Színház

Szabadkai színészek nyílt levele

2015.01.07. 11:30
Ajánlom
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata január 7-én intézett nyílt levelet Hajnal Jenőhöz, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez, amelyben a 2015. május 31-ével menesztett Andrási Attila azonnali felmentését kérik.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának nyílt levelét változtatás nélkül adjuk közre:

Tisztelt Elnök úr!

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával, vagyis velünk, illetve a munkánkkal, helyzetünkkel, és a művészeti vezetőnkkel kapcsolatban a Magyar Házban tartott 2015. január 5-i MNT-s sajtótájékoztatóra kívánunk reagálni.  Sajnos a téma összetettsége nem teszi lehetővé, hogy ennél tömörebben fogalmazzuk meg álláspontunkat. Szeretnénk végre pontot tenni e történet végére.

Elnök úr nyilatkozatában Andrási Attila személye elleni "méltatlan és helyenként alantas lejárató kampányt" említ. A sejtetés ellenére mi nem folytattunk ilyen kampányt, semmiféle valótlanságot nem állítottunk soha Andrásival kapcsolatban. Elnök urat ezúton tisztelettel megkérdeznénk, hogy a társulat ellen a médiában és különféle internetes csatornákon hosszú évek óta folytatott "méltatlan és helyenként alantas lejárató kampányt" elfogadhatónak tartja-e, különösen azon kijelentésének fényében, miszerint a "Szabadkai Népszínház mindig is az MNT figyelmének homlokterében állt és áll, mint az MNT kiemelt jelentőségű intézménye"?

Sajnos az Ön sajtótájékoztatója sem látszik megtörni a társulatot támadó trendet. Társulatunkat összeférhetetlen, kirekesztő csoportként tünteti fel, és ennek alátámasztására a valóságnak nem, vagy csak részben megfelelő állításokat tesz. Abba a kellemetlen helyzetbe hoz bennünket ezzel, amit évek óta próbálunk elkerülni, nevezetesen hogy a minket ért egyoldalú vádakra és rágalmakra védekezésül ifjabb és idősebb kollégáinkkal kapcsolatos belső súrlódásaink részleteit a nyilvánosság elé tárjuk. Mindeddig a hallgatást és a tűrést választottuk annak érdekében, hogy megóvjuk az érintettek presztízsét, jóhírét. Azt látva, hogy ezzel az attitűdünkkel egyre jobban visszaélnek, arra kényszerülünk, hogy az Elnök úr által konkrétan említett ügyekkel kapcsolatban bizonyítékokkal alátámasztott tényeket osszunk meg Önnel és a nyilvánossággal.

Hajnal úr a Táborosi Margaréta által jegyzett Vajdasági lakodalom című előadás rendezését "botrányba fulladtnak" minősítette, eltekintve attól a ténytől, hogy sem Táborosi Margaréta, sem a társulat tagjai nem nyilatkoztak negatívan az üggyel kapcsolatban. A próbafolyamat során valóban voltak nehézségek, de ez minden színházban, sőt, minden munkahelyen előfordul. A szakmai bemutató időben lezajlott. A tervezetthez képest körülbelül két hónapos csúszással mutattuk be az előadást, és a mai napig nagy sikerrel játsszuk. A zárt körű szakmai bemutató a színházi szakmában nem számít kuriózumnak. Ezzel tökéletesen tisztában van/volt Urbán András is, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója - aki az Ön szavaival élve - "mesterségesen szított feszültséget" a szakmai bemutatónk kapcsán. A Facebook internetes közösségi oldalon tett (utólagosan törölt, de rögzített és szükség szerint mellékelhető) posztjaival egy rosszindulatú, kárörvendő és becsmérlő lavinát indított el, amelyhez a Vajdasági SkaCcok című, sokak által olvasott, ám névtelenül írt internetes napló (ún. blog) is boldogan asszisztált. A "botrány" tulajdonképpen ennyiben merült ki. A mesterséges feszültségnek nem szítói vagyunk, hanem elszenvedői. És mi ezt mindeddig birkamód szó nélkül hagytuk. Elnök úr sem kérdezett meg bennünket Táborosi Margaréta előadásával kapcsolatban, mielőtt kijelentését megtette volna.

