Színház

SPACE: Felhő, avagy a totális színház

2011.08.14. 12:29
Ajánlom
Kritikus és elgondolkodtató, máshoz nem hasonlítható egyszeri színházi élményt ad a SPACE társulata.

Minden különösebb színháztörténeti mélybúvárkodástól eltekintve még mindig elmondható, hogy a színház, mint olyan, az egyszeri ember számára az aktív színpad és a passzív nézőtér kombinációjából áll - a végén tapssal, szép ruhában, ruhatárral és pereccel. Ez az elképzelés, ugye, már nagyon is közhelyesen nem stimmel. A magyar felhozatalban (hála az égnek) kifejezetten sok példát ismerünk olyan előadásokra, amelyek nem egyszerűen előadások. Performanszok, bevonó színházak, improvizatív kísérletek, összművészeti jól megmondások. Hiszen színház az is, amit az Artus és a Filterperformance társulat előadásában láthatunk minden este 7-kor a Szigeten a Színház- és Tánc Színpad előtt. Így például elvitathatatlanul színház, ha dallamos mondóka skandálás mellett („nyuszi Gyuszi fekszik árokban, hosszú bojtos füle van, kicsi piros szeme van, ide néz, oda néz, szétpislant") egy bekötött szemű, gagyi foci mezes srác előzőleg akkurátusan felakasztott és félig pőrén lecsupaszított csoki nyuszikat próbál eltalálni és szétloccsantani - a kezében élete értelmeként szorongatott baseball ütővel, persze.

Nagyon is színház a holland-magyar SPACE kollektíva (ál)dokumentarista előadása is, amit ismét végignézhettünk, vagyis végig sétálhattunk a Szigeten. 2007 áprilisában jöttek először Budapestre, azóta négy másik ötlettel járják a különböző fesztiválokat - és főleg a Trafót. Ardai Petra és holland férje, Luc van Loo a társulás alaprugói és mozgatói, akik valahol mindig a valóság és a fikció határán táncolnak: ők maguk és gondolataik mélyen beleszövődnek az előadásokba. Saját elmondásuk szerint az élet értelmét igyekeznek meglelni, ahol igazából a keresés az igazi móka - és nekik ezt el is hisszük. A Holland cunamihoz, A hely, ahova tartozunkhoz vagy a Worldwideheroshow-hoz hasonlóan a Felhő is épít nézőjére és a valóságra. Hogy mindez érthetőbb legyen: a Szigeten a SPACE előadások kiinduló helyszíne csupán a Színház- és Tánc Színpad mögötti fehér sátor - később innen az egész nézőcsapat elindul körbe a fesztiválon, majd visszatér a kiinduló pontra. Ilyen egyszerű.

Vagyis mégsem. Ahogyan beléptünk a fehér sátorba, fejhallgatókat kaptunk, melyeken keresztül Luc Van Loo zenélt, Stephanie Pan énekelt, Ardai Petra pedig szüntelenül kérdezett: a néző meg van szólítva és - ne adj isten - a gondolatairól is faggatják. Miután mindenkinek működőképes lett a fejhallgatója, kibontakozott egy utópisztikus történet, ami egészen egyszerűen azt a kérdést veti fel, hogy jó-e nekünk ebben a világban élni. Így kell-e csinálni ezt az egész bolygó igazgatási hacacárét, vagy másként. Nem lenne-e jobb egy olyan helyen, ahol mindenki egyetértésben és harmóniában borul össze, miközben rózsaszín pónik vágtáznak a szivárvány szelte égen. A szereplők (posztmodern művészek) elmagyarázzák, hogy éppen 2061-ben járunk, egy korban, ahol ez a csillámos world peace megvalósulni látszik és minden embernek mindene megvan. Az időn belül a tér egy múzeum, ami 2011 korát igyekszik bemutatni. Nézzük csak meg, léteztek olyan dolgok, mint például a televízió, ami előtt órákig ültek az emberek olyan másik embereket nézve, akiket nem ismertek. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal indultunk el egy tárlatvezetésre, hogy annak rendje és módja szerint piros szalaggal elkülönítve járkáljunk a Szigeten (ebben a csodálatosan felépített XXI. század elejét bemutató interaktív múzeumban). Néztek minket a többi szigetlakók, mintha kiállítási tárgyak lennénk, mi pedig néztük őket, mintha kiállítási tárgyak lennének. Mindeközben hallgattuk a fejhallgatón, hogy milyen szép (unalmas) is a világ 2061-ben és hogy hogyan jutottunk el odáig. Emelett megfigyelhettük, ahogyan a mikrofonnal felszerelt Ardai Petra random arra járókat kérdez a világ dolgairól. Hát valahogy így.

Kritikus és elgondolkodtató, máshoz nem hasonlítható egyszeri színházi élmény a SPACE - bármivel jöjjenek is elő újra, abban nem lesz semmi megszokott.

2011. augusztus 13. 17:00
Hajógyári-sziget, Színház-és Tánc Színpad
Sziget Fesztivál 2011

Az előadás szereplői: Ardai Petra, Luc van Loo, Stephanie Pan
Koncepció: Ardai Petra, Luc van Loo, Veress Anna
Rendező: Ardai Petra

Bővebben: http://www.spaceworld.nl/english

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.