Színház

Szakmai, gondolati és formai sokszínűség jellemzi az idei MITEM-et

2021.08.24. 11:30
Ajánlom
A pandémia miatti kihagyás után ismét megrendezésre kerül a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, melyen 13 ország 19 előadása képviselteti magát. A színházi produkciók mellett, melyek egyikében Charlie Chaplin unokája is látható lesz, kiállításokkal és workshopokkal is várják a szervezők az érdeklődőket.

„Az első szó a köszönet” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztiválbejelentő sajtótájékoztatón, ahol amellett, hogy szót ejtett az elmúlt időszak nehézségeiről, hangsúlyozta a kultúra fontosságát. Mint mondta, egy seregszemle mindig jó alkalom arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és a nemzetközi színházi élet is betekintést engedjen a külföldön zajló munkába.

Budapestre érkezik többek között Aurelia Thierree, Charlie Chaplin unokája is, aki a Bells & Spells főszerepében lesz látható.

Az előadást a legendás színész lánya, Victoria Thierrée Chaplin rendezte. Szőcs Gézáról is megemlékeznek a szervezők: a költő Raszputyin című művét viszi színre Sardar Tagirovsky.

240587684_10158238667698359_7195994522651823811_n-100255.jpg

Vidnyánszky Attila és Fekete Péter a MITEM sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója is hasonló izgalommal tekint a szeptember 17. és október 9. között létrejövő fesztiválra, hiszen az eredetileg tavalyra meghívott társulatok közül szinte mindenki vállalta, hogy egy év csúszással ugyan, de színpadra áll Budapesten. Csak az indiai és vietnámi csapatok maradnak ki a programból, ők 2022-ben kapnak bemutatkozási lehetőséget.

„Nincsenek kizárólagosságok” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a program kialakításakor az elsődleges szempont a szakmai, gondolati és formai sokszínűség volt.

„Hiszünk a párbeszéd erejében” – tette hozzá.

A színházi előadások sora Robert Wilson Oidipusz című rendezésével indul. Wilson, akit kétszer jelöltek Pulitzer-díjra, és elnyerte a Velencei Biennálé Arany Oroszlán-díját, valamint az Olivier-díjat, a világ egyik legjelesebb színház- és vizuális művészeként a fesztivál kiemelkedő alkotója.

romeo_maribor-05-100739.jpg

Jelenet a Rómeó és Júliából (Fotó/Forrás: MITEM)

Nem ő az egyetlen nemzetközi hírű rendező, Alekszandar Popovszki két előadással képviselteti magát, míg Emma Dante és Ivan Urinszkij egy-egy produkcióval érkezik a Nemzeti Színházba. Néhány alkotóval személyesen is megismerkedhet a közönség, valamint a hazai színházi szakma, hiszen például Anatolij Vasziljev vagy Teodórosz Terzopulosz is mesterkurzust tart a szemle ideje alatt. Vasziljev előadása ráadásul félig nyitott, így bárki bekapcsolódhat majd egy-két órára a foglalkozásokba.

Teodórosz Terzopulosz amellett, hogy nemzetközileg is elismert drámapedagógiai módszerével ismerteti meg a hallgatóságot, meghatározó alakja lesz a következő évek magyar színházi életének. Ő az atyja ugyanis a világ legnagyobb színházi ünnepének, a Színházi Olimpiának, amelyet 2023-ban Magyarországon rendeznek meg.

A Színházi Olimpia célja, hogy összekösse a különböző színházi kultúrákat, és a szemle nyomán a színházi szakma minél teljesebb képet kaphasson a világ színházművészetének örökségéről és a legújabb tendenciákról.

Bár az Olimpiáig még két év van hátra, az előkészületek már a MITEM alatt elkezdődnek, a fesztivál kerekasztal beszélgetést is szentel az eseménynek.

Torocsik_Vasziljev_eorifoto-5261-100255.jpg

A Törőcsik Mari Moszkvában című dokumentumfilmet is vetítik a MITEM-en (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A workshopokkal és beszélgetésekkel nem zárul le a kísérőprogramok sora, kiállítások és filmklub is várja az érdeklődőket. A magyar dráma napján, szeptember 21-én Törőcsik Marinak állít emléket a Nemzeti Színház, a Bérczes László rendezésében megvalósuló emlékest mellett vetítésekkel és kiállítással várják a látogatókat.

A szeptember 17. és október 9. között zajló MITEM részletes programja a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet az Oidipuszból (forrás: MITEM)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.