Színház

Szállodaszínház - nem csak szállóvendégeknek

2014.03.03. 12:00
Ajánlom
Komplex élményt kínál az egyik legpatinásabb hazai szálloda, a Danubius Hotel Gellért: az újra megnyitott kamarateremben színházi előadással, majd ezt követően gyertyafényes vacsorával várják a kultúrára éhes közönséget. Tekintse meg GALÉRIÁnkat!

A világon egyedülálló műfajt indít útjára március első hétvégéjén Budapest egyik legszebb szállodája, a Gellért. Mint arról a szervezők beszámoltak, a közel százéves épület falai közt "megbúvó" impozáns méretű Zeneterem renoválása során merült fel, hogy a zene mellett színházi előadások is helyet kapjanak.

"A Gellért első emeletén a korábban zeneteremnek épült, de a háború után méltatlanul bútorraktárnak használt nagytermet pár éve újítottuk fel" - mondta el Fekete Marcell, a szálloda igazgató-helyettese az alkalmanként akár 150 fő befogadására is alkalmas teremről. "Terveink szerint nem csupán a színház műfaját ültetjük egy eddig nem megszokott helyszínre a Vasuta Fröccs támogatásával, de teljesebbé téve az estet, a Gellért Söröző kiváló konyhájának háromfogásos vacsoráját is kínáljuk a teátrum-élmény mellé".

A szervezők lapunk érdeklődésére elmondták, nem csupán a szálloda vendégeit várják, hanem céljuk a Gellért kapuinak kinyitása a szélesebb közönség felé. "Elsősorban a színház, ha úgy tetszik, a színházba járó létforma szerelmeseit szólítjuk meg, azokat, akik örömmel veszik, hogy a színjátszó helyekben nem bővelkedő Buda ezen a téren is új színt nyújt, nem beszélve a patinás Gellért épületének vonzerejéről" - fejtették ki.

A programok összeállításán egy színészekből, színházi szakemberekből és kulturális menedzserekből álló csapat dolgozik. A tervek szerint havonta legalább egy előadásnak ad majd helyet a Gellért, de a hely annyira inspiratív volt azoknak a színházi embereknek, akiknek eddig megmutatták, hogy akár több előadást is tarthatnak majd - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Az első premierre március 6-án kerül sor. Thuróczy Katalin Macskalépcső című darabját Sztárek Andrea rendezésében adja elő Szitás Barbara és Mezei Léda. Az előadás két nő drámai találkozása. Ahogy megismerik egymást, egyre szorosabbá válik az a kapocs, amely összeköti, és egyben szét is választja őket. Sorsuk egyetlen közös pontban metszi egymást, ekörül forog jövőjük, életük. "Profán gondolati tangó a szerelem, szeretet, érzelmi válságok, szánalmas emlékek és kirobbanó indulatok között. Torz - vagy nagyon is valóságos - tükörképe két szenvedélyes életnek. Meglehet, a tükörből saját arcunk néz vissza ránk" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A Szállodaszínház emellett tárgyal már kész produkciókról is, amelyeket a hely adottságaihoz alakítanának majd, de számítanak arra is, hogy lesznek még olyan előadások, amelyek a hely szellemének inspirációja révén születnek majd meg.

"Alapvetően az a cél, hogy egy összetett élményt nyújtsunk, aminek a színházi előadás csak egy része, persze egy nagyon fontos része" - mondták el a szervezők, hozzátéve, hogy arra törekednek, hogy a színház-szeretők egy egész estés, a színház és az a köré szerveződő programok adta komplex estét élvezhessenek, amelynek része lehet egy könnyű ital az előadás előtt, vagy azt követően egy kellemes vacsora, mindezt egy egyedi helyszínen. Az előadásokra kétféle jegyet árulnak: kizárólag az előadásra szólót és vacsorával kiegészítettet.

A finanszírozásról elmondták, a szálloda egyelőre javarészt saját forrásaiból finanszírozza a költségeket, amelyek nagy részére fedezetet nyújt az eladott jegyekből befolyt bevétel, de hosszú távon kulturális támogatásra vagy együttműködő partnerekre is szükség lehet. Az első előadáshoz támogatóként már csatlakozott a Prémium Hungaricum védjegyes Vasuta Palackozott Fröccs. "Alapvetően persze nem a profitszerzés a cél, hanem hogy »tartalommal« töltsük meg a Gellért falait, ami erősíti a majd' százéves  patinás épület kulturális értékeit, s igyekszünk az árakat is úgy alakítani, hogy  becsalogassuk a kultúraszerető közönséget, tervünk szerint a fiatalokat is" - tájékoztattak a szervezők.

Arra a felvetésre, hogy már létezik hasonló előadástípus vacsoraszínház néven, a szervezők elmondták: "A Szállodaszínház alapvetően más, mi nem játszatjuk a közönséget, hanem - ha úgy tetszik - a színházba járás »polgári életformáját«, annak elemeit kínáljuk a Gellért adta »díszletekben«. Furcsa azonban, hogy a gondolkodás során felmerült - anélkül hogy ismertük volna - a »gyilkosság a vacsorán« ötlet. Úgy látszik, a Gellért ezt is inspirálja és ezért nem kizárt, hogy lesz közös jövőnk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Színház ajánló

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház hír

Meddig mehetünk el a hazugságban? – Kaktuszvirág a Belvárosi Színházban

Broadway komédiával indítja a decembert az Orlai Produkciós Iroda. Abe Burrows világhírű darabja, a Kaktuszvirág Novák Eszter rendezésében, Kovács Patrícia és Ötvös András főszereplésével készül.
Színház hír

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Színház ajánló

Egy lebilincselő óra Dragomán Györggyel

Beszélgetni jó. Főleg, ha érdekel is minket a másik. A gondolatai. Az élete. Ő maga. Huszárik Katát pedig nemcsak érdekelte Dragomán György, hanem egyenesen lebilincselte. Ahogy a JaSZalon közönségét is.