Színház

Szabadka mindkét színházában indul az évad

2011.09.16. 15:48
Ajánlom
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata öt, a Kosztolányi Dezső Színház négy premiert tervez.

A Népszínházban október 25-én tartják az első bemutatót. Csehov Cseresnyéskertjét Bérczes László állítja színpadra. A rendező A Gézagyerek sikere után második alkalommal dolgozik Szabadkán. Az előadásban Ranyevszkaját Vicei Natália, Ányát Pámer Csilla, Varját Kalmár Zsuzsa alakítja. Gajev Szilágyi Nándor, Lopahin Csernik Árpád, Trofimov Pálfi Ervin lesz.   Szimeonov-Piscsik szerepében Kovács Frigyes, Sarlotta Ivanovnaként Erdélyi Hermina lép fel. Jepihodovot Szőke Attila, Dunyasát Körmöci Petronella, Jasát Ralbovszki Csaba játssza, míg Fírsz vendégként Mihajlo Jančikin lesz.

A második premierre 2012 márciusában kerül sor, akkor Dömötör András - aki a Csáth Géza írásaiból készült Egy elmebeteg nő naplója című, Budapesten a Thália Színházban látható produkcióval debütált a társulattal - egy pontosan még be nem határolt klasszikus német darabot visz majd a közönség elé. Az évad utolsó bemutatóját is egy visszatérő magyarországi rendező készíti: 2012 májusában mutatják be Telihay Péter színrevitelében a La Mancha lovagját.

Két rendhagyó előadás is repertoárra kerül. A Szabadkai Gyermekszínházból kinőtt felső tagozatosoknak szánják az Ivo Andric Aska és a farkas című elbeszéléséből készülő produkciót, Zalán Tibor szövegkönyve alapján Hernyák György rendezi majd a darabot. Idén először állítanak színpadra nyertes felolvasó-színházi produkciót. A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházának tavalyi győztes darabja, Lénárd Róbert Virrasztókja a műsorban szerepel.

E4AF9FE3-F2A0-4DF6-B999-2E033FCD3BF1

Erdély Andrea, Mészáros Gábor, Buza Ákos, Mikes Imre Elek - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata szeptember végén a macedón fővárosban, Szkopjéban vendégszerepel két darabbal. A 2011/2012-es évad októberben kezdődik és négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.