Színház

Szabadka mindkét színházában indul az évad

2011.09.16. 15:48
Ajánlom
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata öt, a Kosztolányi Dezső Színház négy premiert tervez.

A Népszínházban október 25-én tartják az első bemutatót. Csehov Cseresnyéskertjét Bérczes László állítja színpadra. A rendező A Gézagyerek sikere után második alkalommal dolgozik Szabadkán. Az előadásban Ranyevszkaját Vicei Natália, Ányát Pámer Csilla, Varját Kalmár Zsuzsa alakítja. Gajev Szilágyi Nándor, Lopahin Csernik Árpád, Trofimov Pálfi Ervin lesz.   Szimeonov-Piscsik szerepében Kovács Frigyes, Sarlotta Ivanovnaként Erdélyi Hermina lép fel. Jepihodovot Szőke Attila, Dunyasát Körmöci Petronella, Jasát Ralbovszki Csaba játssza, míg Fírsz vendégként Mihajlo Jančikin lesz.

A második premierre 2012 márciusában kerül sor, akkor Dömötör András - aki a Csáth Géza írásaiból készült Egy elmebeteg nő naplója című, Budapesten a Thália Színházban látható produkcióval debütált a társulattal - egy pontosan még be nem határolt klasszikus német darabot visz majd a közönség elé. Az évad utolsó bemutatóját is egy visszatérő magyarországi rendező készíti: 2012 májusában mutatják be Telihay Péter színrevitelében a La Mancha lovagját.

Két rendhagyó előadás is repertoárra kerül. A Szabadkai Gyermekszínházból kinőtt felső tagozatosoknak szánják az Ivo Andric Aska és a farkas című elbeszéléséből készülő produkciót, Zalán Tibor szövegkönyve alapján Hernyák György rendezi majd a darabot. Idén először állítanak színpadra nyertes felolvasó-színházi produkciót. A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházának tavalyi győztes darabja, Lénárd Róbert Virrasztókja a műsorban szerepel.

E4AF9FE3-F2A0-4DF6-B999-2E033FCD3BF1

Erdély Andrea, Mészáros Gábor, Buza Ákos, Mikes Imre Elek - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata szeptember végén a macedón fővárosban, Szkopjéban vendégszerepel két darabbal. A 2011/2012-es évad októberben kezdődik és négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Színház hír

A koronavírus árnyékában készül Az ember tragédiája 2. Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház online próbatermében megtartották Az ember tragédiája 2. rendhagyó olvasópróbáját. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál olvasta fel a színház felkérésére írt új színeket, amelyeket a színház négy rendezője: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János visz színre, a teljes társulat szereplésével.