Színház

Szabadka mindkét színházában indul az évad

2011.09.16. 15:48
Ajánlom
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata öt, a Kosztolányi Dezső Színház négy premiert tervez.

A Népszínházban október 25-én tartják az első bemutatót. Csehov Cseresnyéskertjét Bérczes László állítja színpadra. A rendező A Gézagyerek sikere után második alkalommal dolgozik Szabadkán. Az előadásban Ranyevszkaját Vicei Natália, Ányát Pámer Csilla, Varját Kalmár Zsuzsa alakítja. Gajev Szilágyi Nándor, Lopahin Csernik Árpád, Trofimov Pálfi Ervin lesz.   Szimeonov-Piscsik szerepében Kovács Frigyes, Sarlotta Ivanovnaként Erdélyi Hermina lép fel. Jepihodovot Szőke Attila, Dunyasát Körmöci Petronella, Jasát Ralbovszki Csaba játssza, míg Fírsz vendégként Mihajlo Jančikin lesz.

A második premierre 2012 márciusában kerül sor, akkor Dömötör András - aki a Csáth Géza írásaiból készült Egy elmebeteg nő naplója című, Budapesten a Thália Színházban látható produkcióval debütált a társulattal - egy pontosan még be nem határolt klasszikus német darabot visz majd a közönség elé. Az évad utolsó bemutatóját is egy visszatérő magyarországi rendező készíti: 2012 májusában mutatják be Telihay Péter színrevitelében a La Mancha lovagját.

Két rendhagyó előadás is repertoárra kerül. A Szabadkai Gyermekszínházból kinőtt felső tagozatosoknak szánják az Ivo Andric Aska és a farkas című elbeszéléséből készülő produkciót, Zalán Tibor szövegkönyve alapján Hernyák György rendezi majd a darabot. Idén először állítanak színpadra nyertes felolvasó-színházi produkciót. A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházának tavalyi győztes darabja, Lénárd Róbert Virrasztókja a műsorban szerepel.

E4AF9FE3-F2A0-4DF6-B999-2E033FCD3BF1

Erdély Andrea, Mészáros Gábor, Buza Ákos, Mikes Imre Elek - A kisinyovi rózsa - szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata szeptember végén a macedón fővárosban, Szkopjéban vendégszerepel két darabbal. A 2011/2012-es évad októberben kezdődik és négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.
Színház poszt

Magyar Teátrumi Társaság furcsállja a Magyar Színházi Társaság kilépését

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége közleményben reagált a Magyar Színházi Társaság kilépésére a POSZT-ot szervező nonprofit cégből.
Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.