Színház

Svéd életérzés Budapesten – ünnepre készül a Rózsavölgyi Szalon

2020.12.20. 11:50
Ajánlom
Igazi ünnepi hangulatot varázsolt a képernyő előtt ülők otthonába a Rózsavölgyi Szalon. A Mi jár a fejedben? december 20-i adásának témája ugyanis nem más, mint a karácsony, de gondolatban egészen Svédországig utaztak a műsorvezetők. Csiby Gergely és Józan László még a konyhapult mögé is beállt egy hamisítatlan skandináv pástétom kedvéért.

A svéd életérzés már régóta jelen van a Rózsavölgyi Szalon életében. A nagykövetséggel való kapcsolatuk még a Diplomácia 2018-as bemutatójánál kezdődött, most pedig a Churchill és Garbo című darab kapcsán még szorosabbra fűzték a szálakat. Többek között erről a munkáról is beszélt a Churchillt alakító és az előadást rendező Hegedűs D. Géza.

De mindenekelőtt

a műsorvezetők a konyhában idézték meg a skandináv ünnepek szellemét,

Józan László szakmai iránymutatásával a Skandináv karácsony című receptkönyv egyik pástétomát készítették el, mégpedig egyenesen Svédország budapesti nagykövetének, Dag Harteliusnak.

Már főzés közben szóba kerültek az ünnepi szokások, és hamarosan a nagykövet is megmutatta – az 1945-ből megmentett és nagy becsben tartott svéd zászló mellett –, hogy hogyan ünneplik a karácsonyt, mi az a Glögg, a hagyományos svéd karácsonyi ital, és Lucia történetét is megidézték.

nagykovet-115205.jpg

Vendégségben a svéd nagykövet rezidenciáján (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Fekete Linda, aki most először játszik a Rózsavölgyi Szalonban, az ABBA „győztes számán” keresztül hozta Budapestre Svédországot, de kitekintve az ünnep mámorából szóba került az is, hogy miért lett szabadúszó, miért érzi úgy, hogy neki „a változtatás egy pici halál”, és a kikerülhetetlen helyzetben, amit a vírus okoz, hogyan éli meg az El kell mondanom premierjének másodszori csúszását is.

Ez az adás már az ünnep jegyében telt, de a kamerák nem állnak le, készül a karácsonyi különkiadás, és a két ünnep között meglepetés videókkal is várja az érdeklődőket a Rózsavölgyi Szalon.

A Mi jár a fejedben? ötödik adása:

Fejléckép: Beszélgetés Hgedűs D. Gézával (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.