Színház

„Szakonyi a titkok tudója” – ismét színpadon A hatodik napon

2022.01.05. 15:55
Ajánlom
Októberi bemutatója után január 7-től újra látható lesz a Rózsavölgyi Szalonban Szakonyi Károly ’70-es években írt drámája, A hatodik napon. A szerző 90. születésnapján bemutatott darabot ugyan az elmúlt évtizedekben nem láthatta a közönség színpadon, azonban mit sem vesztett aktualitásából.

Az előadás egy családi összejövetelen keresztül mutatja be azt a napjainkban is tapasztalható jelenséget, hogyan csúszhat félre a kommunikáció az emberek között. Noha a dráma megszületése óta évtizedek teltek el, a mai néző is ráismerhet környezete jellegzetes figuráira és azokra a viszonyokra, amelyek összekovácsolják vagy éppen szétválasztják a családtagokat.

„Nagyon pontosak ezek a karakterrajzok, éppen ezért, bár minimálisan, hozzá kellett nyúlnunk a szöveghez, az alapok nem változtak”

– mondta el a Fideliónak Karalyos Gábor, Bandi megformálója, hozzátéve, hogy a módosításokra főként azért volt szükség, hogy a helyzetek még inkább közelítsenek a jelenhez. Ezért van az, hogy például az összejövetel apropójaként szolgáló születésnapon az apa hűtőszekrény helyett légkondit kap ajándékba a lányától.

„Sajnos még mindig ugyanott tartunk” – fűzte tovább a gondolatmenetet Karalyos Gábor, utalva arra, hogy bár a társadalom, az emberek folyamatosan formálódnak, még ma is gyakran találkozunk azzal, hogy a saját családtagjaink előtt sem vállaljuk a véleményünket, az elfojtott sérelmek pedig távolságtartóvá tesznek minket még a rokonainkkal szemben is. „Változunk mi is és a szituációk is, amikben létezünk, a lényeg azonban ugyanaz marad: elbeszélünk egymás mellett, nem halljuk meg a másikat.”

LUS_6703_-150554.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Ahogyan a Szakonyi-darabokban lenni szokott, a szerző ezúttal is a saját környezetében élőkről – köztük saját magáról – mintázta a figurákat, Karalyos Gábor szerepe, Bandi például Szakonyi Károly egyfajta alteregója.

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Kapcsolódó

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Azt mondja, nem szeretne szent tehén lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír. Azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába. Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”… A Kossuth-díjas és számos egyéb kitüntetéssel elismert Szakonyi Károly hamarosan kilencvenéves lesz. A Rózsavölgyi Szalon ebből az alkalomból A hatodik napon című színdarabja bemutatásával tiszteleg előtte.

„Bandi egy író, megfigyelői pozíciója pedig leginkább ebből származik” – meséli a színész. Az előadásban nem egy sikeres alkotóval találkozik a néző, az elejtett félmondatokból kiderül, hogy a férfi hosszú ideje megcsömörlött állapotban van, tehát nem túl termékeny író. „Ezt a helyzetet sem a családja előtt, sem magával szemben nem ismeri el, ami nem csak rá jellemző.

Úgy vagyunk összerakva, hogy sokszor még magunk előtt sem vállaljuk fel, hogy baj van vagy segítségre szorulunk.

A legjobb példa erre a mama elvesztése: a darabban egyszer sem hangzik el konkrétan, hogy meghalt, mintha a szereplők nem lennének hajlandóak tudomást venni róla, ehelyett mindenki igyekszik a maga módján feldolgozni a veszteséget.”

Ebben a feldolgozási folyamatban pedig talán a Szacsvay László alakította apa jár a legjobb úton, aki a darab vége felé beismeri, hogy már soha semmi nem lesz ugyanolyan.

LUS_6618_-151037.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Karalyos Gábor és Szacsvay László egyébként nem először dolgoznak együtt, legutóbb is egy Szakonyi Károly-drámában, a Gózon Gyula Színház Adáshibájában játszottak közösen. „Érdekes, hogy több mint egy évtized után megint egy Szakonyi-darabban hoz össze minket színpadon a sors” – fűzte hozzá Karalyos Gábor.

A nagyobbik lányt, Terézt alakító Járó Zsuzsával készült interjúnkat itt olvashatja:

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Kapcsolódó

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

A hatodik napon január 7-én, 20-án és 29-én látható a Rózsavölgyi Szalonban.

További információ és jegyvásárlás az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Karalyos Gábor és Szacsvay László A hatodik napon című előadásban (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Kapcsolódó

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.