Színház

„Szakonyi a titkok tudója” – ismét színpadon A hatodik napon

2022.01.05. 15:55
Ajánlom
Októberi bemutatója után január 7-től újra látható lesz a Rózsavölgyi Szalonban Szakonyi Károly ’70-es években írt drámája, A hatodik napon. A szerző 90. születésnapján bemutatott darabot ugyan az elmúlt évtizedekben nem láthatta a közönség színpadon, azonban mit sem vesztett aktualitásából.

Az előadás egy családi összejövetelen keresztül mutatja be azt a napjainkban is tapasztalható jelenséget, hogyan csúszhat félre a kommunikáció az emberek között. Noha a dráma megszületése óta évtizedek teltek el, a mai néző is ráismerhet környezete jellegzetes figuráira és azokra a viszonyokra, amelyek összekovácsolják vagy éppen szétválasztják a családtagokat.

„Nagyon pontosak ezek a karakterrajzok, éppen ezért, bár minimálisan, hozzá kellett nyúlnunk a szöveghez, az alapok nem változtak”

– mondta el a Fideliónak Karalyos Gábor, Bandi megformálója, hozzátéve, hogy a módosításokra főként azért volt szükség, hogy a helyzetek még inkább közelítsenek a jelenhez. Ezért van az, hogy például az összejövetel apropójaként szolgáló születésnapon az apa hűtőszekrény helyett légkondit kap ajándékba a lányától.

„Sajnos még mindig ugyanott tartunk” – fűzte tovább a gondolatmenetet Karalyos Gábor, utalva arra, hogy bár a társadalom, az emberek folyamatosan formálódnak, még ma is gyakran találkozunk azzal, hogy a saját családtagjaink előtt sem vállaljuk a véleményünket, az elfojtott sérelmek pedig távolságtartóvá tesznek minket még a rokonainkkal szemben is. „Változunk mi is és a szituációk is, amikben létezünk, a lényeg azonban ugyanaz marad: elbeszélünk egymás mellett, nem halljuk meg a másikat.”

LUS_6703_-150554.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Ahogyan a Szakonyi-darabokban lenni szokott, a szerző ezúttal is a saját környezetében élőkről – köztük saját magáról – mintázta a figurákat, Karalyos Gábor szerepe, Bandi például Szakonyi Károly egyfajta alteregója.

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Kapcsolódó

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Azt mondja, nem szeretne szent tehén lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír. Azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába. Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”… A Kossuth-díjas és számos egyéb kitüntetéssel elismert Szakonyi Károly hamarosan kilencvenéves lesz. A Rózsavölgyi Szalon ebből az alkalomból A hatodik napon című színdarabja bemutatásával tiszteleg előtte.

„Bandi egy író, megfigyelői pozíciója pedig leginkább ebből származik” – meséli a színész. Az előadásban nem egy sikeres alkotóval találkozik a néző, az elejtett félmondatokból kiderül, hogy a férfi hosszú ideje megcsömörlött állapotban van, tehát nem túl termékeny író. „Ezt a helyzetet sem a családja előtt, sem magával szemben nem ismeri el, ami nem csak rá jellemző.

Úgy vagyunk összerakva, hogy sokszor még magunk előtt sem vállaljuk fel, hogy baj van vagy segítségre szorulunk.

A legjobb példa erre a mama elvesztése: a darabban egyszer sem hangzik el konkrétan, hogy meghalt, mintha a szereplők nem lennének hajlandóak tudomást venni róla, ehelyett mindenki igyekszik a maga módján feldolgozni a veszteséget.”

Ebben a feldolgozási folyamatban pedig talán a Szacsvay László alakította apa jár a legjobb úton, aki a darab vége felé beismeri, hogy már soha semmi nem lesz ugyanolyan.

LUS_6618_-151037.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Karalyos Gábor és Szacsvay László egyébként nem először dolgoznak együtt, legutóbb is egy Szakonyi Károly-drámában, a Gózon Gyula Színház Adáshibájában játszottak közösen. „Érdekes, hogy több mint egy évtized után megint egy Szakonyi-darabban hoz össze minket színpadon a sors” – fűzte hozzá Karalyos Gábor.

A nagyobbik lányt, Terézt alakító Járó Zsuzsával készült interjúnkat itt olvashatja:

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Kapcsolódó

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

A hatodik napon január 7-én, 20-án és 29-én látható a Rózsavölgyi Szalonban.

További információ és jegyvásárlás az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Karalyos Gábor és Szacsvay László A hatodik napon című előadásban (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Kapcsolódó

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.