Színház

Szakmai, gondolati és formai sokszínűség jellemzi az idei MITEM-et

2021.08.24. 11:30
Ajánlom
A pandémia miatti kihagyás után ismét megrendezésre kerül a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, melyen 13 ország 19 előadása képviselteti magát. A színházi produkciók mellett, melyek egyikében Charlie Chaplin unokája is látható lesz, kiállításokkal és workshopokkal is várják a szervezők az érdeklődőket.

„Az első szó a köszönet” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztiválbejelentő sajtótájékoztatón, ahol amellett, hogy szót ejtett az elmúlt időszak nehézségeiről, hangsúlyozta a kultúra fontosságát. Mint mondta, egy seregszemle mindig jó alkalom arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és a nemzetközi színházi élet is betekintést engedjen a külföldön zajló munkába.

Budapestre érkezik többek között Aurelia Thierree, Charlie Chaplin unokája is, aki a Bells & Spells főszerepében lesz látható.

Az előadást a legendás színész lánya, Victoria Thierrée Chaplin rendezte. Szőcs Gézáról is megemlékeznek a szervezők: a költő Raszputyin című művét viszi színre Sardar Tagirovsky.

240587684_10158238667698359_7195994522651823811_n-100255.jpg

Vidnyánszky Attila és Fekete Péter a MITEM sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója is hasonló izgalommal tekint a szeptember 17. és október 9. között létrejövő fesztiválra, hiszen az eredetileg tavalyra meghívott társulatok közül szinte mindenki vállalta, hogy egy év csúszással ugyan, de színpadra áll Budapesten. Csak az indiai és vietnámi csapatok maradnak ki a programból, ők 2022-ben kapnak bemutatkozási lehetőséget.

„Nincsenek kizárólagosságok” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a program kialakításakor az elsődleges szempont a szakmai, gondolati és formai sokszínűség volt.

„Hiszünk a párbeszéd erejében” – tette hozzá.

A színházi előadások sora Robert Wilson Oidipusz című rendezésével indul. Wilson, akit kétszer jelöltek Pulitzer-díjra, és elnyerte a Velencei Biennálé Arany Oroszlán-díját, valamint az Olivier-díjat, a világ egyik legjelesebb színház- és vizuális művészeként a fesztivál kiemelkedő alkotója.

romeo_maribor-05-100739.jpg

Jelenet a Rómeó és Júliából (Fotó/Forrás: MITEM)

Nem ő az egyetlen nemzetközi hírű rendező, Alekszandar Popovszki két előadással képviselteti magát, míg Emma Dante és Ivan Urinszkij egy-egy produkcióval érkezik a Nemzeti Színházba. Néhány alkotóval személyesen is megismerkedhet a közönség, valamint a hazai színházi szakma, hiszen például Anatolij Vasziljev vagy Teodórosz Terzopulosz is mesterkurzust tart a szemle ideje alatt. Vasziljev előadása ráadásul félig nyitott, így bárki bekapcsolódhat majd egy-két órára a foglalkozásokba.

Teodórosz Terzopulosz amellett, hogy nemzetközileg is elismert drámapedagógiai módszerével ismerteti meg a hallgatóságot, meghatározó alakja lesz a következő évek magyar színházi életének. Ő az atyja ugyanis a világ legnagyobb színházi ünnepének, a Színházi Olimpiának, amelyet 2023-ban Magyarországon rendeznek meg.

A Színházi Olimpia célja, hogy összekösse a különböző színházi kultúrákat, és a szemle nyomán a színházi szakma minél teljesebb képet kaphasson a világ színházművészetének örökségéről és a legújabb tendenciákról.

Bár az Olimpiáig még két év van hátra, az előkészületek már a MITEM alatt elkezdődnek, a fesztivál kerekasztal beszélgetést is szentel az eseménynek.

Torocsik_Vasziljev_eorifoto-5261-100255.jpg

A Törőcsik Mari Moszkvában című dokumentumfilmet is vetítik a MITEM-en (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A workshopokkal és beszélgetésekkel nem zárul le a kísérőprogramok sora, kiállítások és filmklub is várja az érdeklődőket. A magyar dráma napján, szeptember 21-én Törőcsik Marinak állít emléket a Nemzeti Színház, a Bérczes László rendezésében megvalósuló emlékest mellett vetítésekkel és kiállítással várják a látogatókat.

A szeptember 17. és október 9. között zajló MITEM részletes programja a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet az Oidipuszból (forrás: MITEM)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.