Színház

Szalai Kriszta egy nap négyszer játssza el a hajléktalanságról szóló monodrámáját

2023.04.04. 11:25
Ajánlom
Szalai Kriszta színművész „maratonban” vállalta a Maradjunk annyiban című darab előadását április 23-án. Aznap 11 órakor, 15 órakor, 17 órakor és 19:30-kor is színpadra áll.

Az első három előadást a Bohém Pinceszínházban tartják, az utolsó, estit azonban a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Annak idején riportot hallottam Lakatosné Jutkával és elhatároztam, hogy megosztom az életét és általa erőt adok majd az embereknek.

A darab után Jutkát mindig felhívtam a színpadra és kérdezhették a nézők, olyat is, amit nem mernek megkérdezni egy hajléktalantól

vagy bárkitől sem. Most Jutka csak meghajolni jön a Bohém Pinceszínházba, beszélgetés az utolsó előadás után lesz” – nyilatkozta Szalai Kriszta a Fideliónak. A színművész 2017-ben öt napig a saját bőrén is megtapasztalta, amit egy utcára került megél az ételszerzéssel, WC-re bejutással, munkakereséssel. Ahogy később beszámolt tapasztalatairól,

az első két, utcán töltött nap után olyan mély depresszióba esett, hogy azt hitte, soha nem lesz képes visszakapaszkodni a társadalomba.

328-104916.jpg

Szalai Kriszta a Maradjunk annyiban című előadáson (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Hozzátette, a Bohém Pinceszínházat volt tanítványa, H. Varga Tamás író, rendező nyitotta, aki meghívta a darabbal: „Mondtam, egyszer bárki tud, még én is, de maratonban? A megélésen túl a hangom lesz érdekes a végén, mert Lakatosné Jutka hangja szétcigarettázott hang.

Úgy döntöttem, előző héten csendhetet fogok tartani,

hogy óvjam a hangszálaimat. Lehet, hogy lesz, aki vándorol velem, mert kíváncsi, miben változom majd. Izgalmas nap lesz, az biztos” – mondta.

Szalai Kriszta a tapasztalatait és Lakatosné Jutka életének történetét írta színpadra. Jutka intézetben nőtt fel, hiába éltek a szülei: anyjának nem kellett, és

amikor tizennégy évesen megszökött az intézetből, az apjánál keresett menedéket, aki megerőszakolta.

Erről a történetről csaknem ötven évig nem beszélt. Szalai Kriszta volt az első, akivel megosztotta traumáját. A színművész már akkor tudta, hogy Jutka történetéből monodrámát készít, amikor végighallgatta a nővel készült rádióriportot azon a bizonyos júliusi délutánon.

Jegyvásárlás ide kattintva elérhető. Ahogy megtelik egy előadás, akkor nyitják meg a következő elérhetőséget.

Fejléckép: Szalai Kriszta a Maradjunk annyiban című előadáson (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

 

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.