Színház

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

2021.05.17. 17:20
Ajánlom
Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.

A május 26. és 29 között megrendezésre kerülő DESZK@ Digitalt a kényszer indította útjára, de mint Gemza Péter a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, nem hagyják, hogy a vírus győzzön, a szűkös lehetőségek kreativitásra ösztönzik őket.

A produkciók óriáskivetítőn elevenednek meg, a közönség pedig a küzdőtéren plédre feküdve, széken vagy babzsákon ülve élvezheti a közvetítéseket.

A képernyőre kerülő alkotások rendhagyó módon kifejezetten digitális platformra készültek vagy adaptálódtak, tehát nem egyszerű színházi előadásokról van szó, hanem olyan produkciókról, melyek különböző módon használják a digitális és online tér adta lehetőségeket.

A fesztivál az élő előadásoknak is teret ad: május 26-án Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul a szemle, majd még aznap színre kerül a Csokonai Színház Hamletje.

Az online kínálatban helyet kapott az Örkény Színház Kiváló dolgozók című előadása, amely a társadalom „láthatatlan” szegmensébe, a szociális szférában dolgozók mindennapjaiba enged betekintést, de Fekete Ádám Levél Anyámhoz című produkciója is látható lesz. Az író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, betekintést enged az e-mail fiókjába és bensőséges módon mutat be egy anya-fiú kapcsolatot. Ugyancsak érdekes performansz lesz a Tajgetosz-show, amelyben Fekete Ádám az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról filozofál.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása az Y-generáció problémáit járja körül a virtualitás és valóság tematikáját dolgozva fel, a k2 Színház Búcsúkoncertje pedig Mozart Requiemjének hangjain keresztül kérdez rá, hogy miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA programjának fontos pillére a Nyílt Fórum, amely pályakezdő drámaírók darabjainak ad bemutatkozási lehetőséget, ezúttal hat író műve lesz látható: Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna előadásai kerülnek színre.

A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Fejléckép: a DESZKA Fesztivál (forrás: DESZKA Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.