Színház

„Szakonyi a titkok tudója” – ismét színpadon A hatodik napon

2022.01.05. 15:55
Ajánlom
Októberi bemutatója után január 7-től újra látható lesz a Rózsavölgyi Szalonban Szakonyi Károly ’70-es években írt drámája, A hatodik napon. A szerző 90. születésnapján bemutatott darabot ugyan az elmúlt évtizedekben nem láthatta a közönség színpadon, azonban mit sem vesztett aktualitásából.

Az előadás egy családi összejövetelen keresztül mutatja be azt a napjainkban is tapasztalható jelenséget, hogyan csúszhat félre a kommunikáció az emberek között. Noha a dráma megszületése óta évtizedek teltek el, a mai néző is ráismerhet környezete jellegzetes figuráira és azokra a viszonyokra, amelyek összekovácsolják vagy éppen szétválasztják a családtagokat.

„Nagyon pontosak ezek a karakterrajzok, éppen ezért, bár minimálisan, hozzá kellett nyúlnunk a szöveghez, az alapok nem változtak”

– mondta el a Fideliónak Karalyos Gábor, Bandi megformálója, hozzátéve, hogy a módosításokra főként azért volt szükség, hogy a helyzetek még inkább közelítsenek a jelenhez. Ezért van az, hogy például az összejövetel apropójaként szolgáló születésnapon az apa hűtőszekrény helyett légkondit kap ajándékba a lányától.

„Sajnos még mindig ugyanott tartunk” – fűzte tovább a gondolatmenetet Karalyos Gábor, utalva arra, hogy bár a társadalom, az emberek folyamatosan formálódnak, még ma is gyakran találkozunk azzal, hogy a saját családtagjaink előtt sem vállaljuk a véleményünket, az elfojtott sérelmek pedig távolságtartóvá tesznek minket még a rokonainkkal szemben is. „Változunk mi is és a szituációk is, amikben létezünk, a lényeg azonban ugyanaz marad: elbeszélünk egymás mellett, nem halljuk meg a másikat.”

LUS_6703_-150554.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Ahogyan a Szakonyi-darabokban lenni szokott, a szerző ezúttal is a saját környezetében élőkről – köztük saját magáról – mintázta a figurákat, Karalyos Gábor szerepe, Bandi például Szakonyi Károly egyfajta alteregója.

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Kapcsolódó

Százéves vagyok, csak letagadtam tízet – beszélgetés Szakonyi Károllyal

Azt mondja, nem szeretne szent tehén lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír. Azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába. Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”… A Kossuth-díjas és számos egyéb kitüntetéssel elismert Szakonyi Károly hamarosan kilencvenéves lesz. A Rózsavölgyi Szalon ebből az alkalomból A hatodik napon című színdarabja bemutatásával tiszteleg előtte.

„Bandi egy író, megfigyelői pozíciója pedig leginkább ebből származik” – meséli a színész. Az előadásban nem egy sikeres alkotóval találkozik a néző, az elejtett félmondatokból kiderül, hogy a férfi hosszú ideje megcsömörlött állapotban van, tehát nem túl termékeny író. „Ezt a helyzetet sem a családja előtt, sem magával szemben nem ismeri el, ami nem csak rá jellemző.

Úgy vagyunk összerakva, hogy sokszor még magunk előtt sem vállaljuk fel, hogy baj van vagy segítségre szorulunk.

A legjobb példa erre a mama elvesztése: a darabban egyszer sem hangzik el konkrétan, hogy meghalt, mintha a szereplők nem lennének hajlandóak tudomást venni róla, ehelyett mindenki igyekszik a maga módján feldolgozni a veszteséget.”

Ebben a feldolgozási folyamatban pedig talán a Szacsvay László alakította apa jár a legjobb úton, aki a darab vége felé beismeri, hogy már soha semmi nem lesz ugyanolyan.

LUS_6618_-151037.jpg

Jelenet A hatodik naponból (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Karalyos Gábor és Szacsvay László egyébként nem először dolgoznak együtt, legutóbb is egy Szakonyi Károly-drámában, a Gózon Gyula Színház Adáshibájában játszottak közösen. „Érdekes, hogy több mint egy évtized után megint egy Szakonyi-darabban hoz össze minket színpadon a sors” – fűzte hozzá Karalyos Gábor.

A nagyobbik lányt, Terézt alakító Járó Zsuzsával készült interjúnkat itt olvashatja:

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Kapcsolódó

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

A hatodik napon január 7-én, 20-án és 29-én látható a Rózsavölgyi Szalonban.

További információ és jegyvásárlás az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Karalyos Gábor és Szacsvay László A hatodik napon című előadásban (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Kapcsolódó

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.