Színház

Szabó Gabi: „Minden mondat előbújt bennem”

2020.12.08. 14:50
Ajánlom
A sikeres és mozgalmas vígszínházi évek után Szeged következett, majd Verebes István invitálására a Naplemente előtt című dráma Paulájaként tért vissza Budapestre, a József Attila Színházba. Szabó Gabival beszélgettünk.

Az elmélyülés és csend időszakát éljük hónapok óta. Hogy bírod a bezártságot, a "színpad nélküliséget"?

A színházi munka és színpad nélkül nehezen. Bizakodó vagyok, hogy a jövő évadban már minden a megszokott rendben zajlik majd. Másképp, az egészen biztos, és nem lesz könnyű a szakmánknak talpra állni, de újra lesz színház. Addig pedig igyekezni kell őrizni magunkat, mentálisan, fizikailag is. Bár megjegyzem, erre mindig figyelnie kell mindenkinek. A világ ilyen is, meg olyan is, meg kell találni benne magunkat. A bezártsággal nincs bajom, szeretek itthon lenni, és remek családom van, velük lenni önmagában öröm és boldog idő. Sokat olvasok, beszélgetek telefonon, filmeket nézek, teszek veszek itthon, csatlakozom Eszter remek egyetemi óráihoz. Fantasztikus művészettörténet, színháztörténet órákat hallgathatok, hát nem nagyszerű? Csodás ajándéka ez, ennek a rettentő időszaknak.

Balla_Szabo-145503.jpg

Balla Eszter és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Anyaszínházad, a József Attila Színház, ahol a pandémia második szakaszában egymást segítve tartjátok kondícióban magatokat. Mesélsz a kezdeményezésről?

A lényeg a kérdésben van. Egymást segítve. Ez sokkal többet is ad, mint adott esetben az elvégzett gyakorlat.

Károly [Nemcsák Károly, a színház igazgatója – a szerk.] fontosnak tartja a közösségi együtt létezést, és a lehetőségekhez képest biztosított egzisztenciális gondoskodást is. Nekünk, színházban dolgozóknak, fontos a valahová tartozás. Ezekben a hónapokban még inkább felerősödik az emberben a kiszolgáltatottság érzése.  Az órákon, nem csupán dolgozunk magunkon, de együtt is vagyunk, beszélgetünk, egymásra nézünk, nagyokat röhögünk. Ezt nagyon fontosnak tartom. Másfelől, még a sportolós múltamból is tudom, hogy nagy szükség van az önfegyelemre, és a kondícióban maradásra. Vannak beszédgyakorlatok, ének órák és van lehetőség a futásra, tornára is. Persze, szigorúan betartva a védekezés szabályait. Igyekszünk tartalmas és tehetséges online tartalmakkal kedveskedni a nézőknek.

Mucsi_Fila_Szabo-145504.jpg

Mucsi Zoltán, Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A hosszú szünet szokatlan egy színész számára. Valóban ki lehet esni a ritmusból? A kondíció, beszédtechnika elfelejthető?

A ritmusból néha ki is kell esni, meg kell állni, gondolkodni, pihenni, valami másra koncentrálni. Ezek a töltekezés napjai, most sajnos hónapjai.

Én igyekszem így tekinteni erre az időszakra. De ha erre dühvel, elégedetlenkedéssel, lustasággal tekintünk, akkor szét lehet hullani. A fizikum elromolhat, de a szakmai tudás nem, azt csak szinten kell tartani. A mi szakmánk nagy része gyakorlat, memória, beszéd, mozgás. Tanulás, tanulás. De annak, akinek szüksége van, annak most, ez az időszak, remek lehetőség arra, hogy fejlessze magát. Igen, látszunk, nem mindegy hogyan látszol.

Van olyan kollégád, aki ismételi a futó darabjainak a szövegét, hogy ne felejtse el. Te is ilyen alkat vagy? Vagy te könnyen rögzítesz, és nem jössz zavarba akkor sem, ha esetleg egy 10 évvel ezelőtti előadásból kell idézned?

Nagy zavarba jönnék egy tíz évvel ezelőtti szöveg felidézésével... De érdekes, hogy majd' 30 éve játszottam, a Cyrano Roxanne-ját a Vígszínházban, pár éve láttam a miskolci – remek – előadást. Minden mondat előbújt bennem. Valahogy úgy van ez a fejemben, hogy van egy polc, ahol a játszó darabok vannak, és csak akkor kerülnek egy másik polcra, ha már tudom, hogy nem játszom tovább a szerepet. Van, amikor csak úgy, ha ülök a kocsiban a dugóban, átmondom, átgondolom a szerepeim, tréningezem a fejem. Igen, könnyen rögzítek.

Fila_Szabo-145504.jpg

Fila Balázs és Szabó Gabi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Számtalan műfajban kipróbáltad magad. Idén, ha az élet nem szól közbe, két merőben más hangulatú premiered lett volna. Mi áll hozzád a legközelebb?

Valóban sok műfajban játszottam már, még a vígszínházi és a szegedi években is. Remélem, a Szibériai csárdás és az Imposztor is elkészül majd. Nincs szeretem és nem szeretem műfaj. Jó előadásokat kell csinálni, és lehetőség szerint igényes, szép szövegekkel dolgozni. Ebben hiszek. Szívem közepén azért a prózai, drámai szerepek vannak.

SzaboGabi_MihalyfiBalazs-145506.jpg

Szabó Gabi és Mihályfi Balázs (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Kipróbálnád Magad a másik oldalon is? Vonzott valaha a rendezés?

Színésznő vagyok, nem rendező. Az egy másik szakma, remek, nagy felkészültségű, tehetségű rendezőkkel dolgozhattam. Volt, akikkel többször is.  Az én dolgom a színpadon van, maradok is ennél.

 

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Színház hír

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Színház ajánló

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől.