Színház

Szakmai, gondolati és formai sokszínűség jellemzi az idei MITEM-et

2021.08.24. 11:30
Ajánlom
A pandémia miatti kihagyás után ismét megrendezésre kerül a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, melyen 13 ország 19 előadása képviselteti magát. A színházi produkciók mellett, melyek egyikében Charlie Chaplin unokája is látható lesz, kiállításokkal és workshopokkal is várják a szervezők az érdeklődőket.

„Az első szó a köszönet” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztiválbejelentő sajtótájékoztatón, ahol amellett, hogy szót ejtett az elmúlt időszak nehézségeiről, hangsúlyozta a kultúra fontosságát. Mint mondta, egy seregszemle mindig jó alkalom arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és a nemzetközi színházi élet is betekintést engedjen a külföldön zajló munkába.

Budapestre érkezik többek között Aurelia Thierree, Charlie Chaplin unokája is, aki a Bells & Spells főszerepében lesz látható.

Az előadást a legendás színész lánya, Victoria Thierrée Chaplin rendezte. Szőcs Gézáról is megemlékeznek a szervezők: a költő Raszputyin című művét viszi színre Sardar Tagirovsky.

240587684_10158238667698359_7195994522651823811_n-100255.jpg

Vidnyánszky Attila és Fekete Péter a MITEM sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója is hasonló izgalommal tekint a szeptember 17. és október 9. között létrejövő fesztiválra, hiszen az eredetileg tavalyra meghívott társulatok közül szinte mindenki vállalta, hogy egy év csúszással ugyan, de színpadra áll Budapesten. Csak az indiai és vietnámi csapatok maradnak ki a programból, ők 2022-ben kapnak bemutatkozási lehetőséget.

„Nincsenek kizárólagosságok” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a program kialakításakor az elsődleges szempont a szakmai, gondolati és formai sokszínűség volt.

„Hiszünk a párbeszéd erejében” – tette hozzá.

A színházi előadások sora Robert Wilson Oidipusz című rendezésével indul. Wilson, akit kétszer jelöltek Pulitzer-díjra, és elnyerte a Velencei Biennálé Arany Oroszlán-díját, valamint az Olivier-díjat, a világ egyik legjelesebb színház- és vizuális művészeként a fesztivál kiemelkedő alkotója.

romeo_maribor-05-100739.jpg

Jelenet a Rómeó és Júliából (Fotó/Forrás: MITEM)

Nem ő az egyetlen nemzetközi hírű rendező, Alekszandar Popovszki két előadással képviselteti magát, míg Emma Dante és Ivan Urinszkij egy-egy produkcióval érkezik a Nemzeti Színházba. Néhány alkotóval személyesen is megismerkedhet a közönség, valamint a hazai színházi szakma, hiszen például Anatolij Vasziljev vagy Teodórosz Terzopulosz is mesterkurzust tart a szemle ideje alatt. Vasziljev előadása ráadásul félig nyitott, így bárki bekapcsolódhat majd egy-két órára a foglalkozásokba.

Teodórosz Terzopulosz amellett, hogy nemzetközileg is elismert drámapedagógiai módszerével ismerteti meg a hallgatóságot, meghatározó alakja lesz a következő évek magyar színházi életének. Ő az atyja ugyanis a világ legnagyobb színházi ünnepének, a Színházi Olimpiának, amelyet 2023-ban Magyarországon rendeznek meg.

A Színházi Olimpia célja, hogy összekösse a különböző színházi kultúrákat, és a szemle nyomán a színházi szakma minél teljesebb képet kaphasson a világ színházművészetének örökségéről és a legújabb tendenciákról.

Bár az Olimpiáig még két év van hátra, az előkészületek már a MITEM alatt elkezdődnek, a fesztivál kerekasztal beszélgetést is szentel az eseménynek.

Torocsik_Vasziljev_eorifoto-5261-100255.jpg

A Törőcsik Mari Moszkvában című dokumentumfilmet is vetítik a MITEM-en (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A workshopokkal és beszélgetésekkel nem zárul le a kísérőprogramok sora, kiállítások és filmklub is várja az érdeklődőket. A magyar dráma napján, szeptember 21-én Törőcsik Marinak állít emléket a Nemzeti Színház, a Bérczes László rendezésében megvalósuló emlékest mellett vetítésekkel és kiállítással várják a látogatókat.

A szeptember 17. és október 9. között zajló MITEM részletes programja a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet az Oidipuszból (forrás: MITEM)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.
Színház magazin

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.