Színház

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

2021.08.05. 12:20
Ajánlom
Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.

„Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét” – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy a technikai fejlesztésen túl további 135 millió forintot csoportosítanak át professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek és stúdiótechnikai berendezések beszerzésére. Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ezzel a beruházással évtizedes elmaradásokat pótolnak.

Az őszi félévet 130 diák kezdi meg az SZFE-n, akik új képzési helyszínekre térhetnek vissza a pandémia után.

A színházi képzés – amelyre idén hússzoros túljelentkezés mellett 14 hallgatót vettek fel – a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlik majd, a vizsgaelőadásokat pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják. A filmes képzés a Duna Televízió egykori székházába, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetbe kerül át.

duna_1-1200x630-111735.jpg

Az SZFE filmes képzése a Duna Televízió volt székházában zajlik majd (Fotó/Forrás: Kurucz Árpád)

„Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés” – mondta el az MTI-nek Szarka Gábor, hozzátéve, hogy

bár 21 hallgató távozott az SZFE-ről, a többiek pedig százas nagyságrendben passziváltatták a félévüket, illetve az intézményben dolgozó 50 főállású tanárból 20 felmondott a modellváltást követően, mégis sikerként értékeli, hogy helyükre mintegy harminc oktató érkezett.

A régi-új intézménnyel már nyáron megismerkedhetnek a diákok, ugyanis augusztus 7-én valamennyi elsős hallgató egy hétre Debrecenbe utazik, hogy megismerkedhessen a helyi kulturális intézményekkel egy nyári akadémia keretén belül. Szeptemberben pedig a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev tart mesterkurzust.

Előzmények

Mint korábban beszámoltunk róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020. szeptember 1-jével alapítványi fenntartásúvá vált, az ennek kapcsán hozott intézkedések és rendelkezések – többek között a szenátus jogköreinek elvétele – pedig hatással vannak az intézményben folyó munkára is. A váltás után több oktató sztrájkba kezdett az egyetemi autonómia csorbulása miatt, a hallgatók egy csoportja pedig elfoglalta az SZFE Vas utcai épületét, és minden lehetséges jogi eszközzel védte az egyetemi polgárság érdekeit.

Az elmúlt egy évben a bíróság többször is kimondta, hogy a sztrájk jogszerű, ennek ellenére az új kuratórium megkezdte az átszervezést és a munkát, illetve bezáratta az Ódry Színpadnak is helyet adó Vas utcai épületet. Az oktatók közül többen is - tiltakozásul - felmondtak, és a diákok egy része is a távozás mellett döntött. Megalapították a Freeszfe Egyesületet, amely azt a célt szolgálja, hogy az egyetemet elhagyó hallgatók itt folytathassák tanulmányaikat és befejezhessék a félbemaradt képzést. Az egyesület szeptemberben saját kurzusokat is indít.

Fejléckép: Szarka Gábor kancellár nyilatkozik a sajtónak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.