Színház

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

2021.05.17. 17:20
Ajánlom
Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.

A május 26. és 29 között megrendezésre kerülő DESZK@ Digitalt a kényszer indította útjára, de mint Gemza Péter a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, nem hagyják, hogy a vírus győzzön, a szűkös lehetőségek kreativitásra ösztönzik őket.

A produkciók óriáskivetítőn elevenednek meg, a közönség pedig a küzdőtéren plédre feküdve, széken vagy babzsákon ülve élvezheti a közvetítéseket.

A képernyőre kerülő alkotások rendhagyó módon kifejezetten digitális platformra készültek vagy adaptálódtak, tehát nem egyszerű színházi előadásokról van szó, hanem olyan produkciókról, melyek különböző módon használják a digitális és online tér adta lehetőségeket.

A fesztivál az élő előadásoknak is teret ad: május 26-án Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul a szemle, majd még aznap színre kerül a Csokonai Színház Hamletje.

Az online kínálatban helyet kapott az Örkény Színház Kiváló dolgozók című előadása, amely a társadalom „láthatatlan” szegmensébe, a szociális szférában dolgozók mindennapjaiba enged betekintést, de Fekete Ádám Levél Anyámhoz című produkciója is látható lesz. Az író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, betekintést enged az e-mail fiókjába és bensőséges módon mutat be egy anya-fiú kapcsolatot. Ugyancsak érdekes performansz lesz a Tajgetosz-show, amelyben Fekete Ádám az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról filozofál.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása az Y-generáció problémáit járja körül a virtualitás és valóság tematikáját dolgozva fel, a k2 Színház Búcsúkoncertje pedig Mozart Requiemjének hangjain keresztül kérdez rá, hogy miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA programjának fontos pillére a Nyílt Fórum, amely pályakezdő drámaírók darabjainak ad bemutatkozási lehetőséget, ezúttal hat író műve lesz látható: Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna előadásai kerülnek színre.

A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Fejléckép: a DESZKA Fesztivál (forrás: DESZKA Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.