Színház

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

2021.05.17. 17:20
Ajánlom
Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.

A május 26. és 29 között megrendezésre kerülő [email protected] Digitalt a kényszer indította útjára, de mint Gemza Péter a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, nem hagyják, hogy a vírus győzzön, a szűkös lehetőségek kreativitásra ösztönzik őket.

A produkciók óriáskivetítőn elevenednek meg, a közönség pedig a küzdőtéren plédre feküdve, széken vagy babzsákon ülve élvezheti a közvetítéseket.

A képernyőre kerülő alkotások rendhagyó módon kifejezetten digitális platformra készültek vagy adaptálódtak, tehát nem egyszerű színházi előadásokról van szó, hanem olyan produkciókról, melyek különböző módon használják a digitális és online tér adta lehetőségeket.

A fesztivál az élő előadásoknak is teret ad: május 26-án Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul a szemle, majd még aznap színre kerül a Csokonai Színház Hamletje.

Az online kínálatban helyet kapott az Örkény Színház Kiváló dolgozók című előadása, amely a társadalom „láthatatlan” szegmensébe, a szociális szférában dolgozók mindennapjaiba enged betekintést, de Fekete Ádám Levél Anyámhoz című produkciója is látható lesz. Az író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, betekintést enged az e-mail fiókjába és bensőséges módon mutat be egy anya-fiú kapcsolatot. Ugyancsak érdekes performansz lesz a Tajgetosz-show, amelyben Fekete Ádám az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról filozofál.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása az Y-generáció problémáit járja körül a virtualitás és valóság tematikáját dolgozva fel, a k2 Színház Búcsúkoncertje pedig Mozart Requiemjének hangjain keresztül kérdez rá, hogy miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA programjának fontos pillére a Nyílt Fórum, amely pályakezdő drámaírók darabjainak ad bemutatkozási lehetőséget, ezúttal hat író műve lesz látható: Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna előadásai kerülnek színre.

A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Fejléckép: a DESZKA Fesztivál (forrás: DESZKA Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.