Színház

Stenczer Béla a Monarchia utolsó hóhérát alakítja Pécsett

2023.01.23. 11:05
Ajánlom
Josef Lang valós történelmi személyiség volt. A császári és királyi ítéletvégrehajtó visszaemlékezéseiből írt monodrámát Bodonyi József fordította, és ősbemutatóként állítja színpadra a Pécsi Nemzeti Színházban. Az előadás bemutatója február 28-án lesz.

Josef Lang császári és királyi ítéletvégrehajtó közismert és köztiszteletben álló figurája volt a Monarchia és Bécs világának a XX. század elején. Többek között a fotó, amelyen a hazaárulásért halálra ítélt Cesare Battisti és Fabio Filzi felakasztott holttestével látható, képeslapként bejárta az egész világot, és korabeli becslések szerint közel tízezren vettek részt Lang temetésén.

Lang a hóhéri pályát élete hivatásának tekintette, és rendkívül büszke volt a szakmai színvonalra, amelyet képviselt. Ennek érdekében saját fejlesztéseket hajtott végre, és munkáját igyekezett egyre gyorsabban és pontosabban elvégezni. 

Meggyőződése volt, hogy az általa alkalmazott fojtásos módszer nem okoz fájdalmat, sőt inkább kellemes érzéseket vált ki.

Ennek bizonyítékaként egy egykori asszisztensei által végrehajtott önfojtási kísérletet említett.

Lang pályafutása a Monarchiával együtt ért véget, 1919-ben. A nyugdíjazását követően vetette papírra visszaemlékezéseit, amelyből Gerhard Dorfer és Anton Zettel írt monodrámát. Ez a színmű azóta a német nyelvű színjátszás állandó szereplője, de már hangoskönyv és tévéjáték is készült belőle.

Személye és világlátása esszenciája annak az avítt és világbirodalmi nosztalgiában tévelygő, konzervált feudális korszaknak, amelynek az I. világháború vetett véget – olvasható az előadás felvezető szövegében. A Monarchia utolsó hóhéra voltam című monodrámát első alkalommal mutatják be Magyarországon, főszereplője Stenczer Béla.

Átadták a Soós Imre-díjat és a Gobbi Hilda-életműdíjat

Kapcsolódó

Átadták a Soós Imre-díjat és a Gobbi Hilda-életműdíjat

Mészöly Annának és Böröndi Bencének ítélte oda a MASZK Országos Színészegyesület a pályakezdő színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából 2001-ben létrehozott Soós Imre-díjat. Döntöttek a Gobbi Hilda-életműdíjról is, melyet idén Stenczer Béla, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze vehet át.

SteinczerBela-101807.jpg

Stenczer Béla (Fotó/Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

Stenczer Béla a pécsi nézőktől kétszer (1997-ben és 2007-ben) is megkapta a British American Tobacco Hungary által alapított közönségdíjat, a kollégái pedig egy alkalommal neki ítélték az előző évad legjobb alakításáért járó Szendró József-díjat. Tágabb környezete is elismerte munkáját: Pécs városa Pro Communitate díjjal, a megye Prima Díjjal jutalmazta. Eddigi pályája koronájaként, a MASZK Országos Színészegyesülettől

2022-ben elnyerte a Gobbi Hilda-életműdíjat.  

A darabot Bodonyi József fordította magyarra, és ő maga rendezi a belőle készülő előadást is. Hangfelvételről közreműködik Lipics Zsolt, Széll Horváth Lajos, Györfi Anna és Németh János. A díszleteket Lengyel Péter, a jelmezeket Istvánfi Fruzsina tervezte.

A bemutató január 28-án, este 7 órai kezdéssel lesz a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. Az előadás ezt követően január 29-én, február 4-én, 10-én és 28-án látható este 7 órától, illetve január 25-én délután 5 órai kezdettel.

Fejléckép: Stenczer Béla A Monachia utolsó hóhéra voltam előadás jelmezében (Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Egy rendhagyó névnap, pálinkával – megérkezett Hajdu Szabolcs új filmjének előzetese

Március 14-én debütál a mozikban a Kálmán-nap című film, Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja, amelyben a rendező az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségeket és morális dilemmákat mutatja be.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.