Színház

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

2021.05.17. 17:20
Ajánlom
Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.

A május 26. és 29 között megrendezésre kerülő DESZK@ Digitalt a kényszer indította útjára, de mint Gemza Péter a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, nem hagyják, hogy a vírus győzzön, a szűkös lehetőségek kreativitásra ösztönzik őket.

A produkciók óriáskivetítőn elevenednek meg, a közönség pedig a küzdőtéren plédre feküdve, széken vagy babzsákon ülve élvezheti a közvetítéseket.

A képernyőre kerülő alkotások rendhagyó módon kifejezetten digitális platformra készültek vagy adaptálódtak, tehát nem egyszerű színházi előadásokról van szó, hanem olyan produkciókról, melyek különböző módon használják a digitális és online tér adta lehetőségeket.

A fesztivál az élő előadásoknak is teret ad: május 26-án Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul a szemle, majd még aznap színre kerül a Csokonai Színház Hamletje.

Az online kínálatban helyet kapott az Örkény Színház Kiváló dolgozók című előadása, amely a társadalom „láthatatlan” szegmensébe, a szociális szférában dolgozók mindennapjaiba enged betekintést, de Fekete Ádám Levél Anyámhoz című produkciója is látható lesz. Az író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, betekintést enged az e-mail fiókjába és bensőséges módon mutat be egy anya-fiú kapcsolatot. Ugyancsak érdekes performansz lesz a Tajgetosz-show, amelyben Fekete Ádám az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról filozofál.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása az Y-generáció problémáit járja körül a virtualitás és valóság tematikáját dolgozva fel, a k2 Színház Búcsúkoncertje pedig Mozart Requiemjének hangjain keresztül kérdez rá, hogy miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA programjának fontos pillére a Nyílt Fórum, amely pályakezdő drámaírók darabjainak ad bemutatkozási lehetőséget, ezúttal hat író műve lesz látható: Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna előadásai kerülnek színre.

A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Fejléckép: a DESZKA Fesztivál (forrás: DESZKA Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rassziszta

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.