Színház

Startol a Fringe

2011.08.08. 22:10
Ajánlom
A Fringe megnyitójával a hétvégén elkezdődött az edinburgh-i fesztiválszezon.

A Fringe, amely eredetileg az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál "peremrendezvényeként" jött létre, ma már a világ egyik legnagyobb művészeti fesztiválja, az itt megjelenő fő művészeti ágak a színház, a zene, a tánc és a komédia, ez utóbbi teszi ki a programok harmadát.
A fesztivál több mint három hete alatt 258 helyszínen - egyetemi előadókban, pubokban, sátrakban - több mint 2500 programot kínálnak a skót fővárosba látogatóknak.
A fesztiválon a Hamlet egy feldolgozásában látható lesz Alec Baldwin amerikai színész, John Malkovich pedig az A Celebration of Harold Pinter című darabot rendezi a városban, ahol a színész személyesen osztogatta az előadás szórólapjait. A produkcióban a művész versei mellett személyes anekdoták is elhangzanak.

A legalább három és fél órán át tartó, Táncmaraton című show alighanem a fesztivál leghosszabb programja. Az előadást Sidney Pollack A lovakat lelövik, ugye? című filmje inspirálta, és a közönség tagjait is bevonják a táncba. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a Médea görög tragédián alapuló interaktív show, amelyben elmosódik a határ színész és néző között, az előadás végén pedig a közönség együtt reggelizhet a szereplőkkel.

Augusztus 12-én indul az elsősorban az operának, klasszikus zenének, táncnak és színháznak szentelt Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál, amelyre a világ legkülönbözőbb tájairól érkeznek neves előadóművészek. Az alternatív Fringe és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál az augusztus 13-án kezdődő Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivállal és a hatalmas népszerűségnek örvendő katonai parádéval együtt a világ legnagyobb kulturális művészeti programsorozatát kínálja évente több százezer látogatónak.

Az idei rendezvénysorozaton az Amnesty International felhívásához csatlakozva több mint 70 díjnyertes komikus és író kampányol majd az Egyesült Arab Emirátusokban még tavasszal őrizetbe vett öt emberi jogi aktivista szabadon bocsátásáért. A kampányban a fesztivál közönségét is arra kérik, csatlakozzanak az Amnesty International petíciójához.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.