Színház

Szabó Gabi: „Minden mondat előbújt bennem”

2020.12.08. 14:50
Ajánlom
A sikeres és mozgalmas vígszínházi évek után Szeged következett, majd Verebes István invitálására a Naplemente előtt című dráma Paulájaként tért vissza Budapestre, a József Attila Színházba. Szabó Gabival beszélgettünk.

Az elmélyülés és csend időszakát éljük hónapok óta. Hogy bírod a bezártságot, a "színpad nélküliséget"?

A színházi munka és színpad nélkül nehezen. Bizakodó vagyok, hogy a jövő évadban már minden a megszokott rendben zajlik majd. Másképp, az egészen biztos, és nem lesz könnyű a szakmánknak talpra állni, de újra lesz színház. Addig pedig igyekezni kell őrizni magunkat, mentálisan, fizikailag is. Bár megjegyzem, erre mindig figyelnie kell mindenkinek. A világ ilyen is, meg olyan is, meg kell találni benne magunkat. A bezártsággal nincs bajom, szeretek itthon lenni, és remek családom van, velük lenni önmagában öröm és boldog idő. Sokat olvasok, beszélgetek telefonon, filmeket nézek, teszek veszek itthon, csatlakozom Eszter remek egyetemi óráihoz. Fantasztikus művészettörténet, színháztörténet órákat hallgathatok, hát nem nagyszerű? Csodás ajándéka ez, ennek a rettentő időszaknak.

Balla_Szabo-145503.jpg

Balla Eszter és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Anyaszínházad, a József Attila Színház, ahol a pandémia második szakaszában egymást segítve tartjátok kondícióban magatokat. Mesélsz a kezdeményezésről?

A lényeg a kérdésben van. Egymást segítve. Ez sokkal többet is ad, mint adott esetben az elvégzett gyakorlat.

Károly [Nemcsák Károly, a színház igazgatója – a szerk.] fontosnak tartja a közösségi együtt létezést, és a lehetőségekhez képest biztosított egzisztenciális gondoskodást is. Nekünk, színházban dolgozóknak, fontos a valahová tartozás. Ezekben a hónapokban még inkább felerősödik az emberben a kiszolgáltatottság érzése.  Az órákon, nem csupán dolgozunk magunkon, de együtt is vagyunk, beszélgetünk, egymásra nézünk, nagyokat röhögünk. Ezt nagyon fontosnak tartom. Másfelől, még a sportolós múltamból is tudom, hogy nagy szükség van az önfegyelemre, és a kondícióban maradásra. Vannak beszédgyakorlatok, ének órák és van lehetőség a futásra, tornára is. Persze, szigorúan betartva a védekezés szabályait. Igyekszünk tartalmas és tehetséges online tartalmakkal kedveskedni a nézőknek.

Mucsi_Fila_Szabo-145504.jpg

Mucsi Zoltán, Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A hosszú szünet szokatlan egy színész számára. Valóban ki lehet esni a ritmusból? A kondíció, beszédtechnika elfelejthető?

A ritmusból néha ki is kell esni, meg kell állni, gondolkodni, pihenni, valami másra koncentrálni. Ezek a töltekezés napjai, most sajnos hónapjai.

Én igyekszem így tekinteni erre az időszakra. De ha erre dühvel, elégedetlenkedéssel, lustasággal tekintünk, akkor szét lehet hullani. A fizikum elromolhat, de a szakmai tudás nem, azt csak szinten kell tartani. A mi szakmánk nagy része gyakorlat, memória, beszéd, mozgás. Tanulás, tanulás. De annak, akinek szüksége van, annak most, ez az időszak, remek lehetőség arra, hogy fejlessze magát. Igen, látszunk, nem mindegy hogyan látszol.

Van olyan kollégád, aki ismételi a futó darabjainak a szövegét, hogy ne felejtse el. Te is ilyen alkat vagy? Vagy te könnyen rögzítesz, és nem jössz zavarba akkor sem, ha esetleg egy 10 évvel ezelőtti előadásból kell idézned?

Nagy zavarba jönnék egy tíz évvel ezelőtti szöveg felidézésével... De érdekes, hogy majd' 30 éve játszottam, a Cyrano Roxanne-ját a Vígszínházban, pár éve láttam a miskolci – remek – előadást. Minden mondat előbújt bennem. Valahogy úgy van ez a fejemben, hogy van egy polc, ahol a játszó darabok vannak, és csak akkor kerülnek egy másik polcra, ha már tudom, hogy nem játszom tovább a szerepet. Van, amikor csak úgy, ha ülök a kocsiban a dugóban, átmondom, átgondolom a szerepeim, tréningezem a fejem. Igen, könnyen rögzítek.

Fila_Szabo-145504.jpg

Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Számtalan műfajban kipróbáltad magad. Idén, ha az élet nem szól közbe, két merőben más hangulatú premiered lett volna. Mi áll hozzád a legközelebb?

Valóban sok műfajban játszottam már, még a vígszínházi és a szegedi években is. Remélem, a Szibériai csárdás és az Imposztor is elkészül majd. Nincs szeretem és nem szeretem műfaj. Jó előadásokat kell csinálni, és lehetőség szerint igényes, szép szövegekkel dolgozni. Ebben hiszek. Szívem közepén azért a prózai, drámai szerepek vannak.

SzaboGabi_MihalyfiBalazs-145506.jpg

Szabó Gabi és Mihályfi Balázs (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Kipróbálnád Magad a másik oldalon is? Vonzott valaha a rendezés?

Színésznő vagyok, nem rendező. Az egy másik szakma, remek, nagy felkészültségű, tehetségű rendezőkkel dolgozhattam. Volt, akikkel többször is.  Az én dolgom a színpadon van, maradok is ennél.

 

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.