Színház

Szabó Gabi: „Minden mondat előbújt bennem”

2020.12.08. 14:50
Ajánlom
A sikeres és mozgalmas vígszínházi évek után Szeged következett, majd Verebes István invitálására a Naplemente előtt című dráma Paulájaként tért vissza Budapestre, a József Attila Színházba. Szabó Gabival beszélgettünk.

Az elmélyülés és csend időszakát éljük hónapok óta. Hogy bírod a bezártságot, a "színpad nélküliséget"?

A színházi munka és színpad nélkül nehezen. Bizakodó vagyok, hogy a jövő évadban már minden a megszokott rendben zajlik majd. Másképp, az egészen biztos, és nem lesz könnyű a szakmánknak talpra állni, de újra lesz színház. Addig pedig igyekezni kell őrizni magunkat, mentálisan, fizikailag is. Bár megjegyzem, erre mindig figyelnie kell mindenkinek. A világ ilyen is, meg olyan is, meg kell találni benne magunkat. A bezártsággal nincs bajom, szeretek itthon lenni, és remek családom van, velük lenni önmagában öröm és boldog idő. Sokat olvasok, beszélgetek telefonon, filmeket nézek, teszek veszek itthon, csatlakozom Eszter remek egyetemi óráihoz. Fantasztikus művészettörténet, színháztörténet órákat hallgathatok, hát nem nagyszerű? Csodás ajándéka ez, ennek a rettentő időszaknak.

Balla_Szabo-145503.jpg

Balla Eszter és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Anyaszínházad, a József Attila Színház, ahol a pandémia második szakaszában egymást segítve tartjátok kondícióban magatokat. Mesélsz a kezdeményezésről?

A lényeg a kérdésben van. Egymást segítve. Ez sokkal többet is ad, mint adott esetben az elvégzett gyakorlat.

Károly [Nemcsák Károly, a színház igazgatója – a szerk.] fontosnak tartja a közösségi együtt létezést, és a lehetőségekhez képest biztosított egzisztenciális gondoskodást is. Nekünk, színházban dolgozóknak, fontos a valahová tartozás. Ezekben a hónapokban még inkább felerősödik az emberben a kiszolgáltatottság érzése.  Az órákon, nem csupán dolgozunk magunkon, de együtt is vagyunk, beszélgetünk, egymásra nézünk, nagyokat röhögünk. Ezt nagyon fontosnak tartom. Másfelől, még a sportolós múltamból is tudom, hogy nagy szükség van az önfegyelemre, és a kondícióban maradásra. Vannak beszédgyakorlatok, ének órák és van lehetőség a futásra, tornára is. Persze, szigorúan betartva a védekezés szabályait. Igyekszünk tartalmas és tehetséges online tartalmakkal kedveskedni a nézőknek.

Mucsi_Fila_Szabo-145504.jpg

Mucsi Zoltán, Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A hosszú szünet szokatlan egy színész számára. Valóban ki lehet esni a ritmusból? A kondíció, beszédtechnika elfelejthető?

A ritmusból néha ki is kell esni, meg kell állni, gondolkodni, pihenni, valami másra koncentrálni. Ezek a töltekezés napjai, most sajnos hónapjai.

Én igyekszem így tekinteni erre az időszakra. De ha erre dühvel, elégedetlenkedéssel, lustasággal tekintünk, akkor szét lehet hullani. A fizikum elromolhat, de a szakmai tudás nem, azt csak szinten kell tartani. A mi szakmánk nagy része gyakorlat, memória, beszéd, mozgás. Tanulás, tanulás. De annak, akinek szüksége van, annak most, ez az időszak, remek lehetőség arra, hogy fejlessze magát. Igen, látszunk, nem mindegy hogyan látszol.

Van olyan kollégád, aki ismételi a futó darabjainak a szövegét, hogy ne felejtse el. Te is ilyen alkat vagy? Vagy te könnyen rögzítesz, és nem jössz zavarba akkor sem, ha esetleg egy 10 évvel ezelőtti előadásból kell idézned?

Nagy zavarba jönnék egy tíz évvel ezelőtti szöveg felidézésével... De érdekes, hogy majd' 30 éve játszottam, a Cyrano Roxanne-ját a Vígszínházban, pár éve láttam a miskolci – remek – előadást. Minden mondat előbújt bennem. Valahogy úgy van ez a fejemben, hogy van egy polc, ahol a játszó darabok vannak, és csak akkor kerülnek egy másik polcra, ha már tudom, hogy nem játszom tovább a szerepet. Van, amikor csak úgy, ha ülök a kocsiban a dugóban, átmondom, átgondolom a szerepeim, tréningezem a fejem. Igen, könnyen rögzítek.

Fila_Szabo-145504.jpg

Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Számtalan műfajban kipróbáltad magad. Idén, ha az élet nem szól közbe, két merőben más hangulatú premiered lett volna. Mi áll hozzád a legközelebb?

Valóban sok műfajban játszottam már, még a vígszínházi és a szegedi években is. Remélem, a Szibériai csárdás és az Imposztor is elkészül majd. Nincs szeretem és nem szeretem műfaj. Jó előadásokat kell csinálni, és lehetőség szerint igényes, szép szövegekkel dolgozni. Ebben hiszek. Szívem közepén azért a prózai, drámai szerepek vannak.

SzaboGabi_MihalyfiBalazs-145506.jpg

Szabó Gabi és Mihályfi Balázs (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Kipróbálnád Magad a másik oldalon is? Vonzott valaha a rendezés?

Színésznő vagyok, nem rendező. Az egy másik szakma, remek, nagy felkészültségű, tehetségű rendezőkkel dolgozhattam. Volt, akikkel többször is.  Az én dolgom a színpadon van, maradok is ennél.

 

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.