Színház

Svéd életérzés Budapesten – ünnepre készül a Rózsavölgyi Szalon

2020.12.20. 11:50
Ajánlom
Igazi ünnepi hangulatot varázsolt a képernyő előtt ülők otthonába a Rózsavölgyi Szalon. A Mi jár a fejedben? december 20-i adásának témája ugyanis nem más, mint a karácsony, de gondolatban egészen Svédországig utaztak a műsorvezetők. Csiby Gergely és Józan László még a konyhapult mögé is beállt egy hamisítatlan skandináv pástétom kedvéért.

A svéd életérzés már régóta jelen van a Rózsavölgyi Szalon életében. A nagykövetséggel való kapcsolatuk még a Diplomácia 2018-as bemutatójánál kezdődött, most pedig a Churchill és Garbo című darab kapcsán még szorosabbra fűzték a szálakat. Többek között erről a munkáról is beszélt a Churchillt alakító és az előadást rendező Hegedűs D. Géza.

De mindenekelőtt

a műsorvezetők a konyhában idézték meg a skandináv ünnepek szellemét,

Józan László szakmai iránymutatásával a Skandináv karácsony című receptkönyv egyik pástétomát készítették el, mégpedig egyenesen Svédország budapesti nagykövetének, Dag Harteliusnak.

Már főzés közben szóba kerültek az ünnepi szokások, és hamarosan a nagykövet is megmutatta – az 1945-ből megmentett és nagy becsben tartott svéd zászló mellett –, hogy hogyan ünneplik a karácsonyt, mi az a Glögg, a hagyományos svéd karácsonyi ital, és Lucia történetét is megidézték.

nagykovet-115205.jpg

Vendégségben a svéd nagykövet rezidenciáján (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Fekete Linda, aki most először játszik a Rózsavölgyi Szalonban, az ABBA „győztes számán” keresztül hozta Budapestre Svédországot, de kitekintve az ünnep mámorából szóba került az is, hogy miért lett szabadúszó, miért érzi úgy, hogy neki „a változtatás egy pici halál”, és a kikerülhetetlen helyzetben, amit a vírus okoz, hogyan éli meg az El kell mondanom premierjének másodszori csúszását is.

Ez az adás már az ünnep jegyében telt, de a kamerák nem állnak le, készül a karácsonyi különkiadás, és a két ünnep között meglepetés videókkal is várja az érdeklődőket a Rózsavölgyi Szalon.

A Mi jár a fejedben? ötödik adása:

Fejléckép: Beszélgetés Hgedűs D. Gézával (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.