Színház

Stenczer Béla a Monarchia utolsó hóhérát alakítja Pécsett

2023.01.23. 11:05
Ajánlom
Josef Lang valós történelmi személyiség volt. A császári és királyi ítéletvégrehajtó visszaemlékezéseiből írt monodrámát Bodonyi József fordította, és ősbemutatóként állítja színpadra a Pécsi Nemzeti Színházban. Az előadás bemutatója február 28-án lesz.

Josef Lang császári és királyi ítéletvégrehajtó közismert és köztiszteletben álló figurája volt a Monarchia és Bécs világának a XX. század elején. Többek között a fotó, amelyen a hazaárulásért halálra ítélt Cesare Battisti és Fabio Filzi felakasztott holttestével látható, képeslapként bejárta az egész világot, és korabeli becslések szerint közel tízezren vettek részt Lang temetésén.

Lang a hóhéri pályát élete hivatásának tekintette, és rendkívül büszke volt a szakmai színvonalra, amelyet képviselt. Ennek érdekében saját fejlesztéseket hajtott végre, és munkáját igyekezett egyre gyorsabban és pontosabban elvégezni. 

Meggyőződése volt, hogy az általa alkalmazott fojtásos módszer nem okoz fájdalmat, sőt inkább kellemes érzéseket vált ki.

Ennek bizonyítékaként egy egykori asszisztensei által végrehajtott önfojtási kísérletet említett.

Lang pályafutása a Monarchiával együtt ért véget, 1919-ben. A nyugdíjazását követően vetette papírra visszaemlékezéseit, amelyből Gerhard Dorfer és Anton Zettel írt monodrámát. Ez a színmű azóta a német nyelvű színjátszás állandó szereplője, de már hangoskönyv és tévéjáték is készült belőle.

Személye és világlátása esszenciája annak az avítt és világbirodalmi nosztalgiában tévelygő, konzervált feudális korszaknak, amelynek az I. világháború vetett véget – olvasható az előadás felvezető szövegében. A Monarchia utolsó hóhéra voltam című monodrámát első alkalommal mutatják be Magyarországon, főszereplője Stenczer Béla.

Átadták a Soós Imre-díjat és a Gobbi Hilda-életműdíjat

Kapcsolódó

Átadták a Soós Imre-díjat és a Gobbi Hilda-életműdíjat

Mészöly Annának és Böröndi Bencének ítélte oda a MASZK Országos Színészegyesület a pályakezdő színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából 2001-ben létrehozott Soós Imre-díjat. Döntöttek a Gobbi Hilda-életműdíjról is, melyet idén Stenczer Béla, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze vehet át.

SteinczerBela-101807.jpg

Stenczer Béla (Fotó/Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

Stenczer Béla a pécsi nézőktől kétszer (1997-ben és 2007-ben) is megkapta a British American Tobacco Hungary által alapított közönségdíjat, a kollégái pedig egy alkalommal neki ítélték az előző évad legjobb alakításáért járó Szendró József-díjat. Tágabb környezete is elismerte munkáját: Pécs városa Pro Communitate díjjal, a megye Prima Díjjal jutalmazta. Eddigi pályája koronájaként, a MASZK Országos Színészegyesülettől

2022-ben elnyerte a Gobbi Hilda-életműdíjat.  

A darabot Bodonyi József fordította magyarra, és ő maga rendezi a belőle készülő előadást is. Hangfelvételről közreműködik Lipics Zsolt, Széll Horváth Lajos, Györfi Anna és Németh János. A díszleteket Lengyel Péter, a jelmezeket Istvánfi Fruzsina tervezte.

A bemutató január 28-án, este 7 órai kezdéssel lesz a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. Az előadás ezt követően január 29-én, február 4-én, 10-én és 28-án látható este 7 órától, illetve január 25-én délután 5 órai kezdettel.

Fejléckép: Stenczer Béla A Monachia utolsó hóhéra voltam előadás jelmezében (Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház ajánló

Drámai példázat a jóságról – A kaukázusi krétakör a Nemzetiben

Avtandil Varszimasvili, az előadás rendezője Bertolt Brechttel szemben nem az értelemre, hanem a szívekre kíván hatni. A kaukázusi krétakört januárban mutatták be a Nemzeti Színházban, Katona Kinga, Bordás Roland, Szász Júlia és Trill Zsolt főszereplésével.
Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.