Színház

Sylvain Creuzevault a legjobb fiatal rendező Salzburgban

2010.08.22. 11:27
Ajánlom
Az öttagú zsűri egyhangú döntése alapján Sylvain Creuzevault és társulata, a d’ores et déjà a Nestlé Young Directors Award idei nyertese.

Kilencedik alkalommal kaptak alkalmat a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében fiatal rendezők, hogy bemutatkozhassanak, a Montblanc cég pedig negyedszer támogatta a kezdeményezést azzal, hogy az Hommage à Max Reinhardt kiadású tollak bevételét átutalja a színházi projekt kasszájába. Thomas Oberender, a fesztivál színházi művészeti vezetője, illetve Martine Dennewald kurátor négy rendezőt választottak, hogy a republic színpadán bemutatkozhassanak.

A svéd születésű, de évek óta Hollandiában dolgozó Jakop Ahlbohm az Innenschau című színházi thrillert vitte színre, ami utazás az emberi lélek mélyére, a titkos vágyak és bizarr fantáziák birodalmába, ami az előadás során a sötétben álló néző számára egyre nyilvánvalóbbá válik. Sylvain Creuzevault és társulata, a d'ores et déjà Notre terreur című produkciója arra kérdez rá, hogyan és miért történhettek a francia forradalom alatt rémes dolgok is. Robespierre-t és társait mutatják be, miközben az új, demokratikus játékszabályokat lefektetik, ugyanakkor kételyeikről is szó van, ami miatt a forradalom szép ideáljai zátonyra fut. Angela Richter a Magyarországon Oidipusz címen játszott Jon Fosse-darabot rendezte meg. A német rendező a drámát fényistallációként viszi a nézők elé, amelyben Oidipusz és Antigoné megjelennek, és a bűnrők, a büntetésről és a magányról tesznek fel a ma emberét foglalkoztató kérdéseket. A brüsszeli Claude Schmitz Mary Mother of Frankenstein című produkciója arról az álomról szól, amelyben az ember vágyait akarja beteljesíteni. A darab egyszerre fókuszál Mary Shelley életére, valamint a biotechnológiára, aminek termékei vagyunk,

A Helga Rabl-Stadler (a Salzburgi Ünnepi Játékok igazgatója), Birgit Minichmayr (színész, aki az idei Akárki női főszereplője volt), Andrea Schurian (kritikus), Klaus Maria Brandauer (színész, az idén bemutatott Oidipusz Kolónoszban főszereplője), valamint Thaddaeus Ropac (Galerie Ropac) összetételő zsűri egyhangú döntéssel Sylvain Creuzevault és társulata, a d'ores et déjà számára adományozza a fesztivál fiatal rendezők számára kiírt díját. Az indoklás szerint a rendezőt kiváló színészvezetés jellemzi, a színészeket alkotó- és rendezőtársnak tekinti, ő csupán első az egyenlők között. A fiatal társulat nagyfokú érdeklődése és lelkes kutatásai a francia forradalom kapcsán a jelennek kívánnak példát mutatni. Mindezt kevés eszközzel, a nézővel végig kapcsolatot tartva, okos térkihasználással és kielégítő dramaturgiával teszik. A nyertes a dicsőség és az Hommage à Max Reinhardt toll mellé tízezer eurót is kap. 

A Young Directors Project keretében eddig két magyar rendező mutatkozott be Salzburgban: a Krétakör 2005-ben Tasnádi István Phaidráját adta elő, 2009-ben pedig Bodó Viktor a grazi színház társulatával mutatta be Alice Csodaországban-adaptációját Alice címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.