Színház

Svéd életérzés Budapesten – ünnepre készül a Rózsavölgyi Szalon

2020.12.20. 11:50
Ajánlom
Igazi ünnepi hangulatot varázsolt a képernyő előtt ülők otthonába a Rózsavölgyi Szalon. A Mi jár a fejedben? december 20-i adásának témája ugyanis nem más, mint a karácsony, de gondolatban egészen Svédországig utaztak a műsorvezetők. Csiby Gergely és Józan László még a konyhapult mögé is beállt egy hamisítatlan skandináv pástétom kedvéért.

A svéd életérzés már régóta jelen van a Rózsavölgyi Szalon életében. A nagykövetséggel való kapcsolatuk még a Diplomácia 2018-as bemutatójánál kezdődött, most pedig a Churchill és Garbo című darab kapcsán még szorosabbra fűzték a szálakat. Többek között erről a munkáról is beszélt a Churchillt alakító és az előadást rendező Hegedűs D. Géza.

De mindenekelőtt

a műsorvezetők a konyhában idézték meg a skandináv ünnepek szellemét,

Józan László szakmai iránymutatásával a Skandináv karácsony című receptkönyv egyik pástétomát készítették el, mégpedig egyenesen Svédország budapesti nagykövetének, Dag Harteliusnak.

Már főzés közben szóba kerültek az ünnepi szokások, és hamarosan a nagykövet is megmutatta – az 1945-ből megmentett és nagy becsben tartott svéd zászló mellett –, hogy hogyan ünneplik a karácsonyt, mi az a Glögg, a hagyományos svéd karácsonyi ital, és Lucia történetét is megidézték.

nagykovet-115205.jpg

Vendégségben a svéd nagykövet rezidenciáján (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Fekete Linda, aki most először játszik a Rózsavölgyi Szalonban, az ABBA „győztes számán” keresztül hozta Budapestre Svédországot, de kitekintve az ünnep mámorából szóba került az is, hogy miért lett szabadúszó, miért érzi úgy, hogy neki „a változtatás egy pici halál”, és a kikerülhetetlen helyzetben, amit a vírus okoz, hogyan éli meg az El kell mondanom premierjének másodszori csúszását is.

Ez az adás már az ünnep jegyében telt, de a kamerák nem állnak le, készül a karácsonyi különkiadás, és a két ünnep között meglepetés videókkal is várja az érdeklődőket a Rózsavölgyi Szalon.

A Mi jár a fejedben? ötödik adása:

Fejléckép: Beszélgetés Hgedűs D. Gézával (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.