Hajnal úr a nyilatkozatában azt állítja, hogy "kitiltottuk és a társulatból eltávolítottuk" Kovács Frigyes színészt, és az ő sikeres munkásságát állítja szembe azon kérvényünkkel (és nem "petíciónkkal", ahogy fogalmazott), amelyet a főigazgatónőhöz, mgr. Ljubica Ristovskihoz intéztünk, és amelyben kértük, hogy ne kelljen Kovács Frigyessel együtt dolgoznunk. Az igazgatónő a Hajnal úrét követő nyilatkozatában nyilvánosan is kihangsúlyozta, hogy nem petícióról, hanem kérvényről van szó, amelyet a rendkívül specifikus helyzetre való tekintettel ő is indokoltnak tartott és elfogadott. (A kérvény másolatát igény szerint elküldjük.) Kovács Frigyest mindannyian méltán elismert alkotóművésznek tartjuk, és a szakmai érdemeit egy pillanatig sem vitatjuk el. Azonban sajnos a múltbéli együttműködéseink során a személyiségének egy olyan oldalát ismertük meg, amely alapjaiban rengette meg a belé vetett bizalmunkat. Társulatunknak nyolc évig volt a művészeti vezetője, majd további hat éven át volt a társulat tagja. Ez idő alatt egyre fokozódó lelki terrornak, megaláztatásnak és fenyegetéseknek tett ki bennünket. Tarthatatlan magatartása a Cseresznyéskert című előadás próbafolyamata során csúcsosodott ki. A próbák során tanúsított, munkát hátráltató és színészhez méltatlan viselkedése miatt Bérczes László rendező Kovács Frigyes lecserélését kérvényezte az adott szerepről a társulat akkori művészeti vezetőjénél, Mezei Zoltánnál, aki megalapozottnak találta az indokokat, ezért mgr. Ljubica Ristovskinál kérvényezte a cserét, aki ezt jóváhagyta. Kovács ezt követően több ízben is életveszélyesen fenyegette meg leveleiben Bérczes Lászlót. A társulatvezető emiatt kérvényezte az igazgatónőnél Kovács Frigyes felfüggesztését az összes szerepéből (tehát nem a munkaviszonya felmondását!), aki ezt jóváhagyta. Az ügy a Népszínház Igazgató Bizottsága elé lett terjesztve, amely rendőrségi feljelentést tett Kovács Frigyes ellen, és amely a Gézagyerek c. előadáshoz rendőri felügyeletet kért és kapott. (Az Igazgató Bizottság vonatkozó jegyzőkönyve megtekinthető. Szükség szerint a rendőrségi jegyzőkönyv másolata is kikérhető a hatóságoktól. Az életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó levelek a társulat birtokában is megvannak.)

Az ezt követő hónapokban Kovács Frigyes önként felmondott a Népszínházban. A sajtóban úgy nyilatkozott, hogy elűzték innen, miközben saját tetteiről és magatartásáról említést érdemben nem tett. Több ízben azt nyilatkozta, hogy nem kíván többé részt venni a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának munkájában, mert elítéli törekvéseiket, munkájukat, és tagjait emberileg is. (Ezen sajtónyilatkozatokat igény szerint elküldjük.)

Évek óta hallgatunk ezekről a dolgokról, tűrve a rágalmakat és a vádakat, mivel inkább a munkánkkal és az eredményeinkkel kívántunk a figyelem középpontjába kerülni. Viszont amikor az MNT elnökének szájából hangzanak el velünk kapcsolatban valótlanságok és ferdítések, akkor már nincs hova hátrálnunk, tiszta vizet kell öntenünk a pohárba!

A fentiek ismeretében Elnök úr vajon nem tartja- e méltatlannak a kivétel nélkül diplomás értelmiségiekből álló társulat folyamatos kiskorúsítását, véleményének mellőzését a létét érintő kérdésekben?

