Színház

Szállodaszínház - nem csak szállóvendégeknek

2014.03.03. 12:00
Ajánlom
Komplex élményt kínál az egyik legpatinásabb hazai szálloda, a Danubius Hotel Gellért: az újra megnyitott kamarateremben színházi előadással, majd ezt követően gyertyafényes vacsorával várják a kultúrára éhes közönséget. Tekintse meg GALÉRIÁnkat!

A világon egyedülálló műfajt indít útjára március első hétvégéjén Budapest egyik legszebb szállodája, a Gellért. Mint arról a szervezők beszámoltak, a közel százéves épület falai közt "megbúvó" impozáns méretű Zeneterem renoválása során merült fel, hogy a zene mellett színházi előadások is helyet kapjanak.

"A Gellért első emeletén a korábban zeneteremnek épült, de a háború után méltatlanul bútorraktárnak használt nagytermet pár éve újítottuk fel" - mondta el Fekete Marcell, a szálloda igazgató-helyettese az alkalmanként akár 150 fő befogadására is alkalmas teremről. "Terveink szerint nem csupán a színház műfaját ültetjük egy eddig nem megszokott helyszínre a Vasuta Fröccs támogatásával, de teljesebbé téve az estet, a Gellért Söröző kiváló konyhájának háromfogásos vacsoráját is kínáljuk a teátrum-élmény mellé".

A szervezők lapunk érdeklődésére elmondták, nem csupán a szálloda vendégeit várják, hanem céljuk a Gellért kapuinak kinyitása a szélesebb közönség felé. "Elsősorban a színház, ha úgy tetszik, a színházba járó létforma szerelmeseit szólítjuk meg, azokat, akik örömmel veszik, hogy a színjátszó helyekben nem bővelkedő Buda ezen a téren is új színt nyújt, nem beszélve a patinás Gellért épületének vonzerejéről" - fejtették ki.

A programok összeállításán egy színészekből, színházi szakemberekből és kulturális menedzserekből álló csapat dolgozik. A tervek szerint havonta legalább egy előadásnak ad majd helyet a Gellért, de a hely annyira inspiratív volt azoknak a színházi embereknek, akiknek eddig megmutatták, hogy akár több előadást is tarthatnak majd - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Az első premierre március 6-án kerül sor. Thuróczy Katalin Macskalépcső című darabját Sztárek Andrea rendezésében adja elő Szitás Barbara és Mezei Léda. Az előadás két nő drámai találkozása. Ahogy megismerik egymást, egyre szorosabbá válik az a kapocs, amely összeköti, és egyben szét is választja őket. Sorsuk egyetlen közös pontban metszi egymást, ekörül forog jövőjük, életük. "Profán gondolati tangó a szerelem, szeretet, érzelmi válságok, szánalmas emlékek és kirobbanó indulatok között. Torz - vagy nagyon is valóságos - tükörképe két szenvedélyes életnek. Meglehet, a tükörből saját arcunk néz vissza ránk" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A Szállodaszínház emellett tárgyal már kész produkciókról is, amelyeket a hely adottságaihoz alakítanának majd, de számítanak arra is, hogy lesznek még olyan előadások, amelyek a hely szellemének inspirációja révén születnek majd meg.

"Alapvetően az a cél, hogy egy összetett élményt nyújtsunk, aminek a színházi előadás csak egy része, persze egy nagyon fontos része" - mondták el a szervezők, hozzátéve, hogy arra törekednek, hogy a színház-szeretők egy egész estés, a színház és az a köré szerveződő programok adta komplex estét élvezhessenek, amelynek része lehet egy könnyű ital az előadás előtt, vagy azt követően egy kellemes vacsora, mindezt egy egyedi helyszínen. Az előadásokra kétféle jegyet árulnak: kizárólag az előadásra szólót és vacsorával kiegészítettet.

A finanszírozásról elmondták, a szálloda egyelőre javarészt saját forrásaiból finanszírozza a költségeket, amelyek nagy részére fedezetet nyújt az eladott jegyekből befolyt bevétel, de hosszú távon kulturális támogatásra vagy együttműködő partnerekre is szükség lehet. Az első előadáshoz támogatóként már csatlakozott a Prémium Hungaricum védjegyes Vasuta Palackozott Fröccs. "Alapvetően persze nem a profitszerzés a cél, hanem hogy »tartalommal« töltsük meg a Gellért falait, ami erősíti a majd' százéves  patinás épület kulturális értékeit, s igyekszünk az árakat is úgy alakítani, hogy  becsalogassuk a kultúraszerető közönséget, tervünk szerint a fiatalokat is" - tájékoztattak a szervezők.

Arra a felvetésre, hogy már létezik hasonló előadástípus vacsoraszínház néven, a szervezők elmondták: "A Szállodaszínház alapvetően más, mi nem játszatjuk a közönséget, hanem - ha úgy tetszik - a színházba járás »polgári életformáját«, annak elemeit kínáljuk a Gellért adta »díszletekben«. Furcsa azonban, hogy a gondolkodás során felmerült - anélkül hogy ismertük volna - a »gyilkosság a vacsorán« ötlet. Úgy látszik, a Gellért ezt is inspirálja és ezért nem kizárt, hogy lesz közös jövőnk."

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében