Színház

Szabó Magdával búcsúzik a nyári színház Gyulán

2021.08.06. 14:35
Ajánlom
A Shakespeare Fesztivál, a XIV. Vár Blues Fesztivál és az Erdélyi Hét után a Szabó Magda Napokkal búcsúztatja a nyári évadot a Gyulai Várszínház, hat előadással kedveskedve a városba látogatóknak.

A programsorozat egy rendkívül személyes hangvételű zenés esttel, az Agyigóval indul, melyben Nagyváradi Erzsébet az írónő önéletrajzi ihletésű versein és prózáján keresztül idézi fel Szabó Magda alakját. Czeizel Gábor rendezéséhez Vasicsek János írt új dalokat, melyek az ő gitárkíséretével szólalnak meg.

Még aznap egy igazi klasszikus Az ajtó története elevenedik meg a Várszínpadon. A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójának főhőse egy egyszerű, méltóságát őrző és élete borzalmait magába záró öregasszony, Szeredás Emerenc, vagy ahogyan a való életben hívták: Szőke Julianna.

Szabó Magda magát is beleírta a történetbe Szabados Magda néven,

a két főhőst Udvaros Dorottya és Söptei Andrea előadásában ismerheti meg a gyulai közönség.

Ugyancsak jól ismert történet az augusztus 17-én színre kerülő Az őz, amely évek óta sikerrel fut a Rózsavölgyi Szalonban, témája pedig az őszinteség, féltékenység, irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság – egyszóval az élet.

A klasszikusoknak azonban itt még koránt sincs vége, a Szolnoki Szigligeti Színház a Régimódi történetet viszi színre Csiszár Imre rendezésében.

A darab alapjául szolgáló regény a gyász feldolgozásának lenyomatát őrzi: az édesanya elvesztése feletti fájdalom megélését és a továbblépést örökíti meg,

újra életre keltve a tündér-édesanyát, a merev és eltökélt nagymamákat, a bohém dzsentri nagypapát, de megmutatja a tudálékos nagynéniket és a korabeli kálvinista Róma jellegzetes figuráit is.

A gyerekek sem maradnak ki a Szabó Magda-univerzumból, a Nagyváradi Szigligeti Színház Tündér Lalája gyönyörű zenés mese hűségről, bátorságról és önfeláldozásról.

A Szabó Magda Napok a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégelőadásával zárul, az Az a szép, fényes nap Vajk 994-es megkeresztelésének előestéjére repíti vissza a nézőt az időben, és enged betekintést azokba a vallási és politikai konfliktusokba, melyeknek nyomán István király nemzetté kovácsolta a magyarokat.

A Gyulai Várszínház programjai az alábbi oldalon érhetők el.

Fejléckép: a Gyulai Várszínház Tószínpada (forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.