Színház

Steve Jobs élete színpadon

2011.10.16. 12:37
Ajánlom
Az Apple társalapítójának életéről és az általa alkotott eszközök iránti rajongásról szóló monodrámát október 17-én mutatják be.

A The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs címmel műsorra tűzött darab egyszereplős mű, amelyet a The Public Theater mutat be. "Óriási hatással volt életünkre. A világ, amelyet hátrahagyott, sok tekintetben az ő világa" - vélekedett Mike Daisey Steve Jobsról. A mű nem az 56 évesen elhunyt Jobs előtti közvetlen tisztelgés, sokkal inkább a büszkeség, a szépség, a dicsvágy vidám, egyben szívfacsaró története - mondta a darab szerzője és előadója, Mike Daisy. "Aggódom, hogy az Apple nélküle már nem lesz az, ami eddig volt. Nehéz a céget Steve Jobs nélkül elképzelni, de ezt hiszem, az Apple-nek még nehezebb magát Steve Jobs nélkül elképzelni, hiszen a vállalat és az ember élete oly mélyen egymásba fonódott" - mondta.

A produkciót az év elején a Berkeley Repertory Theatre-ben már játszották. A darab Jobs technológiai megszállottságát tükrözi, de előkerülnek történetek az iPodot és az iPhone-t gyártó kínai üzemekben tett látogatásokról is. Az anyaggyűjtéshez Mike Daisy Senzenben, a Foxtronn üzemében is járt, ahol az Apple termékeit gyártáják, és az új eszközök gyakran még a tesztfázisban járnak. Daisy a technológia megszállottja és Apple-rajongó, ezért gondolta, hogy utánajár, hol és milyen körülmények között készülnek a különféle "kütyük". A senzeni gyár dolgozóival beszélgetve megtapasztalta, milyen szegényes feltételek, rossz munkakörülmények közt mellett dolgoznak: "Sokkolt az embertelenség" - nyilatkozta januárban. Az Apple nem reagált a drámaíró-színész állításaira, aki reméli, hogy a bioélelmiszerekhez hasonlóan azon is elgondolkodnak mejd a felhasználók, honnan származik és milyen áron készül el az a notebook vagy iPad, amit használnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.