Színház

Szabó Magdával búcsúzik a nyári színház Gyulán

2021.08.06. 14:35
Ajánlom
A Shakespeare Fesztivál, a XIV. Vár Blues Fesztivál és az Erdélyi Hét után a Szabó Magda Napokkal búcsúztatja a nyári évadot a Gyulai Várszínház, hat előadással kedveskedve a városba látogatóknak.

A programsorozat egy rendkívül személyes hangvételű zenés esttel, az Agyigóval indul, melyben Nagyváradi Erzsébet az írónő önéletrajzi ihletésű versein és prózáján keresztül idézi fel Szabó Magda alakját. Czeizel Gábor rendezéséhez Vasicsek János írt új dalokat, melyek az ő gitárkíséretével szólalnak meg.

Még aznap egy igazi klasszikus Az ajtó története elevenedik meg a Várszínpadon. A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójának főhőse egy egyszerű, méltóságát őrző és élete borzalmait magába záró öregasszony, Szeredás Emerenc, vagy ahogyan a való életben hívták: Szőke Julianna.

Szabó Magda magát is beleírta a történetbe Szabados Magda néven,

a két főhőst Udvaros Dorottya és Söptei Andrea előadásában ismerheti meg a gyulai közönség.

Ugyancsak jól ismert történet az augusztus 17-én színre kerülő Az őz, amely évek óta sikerrel fut a Rózsavölgyi Szalonban, témája pedig az őszinteség, féltékenység, irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság – egyszóval az élet.

A klasszikusoknak azonban itt még koránt sincs vége, a Szolnoki Szigligeti Színház a Régimódi történetet viszi színre Csiszár Imre rendezésében.

A darab alapjául szolgáló regény a gyász feldolgozásának lenyomatát őrzi: az édesanya elvesztése feletti fájdalom megélését és a továbblépést örökíti meg,

újra életre keltve a tündér-édesanyát, a merev és eltökélt nagymamákat, a bohém dzsentri nagypapát, de megmutatja a tudálékos nagynéniket és a korabeli kálvinista Róma jellegzetes figuráit is.

A gyerekek sem maradnak ki a Szabó Magda-univerzumból, a Nagyváradi Szigligeti Színház Tündér Lalája gyönyörű zenés mese hűségről, bátorságról és önfeláldozásról.

A Szabó Magda Napok a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégelőadásával zárul, az Az a szép, fényes nap Vajk 994-es megkeresztelésének előestéjére repíti vissza a nézőt az időben, és enged betekintést azokba a vallási és politikai konfliktusokba, melyeknek nyomán István király nemzetté kovácsolta a magyarokat.

A Gyulai Várszínház programjai az alábbi oldalon érhetők el.

Fejléckép: a Gyulai Várszínház Tószínpada (forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.