Színház

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

2021.08.05. 12:20
Ajánlom
Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.

„Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét” – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy a technikai fejlesztésen túl további 135 millió forintot csoportosítanak át professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek és stúdiótechnikai berendezések beszerzésére. Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ezzel a beruházással évtizedes elmaradásokat pótolnak.

Az őszi félévet 130 diák kezdi meg az SZFE-n, akik új képzési helyszínekre térhetnek vissza a pandémia után.

A színházi képzés – amelyre idén hússzoros túljelentkezés mellett 14 hallgatót vettek fel – a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlik majd, a vizsgaelőadásokat pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják. A filmes képzés a Duna Televízió egykori székházába, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetbe kerül át.

duna_1-1200x630-111735.jpg

Az SZFE filmes képzése a Duna Televízió volt székházában zajlik majd (Fotó/Forrás: Kurucz Árpád)

„Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés” – mondta el az MTI-nek Szarka Gábor, hozzátéve, hogy

bár 21 hallgató távozott az SZFE-ről, a többiek pedig százas nagyságrendben passziváltatták a félévüket, illetve az intézményben dolgozó 50 főállású tanárból 20 felmondott a modellváltást követően, mégis sikerként értékeli, hogy helyükre mintegy harminc oktató érkezett.

A régi-új intézménnyel már nyáron megismerkedhetnek a diákok, ugyanis augusztus 7-én valamennyi elsős hallgató egy hétre Debrecenbe utazik, hogy megismerkedhessen a helyi kulturális intézményekkel egy nyári akadémia keretén belül. Szeptemberben pedig a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev tart mesterkurzust.

Előzmények

Mint korábban beszámoltunk róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020. szeptember 1-jével alapítványi fenntartásúvá vált, az ennek kapcsán hozott intézkedések és rendelkezések – többek között a szenátus jogköreinek elvétele – pedig hatással vannak az intézményben folyó munkára is. A váltás után több oktató sztrájkba kezdett az egyetemi autonómia csorbulása miatt, a hallgatók egy csoportja pedig elfoglalta az SZFE Vas utcai épületét, és minden lehetséges jogi eszközzel védte az egyetemi polgárság érdekeit.

Az elmúlt egy évben a bíróság többször is kimondta, hogy a sztrájk jogszerű, ennek ellenére az új kuratórium megkezdte az átszervezést és a munkát, illetve bezáratta az Ódry Színpadnak is helyet adó Vas utcai épületet. Az oktatók közül többen is - tiltakozásul - felmondtak, és a diákok egy része is a távozás mellett döntött. Megalapították a Freeszfe Egyesületet, amely azt a célt szolgálja, hogy az egyetemet elhagyó hallgatók itt folytathassák tanulmányaikat és befejezhessék a félbemaradt képzést. Az egyesület szeptemberben saját kurzusokat is indít.

Fejléckép: Szarka Gábor kancellár nyilatkozik a sajtónak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.