Színház

„Szakonyi a titkok tudója” – ismét színpadon A hatodik napon

2022.01.05. 15:55
Ajánlom
Októberi bemutatója után január 7-től újra látható lesz a Rózsavölgyi Szalonban Szakonyi Károly ’70-es években írt drámája, A hatodik napon. A szerző 90. születésnapján bemutatott darabot ugyan az elmúlt évtizedekben nem láthatta a közönség színpadon, azonban mit sem vesztett aktualitásából.

Az előadás egy családi összejövetelen keresztül mutatja be azt a napjainkban is tapasztalható jelenséget, hogyan csúszhat félre a kommunikáció az emberek között. Noha a dráma megszületése óta évtizedek teltek el, a mai néző is ráismerhet környezete jellegzetes figuráira és azokra a viszonyokra, amelyek összekovácsolják vagy éppen szétválasztják a családtagokat.

„Nagyon pontosak ezek a karakterrajzok, éppen ezért, bár minimálisan, hozzá kellett nyúlnunk a szöveghez, az alapok nem változtak”

– mondta el a Fideliónak Karalyos Gábor, Bandi megformálója, hozzátéve, hogy a módosításokra főként azért volt szükség, hogy a helyzetek még inkább közelítsenek a jelenhez. Ezért van az, hogy például az összejövetel apropójaként szolgáló születésnapon az apa hűtőszekrény helyett légkondit kap ajándékba a lányától.

„Sajnos még mindig ugyanott tartunk” – fűzte tovább a gondolatmenetet Karalyos Gábor, utalva arra, hogy bár a társadalom, az emberek folyamatosan formálódnak, még ma is gyakran találkozunk azzal, hogy a saját családtagjaink előtt sem vállaljuk a véleményünket, az elfojtott sérelmek pedig távolságtartóvá tesznek minket még a rokonainkkal szemben is. „Változunk mi is és a szituációk is, amikben létezünk, a lényeg azonban ugyanaz marad: elbeszélünk egymás mellett, nem halljuk meg a másikat.”

LUS_6703_-150554.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Ahogyan a Szakonyi-darabokban lenni szokott, a szerző ezúttal is a saját környezetében élőkről – köztük saját magáról – mintázta a figurákat, Karalyos Gábor szerepe, Bandi például Szakonyi Károly egyfajta alteregója.

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Kapcsolódó

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Azt mondja, nem szeretne szent tehén lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír. Azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába. Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”… A Kossuth-díjas és számos egyéb kitüntetéssel elismert Szakonyi Károly hamarosan kilencvenéves lesz. A Rózsavölgyi Szalon ebből az alkalomból A hatodik napon című színdarabja bemutatásával tiszteleg előtte.

„Bandi egy író, megfigyelői pozíciója pedig leginkább ebből származik” – meséli a színész. Az előadásban nem egy sikeres alkotóval találkozik a néző, az elejtett félmondatokból kiderül, hogy a férfi hosszú ideje megcsömörlött állapotban van, tehát nem túl termékeny író. „Ezt a helyzetet sem a családja előtt, sem magával szemben nem ismeri el, ami nem csak rá jellemző.

Úgy vagyunk összerakva, hogy sokszor még magunk előtt sem vállaljuk fel, hogy baj van vagy segítségre szorulunk.

A legjobb példa erre a mama elvesztése: a darabban egyszer sem hangzik el konkrétan, hogy meghalt, mintha a szereplők nem lennének hajlandóak tudomást venni róla, ehelyett mindenki igyekszik a maga módján feldolgozni a veszteséget.”

Ebben a feldolgozási folyamatban pedig talán a Szacsvay László alakította apa jár a legjobb úton, aki a darab vége felé beismeri, hogy már soha semmi nem lesz ugyanolyan.

LUS_6618_-151037.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Karalyos Gábor és Szacsvay László egyébként nem először dolgoznak együtt, legutóbb is egy Szakonyi Károly-drámában, a Gózon Gyula Színház Adáshibájában játszottak közösen. „Érdekes, hogy több mint egy évtized után megint egy Szakonyi-darabban hoz össze minket színpadon a sors” – fűzte hozzá Karalyos Gábor.

A nagyobbik lányt, Terézt alakító Járó Zsuzsával készült interjúnkat itt olvashatja:

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Kapcsolódó

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

A hatodik napon január 7-én, 20-án és 29-én látható a Rózsavölgyi Szalonban.

További információ és jegyvásárlás az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Karalyos Gábor és Szacsvay László A hatodik napon című előadásban (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Kapcsolódó

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.