánlom
Kritikus és elgondolkodtató, máshoz nem hasonlítható egyszeri színházi élményt ad a SPACE társulata.

Minden különösebb színháztörténeti mélybúvárkodástól eltekintve még mindig elmondható, hogy a színház, mint olyan, az egyszeri ember számára az aktív színpad és a passzív nézőtér kombinációjából áll - a végén tapssal, szép ruhában, ruhatárral és pereccel. Ez az elképzelés, ugye, már nagyon is közhelyesen nem stimmel. A magyar felhozatalban (hála az égnek) kifejezetten sok példát ismerünk olyan előadásokra, amelyek nem egyszerűen előadások. Performanszok, bevonó színházak, improvizatív kísérletek, összművészeti jól megmondások. Hiszen színház az is, amit az Artus és a Filterperformance társulat előadásában láthatunk minden este 7-kor a Szigeten a Színház- és Tánc Színpad előtt. Így például elvitathatatlanul színház, ha dallamos mondóka skandálás mellett („nyuszi Gyuszi fekszik árokban, hosszú bojtos füle van, kicsi piros szeme van, ide néz, oda néz, szétpislant") egy bekötött szemű, gagyi foci mezes srác előzőleg akkurátusan felakasztott és félig pőrén lecsupaszított csoki nyuszikat próbál eltalálni és szétloccsantani - a kezében élete értelmeként szorongatott baseball ütővel, persze.

Nagyon is színház a holland-magyar SPACE kollektíva (ál)dokumentarista előadása is, amit ismét végignézhettünk, vagyis végig sétálhattunk a Szigeten. 2007 áprilisában jöttek először Budapestre, azóta négy másik ötlettel járják a különböző fesztiválokat - és főleg a Trafót. Ardai Petra és holland férje, Luc van Loo a társulás alaprugói és mozgatói, akik valahol mindig a valóság és a fikció határán táncolnak: ők maguk és gondolataik mélyen beleszövődnek az előadásokba. Saját elmondásuk szerint az élet értelmét igyekeznek meglelni, ahol igazából a keresés az igazi móka - és nekik ezt el is hisszük. A Holland cunamihoz, A hely, ahova tartozunkhoz vagy a Worldwideheroshow-hoz hasonlóan a Felhő is épít nézőjére és a valóságra. Hogy mindez érthetőbb legyen: a Szigeten a SPACE előadások kiinduló helyszíne csupán a Színház- és Tánc Színpad mögötti fehér sátor - később innen az egész nézőcsapat elindul körbe a fesztiválon, majd visszatér a kiinduló pontra. Ilyen egyszerű.

Vagyis mégsem. Ahogyan beléptünk a fehér sátorba, fejhallgatókat kaptunk, melyeken keresztül Luc Van Loo zenélt, Stephanie Pan énekelt, Ardai Petra pedig szüntelenül kérdezett: a néző meg van szólítva és - ne adj isten - a gondolatairól is faggatják. Miután mindenkinek működőképes lett a fejhallgatója, kibontakozott egy utópisztikus történet, ami egészen egyszerűen azt a kérdést veti fel, hogy jó-e nekünk ebben a világban élni. Így kell-e csinálni ezt az egész bolygó igazgatási hacacárét, vagy másként. Nem lenne-e jobb egy olyan helyen, ahol mindenki egyetértésben és harmóniában borul össze, miközben rózsaszín pónik vágtáznak a szivárvány szelte égen. A szereplők (posztmodern művészek) elmagyarázzák, hogy éppen 2061-ben járunk, egy korban, ahol ez a csillámos world peace megvalósulni látszik és minden embernek mindene megvan. Az időn belül a tér egy múzeum, ami 2011 korát igyekszik bemutatni. Nézzük csak meg, léteztek olyan dolgok, mint például a televízió, ami előtt órákig ültek az emberek olyan másik embereket nézve, akiket nem ismertek. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal indultunk el egy tárlatvezetésre, hogy annak rendje és módja szerint piros szalaggal elkülönítve járkáljunk a Szigeten (ebben a csodálatosan felépített XXI. század elejét bemutató interaktív múzeumban). Néztek minket a többi szigetlakók, mintha kiállítási tárgyak lennénk, mi pedig néztük őket, mintha kiállítási tárgyak lennének. Mindeközben hallgattuk a fejhallgatón, hogy milyen szép (unalmas) is a világ 2061-ben és hogy hogyan jutottunk el odáig. Emelett megfigyelhettük, ahogyan a mikrofonnal felszerelt Ardai Petra random arra járókat kérdez a világ dolgairól. Hát valahogy így.

Kritikus és elgondolkodtató, máshoz nem hasonlítható egyszeri színházi élmény a SPACE - bármivel jöjjenek is elő újra, abban nem lesz semmi megszokott.

2011. augusztus 13. 17:00
Hajógyári-sziget, Színház-és Tánc Színpad
Sziget Fesztivál 2011

Az előadás szereplői: Ardai Petra, Luc van Loo, Stephanie Pan
Koncepció: Ardai Petra, Luc van Loo, Veress Anna
Rendező: Ardai Petra

Bővebben: http://www.spaceworld.nl/english

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.