Színház

Szakonyi Károly kilépett az MMA-ból

2013.01.24. 15:00
Ajánlom
A Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg is elhagyja a Magyar Művészeti Akadémiát, melyben a Színház- és Előadóművészeti Tagozat vezetője volt. Az elmúlt hónapok történéseivel, az MMA megosztó tevékenységével indokolta döntését.

Szakonyi Károly elmondta, hogy kilépési szándékát már jelezte az MMA vezetése felé. "Azokat az elképzeléseket, amiket én gondoltam a művészeti akadémiáról, nem látom megvalósulni, ezért döntöttem úgy, hogy visszavonulok" - fogalmazott az alkotó. Az író arról is beszélt, hogy döntését az elmúlt hónapok történései miatt hozta meg, megemlítve például a Műcsarnok körül kialakult helyzetet.

B70D7427-9F2D-4855-AAC2-29E6EFAA0B83

Szakonyi Károly - Pécsi Országos Színházi Találkozó - 4. nap

Kiemelte, hogy szerinte egy művészeti akadémiának a teljes magyarság művészetét kellene képviselnie, annak is a "színe-javát". "Amiben csak a művészi teljesítmény számít, a társadalmilag is elismert életmű" - fogalmazott az író az általa elképzelt akadémiáról, hozzátéve, hogy szerinte a testület tagjait nem lenne szabad politikai alapon megválogatni. "A művészt a szabad gondolkodásában nem szabad gátolni kritériumokkal" - szögezte le Szakonyi Károly, aki úgy vélte: az MMA inkább megosztotta a művészeti életet, semmint oldotta volna a feszültségeket. "A magyar művészeti élet borzasztóan kettészakadt, ebben az MMA-nak is döntő szerepe volt" - hangsúlyozta.

Döntéséhez az is hozzájárult, hogy nem sikerült rendezni az MMA és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia viszonyát, nem jött létre semmilyen együttműködés, párbeszéd. Rámutatott arra, hogy az MMA tagságában rendkívül sok tehetséges ember, jelentős művész található, a színházművészeti tagozatban is jeles művészek kaptak helyet. Mint fogalmazott, 28-an az ő hívására csatlakoztak, ám az MMA körül kialakult helyzet az "ő hátukon is csattan".

Szakonyi Károly először a 168 óra című hetilapban bírálta az MMA-t. "Én olyan akadémiai testületben érezném jól magam, amelynek Konrád György, Spiró György, Törőcsik Mari, illetve bármely korszakos tehetségű hazai alkotó tagja lehet. Számomra elviselhetetlen a Fekete György megnyilvánulásai által már-már végletesen kiéleződött szembenállás. Kezdem elveszíteni a maradék illúziómat is, hogy jobb irányba fordulhatnak a dolgok. Álmatlan éjszakáim vannak a kialakult helyzet miatt" - fogalmazott a hetilapnak az író, aki szerint még soha nem voltak ennyire rossz viszonyban egymással a művészeti élet szereplői. "A Kádár-rendszerben még hasonlóra sem volt példa" - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben Fehér László és Bukta Imre festőművész, Nagy József és Novák Ferenc koreográfus, Ekler Dezső építész, a friss Kölcsey-díjas Korniss Péter fotográfus, Tompa Gábor rendező, Cserhalmi György színművész, Rost Andrea operaénekes és Kaján Tibor karikaturista lépett ki az MMA-ból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.