Színház

Szabó Gabi: „Minden mondat előbújt bennem”

2020.12.08. 14:50
Ajánlom
A sikeres és mozgalmas vígszínházi évek után Szeged következett, majd Verebes István invitálására a Naplemente előtt című dráma Paulájaként tért vissza Budapestre, a József Attila Színházba. Szabó Gabival beszélgettünk.

Az elmélyülés és csend időszakát éljük hónapok óta. Hogy bírod a bezártságot, a "színpad nélküliséget"?

A színházi munka és színpad nélkül nehezen. Bizakodó vagyok, hogy a jövő évadban már minden a megszokott rendben zajlik majd. Másképp, az egészen biztos, és nem lesz könnyű a szakmánknak talpra állni, de újra lesz színház. Addig pedig igyekezni kell őrizni magunkat, mentálisan, fizikailag is. Bár megjegyzem, erre mindig figyelnie kell mindenkinek. A világ ilyen is, meg olyan is, meg kell találni benne magunkat. A bezártsággal nincs bajom, szeretek itthon lenni, és remek családom van, velük lenni önmagában öröm és boldog idő. Sokat olvasok, beszélgetek telefonon, filmeket nézek, teszek veszek itthon, csatlakozom Eszter remek egyetemi óráihoz. Fantasztikus művészettörténet, színháztörténet órákat hallgathatok, hát nem nagyszerű? Csodás ajándéka ez, ennek a rettentő időszaknak.

Balla_Szabo-145503.jpg

Balla Eszter és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Anyaszínházad, a József Attila Színház, ahol a pandémia második szakaszában egymást segítve tartjátok kondícióban magatokat. Mesélsz a kezdeményezésről?

A lényeg a kérdésben van. Egymást segítve. Ez sokkal többet is ad, mint adott esetben az elvégzett gyakorlat.

Károly [Nemcsák Károly, a színház igazgatója – a szerk.] fontosnak tartja a közösségi együtt létezést, és a lehetőségekhez képest biztosított egzisztenciális gondoskodást is. Nekünk, színházban dolgozóknak, fontos a valahová tartozás. Ezekben a hónapokban még inkább felerősödik az emberben a kiszolgáltatottság érzése.  Az órákon, nem csupán dolgozunk magunkon, de együtt is vagyunk, beszélgetünk, egymásra nézünk, nagyokat röhögünk. Ezt nagyon fontosnak tartom. Másfelől, még a sportolós múltamból is tudom, hogy nagy szükség van az önfegyelemre, és a kondícióban maradásra. Vannak beszédgyakorlatok, ének órák és van lehetőség a futásra, tornára is. Persze, szigorúan betartva a védekezés szabályait. Igyekszünk tartalmas és tehetséges online tartalmakkal kedveskedni a nézőknek.

Mucsi_Fila_Szabo-145504.jpg

Mucsi Zoltán, Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A hosszú szünet szokatlan egy színész számára. Valóban ki lehet esni a ritmusból? A kondíció, beszédtechnika elfelejthető?

A ritmusból néha ki is kell esni, meg kell állni, gondolkodni, pihenni, valami másra koncentrálni. Ezek a töltekezés napjai, most sajnos hónapjai.

Én igyekszem így tekinteni erre az időszakra. De ha erre dühvel, elégedetlenkedéssel, lustasággal tekintünk, akkor szét lehet hullani. A fizikum elromolhat, de a szakmai tudás nem, azt csak szinten kell tartani. A mi szakmánk nagy része gyakorlat, memória, beszéd, mozgás. Tanulás, tanulás. De annak, akinek szüksége van, annak most, ez az időszak, remek lehetőség arra, hogy fejlessze magát. Igen, látszunk, nem mindegy hogyan látszol.

Van olyan kollégád, aki ismételi a futó darabjainak a szövegét, hogy ne felejtse el. Te is ilyen alkat vagy? Vagy te könnyen rögzítesz, és nem jössz zavarba akkor sem, ha esetleg egy 10 évvel ezelőtti előadásból kell idézned?

Nagy zavarba jönnék egy tíz évvel ezelőtti szöveg felidézésével... De érdekes, hogy majd' 30 éve játszottam, a Cyrano Roxanne-ját a Vígszínházban, pár éve láttam a miskolci – remek – előadást. Minden mondat előbújt bennem. Valahogy úgy van ez a fejemben, hogy van egy polc, ahol a játszó darabok vannak, és csak akkor kerülnek egy másik polcra, ha már tudom, hogy nem játszom tovább a szerepet. Van, amikor csak úgy, ha ülök a kocsiban a dugóban, átmondom, átgondolom a szerepeim, tréningezem a fejem. Igen, könnyen rögzítek.

Fila_Szabo-145504.jpg

Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Számtalan műfajban kipróbáltad magad. Idén, ha az élet nem szól közbe, két merőben más hangulatú premiered lett volna. Mi áll hozzád a legközelebb?

Valóban sok műfajban játszottam már, még a vígszínházi és a szegedi években is. Remélem, a Szibériai csárdás és az Imposztor is elkészül majd. Nincs szeretem és nem szeretem műfaj. Jó előadásokat kell csinálni, és lehetőség szerint igényes, szép szövegekkel dolgozni. Ebben hiszek. Szívem közepén azért a prózai, drámai szerepek vannak.

SzaboGabi_MihalyfiBalazs-145506.jpg

Szabó Gabi és Mihályfi Balázs (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Kipróbálnád Magad a másik oldalon is? Vonzott valaha a rendezés?

Színésznő vagyok, nem rendező. Az egy másik szakma, remek, nagy felkészültségű, tehetségű rendezőkkel dolgozhattam. Volt, akikkel többször is.  Az én dolgom a színpadon van, maradok is ennél.

 

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.