Ahogy a korábbi nyilatkozatunkban is egyértelművé tettük, a társulat mindvégig kitartott és kitart Körmöci Petronella mellett, aki hozzáállásával az elmúlt közel egy év során igazolta azt, amit társulatvezetői pályázatában is leírt: elsősorban emberi és művészi szempontokat szem előtt tartva, töretlen hittel és embert próbáló erővel küzdött azért, hogy ez a társulat megmaradjon, és azt tehesse, ami a dolga: jó színházat csináljon.

Elnök úr kijelentette, hogy mgr. Ljubica Ristovski főigazgatónővel egyeztetve május 31-től felmentik Andrási Attilát a társulat művészeti vezetői posztjáról, és helyette megbízottként Gyarmati Katát kérték fel a tisztség ellátására.

Gyarmati Katát kiváló kvalitású színházi szakembernek tartjuk, és korrekt embernek ismerjük már régóta. Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy Körmöci Petronellát az MNT soha nem nevezné ki a társulat élére, mert az az Andrási Attilával kapcsolatos tévedésük nyílt elismerése lenne. Körmöci Petronella a társulattal egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az MNT Gyarmati Katát valóban támogatja a művészeti vezetői poszton, akkor természetesen maximálisan segíti, támogatja Katát és a munkáját a jövőben. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a Népszínház tevékenysége mihamarabb visszakerüljön a normális kerékvágásba.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egyhangúlag elfogadja az MNT által javasolt Gyarmati Katát megbízott művészeti vezetőként. Azonban attól tartva, hogy május 31-ig a társulatban, annak művészi munkájában és a közönség számát tekintve drasztikus leépülés következik be, követeljük, hogy az illetékesek Andrási Attilát azonnal mentsék fel tisztségéből. Elvárjuk, hogy az ismételt pályáztatás során az MNT állja a szavát, és hosszútávon is támogassa Katát a művészeti vezetői poszton.

Tisztelettel:
Baráth Attila, Bíró Tímea, Brestyánszki Boros Rozália, Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa, Kocsis Valéria, Körmöci Petronella, Kovács Nemes Andor, Ifj. Kucsera Géza, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Pesitz Mónika, Ralbovszki Csaba, Szilágyi Nándor, Sziráczky Katalin, Szőke Attila, Szőke Sarolta, Vicei Natália


Előzmények

Andrási Attilát tavaly júniusban nevezték ki a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészeti vezetőjének, miután az előző művészeti vezető, Mezei Zoltán mandátuma lejárt. A társulat nem értett egyet a döntéssel, aminek többször is hangot adott. A szabadkai színészek álláspontját magyarországi művészek, társulatok és a Színházi Kritikusok Céhe is támogatta.

Január 5-én Szabadkán Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója és Hajnal Jenő, az MNT elnöke közösen jelentette be, hogy a magyar társulatban és a körülötte "kialakult méltatlan helyzetet" orvosolandó május 31-ével felmentik tisztségéből Andrási Attilát, helyére pedig Gyarmati Katát, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjét nevezik ki.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Színház gyász

Elhunyt Szegedi Erika színművész

A Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt életének 82. évében érte a halál május 26-án hajnalban – adta hírül egykori színháza, a Vígszínház.
Színház magazin

A színész, akinek védjeggyé vált a vezetékneve – Gálvölgyi János 75 éves

„Az nem lehet, hogy bemegyek ma este, és nem leszek jó” – mondta egy interjúban Gálvölgyi János. Mert a név kötelez, és Gálvölgyi János nem véletlenül lett „a Gálvölgyi”. A színművész május 26-án ünnepli hetvenötödik születésnapját. 
Színház ajánló

Ha nyár, akkor irány a Városmajor! – színes kínálattal várják az érdeklődőket

Hatvan programmal, egyebek közt zenés és prózai előadásokkal, operettel, táncprodukciókkal, látványos gyerek- és felnőtt koncertekkel, tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.