Színház

Steve Jobs élete színpadon

2011.10.16. 12:37
Ajánlom
Az Apple társalapítójának életéről és az általa alkotott eszközök iránti rajongásról szóló monodrámát október 17-én mutatják be.

A The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs címmel műsorra tűzött darab egyszereplős mű, amelyet a The Public Theater mutat be. "Óriási hatással volt életünkre. A világ, amelyet hátrahagyott, sok tekintetben az ő világa" - vélekedett Mike Daisey Steve Jobsról. A mű nem az 56 évesen elhunyt Jobs előtti közvetlen tisztelgés, sokkal inkább a büszkeség, a szépség, a dicsvágy vidám, egyben szívfacsaró története - mondta a darab szerzője és előadója, Mike Daisy. "Aggódom, hogy az Apple nélküle már nem lesz az, ami eddig volt. Nehéz a céget Steve Jobs nélkül elképzelni, de ezt hiszem, az Apple-nek még nehezebb magát Steve Jobs nélkül elképzelni, hiszen a vállalat és az ember élete oly mélyen egymásba fonódott" - mondta.

A produkciót az év elején a Berkeley Repertory Theatre-ben már játszották. A darab Jobs technológiai megszállottságát tükrözi, de előkerülnek történetek az iPodot és az iPhone-t gyártó kínai üzemekben tett látogatásokról is. Az anyaggyűjtéshez Mike Daisy Senzenben, a Foxtronn üzemében is járt, ahol az Apple termékeit gyártáják, és az új eszközök gyakran még a tesztfázisban járnak. Daisy a technológia megszállottja és Apple-rajongó, ezért gondolta, hogy utánajár, hol és milyen körülmények között készülnek a különféle "kütyük". A senzeni gyár dolgozóival beszélgetve megtapasztalta, milyen szegényes feltételek, rossz munkakörülmények közt mellett dolgoznak: "Sokkolt az embertelenség" - nyilatkozta januárban. Az Apple nem reagált a drámaíró-színész állításaira, aki reméli, hogy a bioélelmiszerekhez hasonlóan azon is elgondolkodnak mejd a felhasználók, honnan származik és milyen áron készül el az a notebook vagy iPad, amit használnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.