Színház

Svéd életérzés Budapesten – ünnepre készül a Rózsavölgyi Szalon

2020.12.20. 11:50
Ajánlom
Igazi ünnepi hangulatot varázsolt a képernyő előtt ülők otthonába a Rózsavölgyi Szalon. A Mi jár a fejedben? december 20-i adásának témája ugyanis nem más, mint a karácsony, de gondolatban egészen Svédországig utaztak a műsorvezetők. Csiby Gergely és Józan László még a konyhapult mögé is beállt egy hamisítatlan skandináv pástétom kedvéért.

A svéd életérzés már régóta jelen van a Rózsavölgyi Szalon életében. A nagykövetséggel való kapcsolatuk még a Diplomácia 2018-as bemutatójánál kezdődött, most pedig a Churchill és Garbo című darab kapcsán még szorosabbra fűzték a szálakat. Többek között erről a munkáról is beszélt a Churchillt alakító és az előadást rendező Hegedűs D. Géza.

De mindenekelőtt

a műsorvezetők a konyhában idézték meg a skandináv ünnepek szellemét,

Józan László szakmai iránymutatásával a Skandináv karácsony című receptkönyv egyik pástétomát készítették el, mégpedig egyenesen Svédország budapesti nagykövetének, Dag Harteliusnak.

Már főzés közben szóba kerültek az ünnepi szokások, és hamarosan a nagykövet is megmutatta – az 1945-ből megmentett és nagy becsben tartott svéd zászló mellett –, hogy hogyan ünneplik a karácsonyt, mi az a Glögg, a hagyományos svéd karácsonyi ital, és Lucia történetét is megidézték.

nagykovet-115205.jpg

Vendégségben a svéd nagykövet rezidenciáján (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Fekete Linda, aki most először játszik a Rózsavölgyi Szalonban, az ABBA „győztes számán” keresztül hozta Budapestre Svédországot, de kitekintve az ünnep mámorából szóba került az is, hogy miért lett szabadúszó, miért érzi úgy, hogy neki „a változtatás egy pici halál”, és a kikerülhetetlen helyzetben, amit a vírus okoz, hogyan éli meg az El kell mondanom premierjének másodszori csúszását is.

Ez az adás már az ünnep jegyében telt, de a kamerák nem állnak le, készül a karácsonyi különkiadás, és a két ünnep között meglepetés videókkal is várja az érdeklődőket a Rózsavölgyi Szalon.

A Mi jár a fejedben? ötödik adása:

Fejléckép: Beszélgetés Hgedűs D. Gézával (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.