Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

2021.01.16. 11:45
Ajánlom
Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

A kancellár a műsorban, amit a műsorvezető, Velkovics Vilmos azzal a felütéssel indított, hogy a kérdéseit a „szélsőségesen kormányellenes HVG” értesüléseire alapozza, az épületek állapotát tekintve megdöbbentő körülményekről és színvonaltalan belső állapotokról számolt be. Ennek normalizálását tekinti a megújulás első lépésének.

„A megújulást azzal kell kezdeni, hogy mindenképpen olyan feltételeket kell teremteni az oktatásnak, amibe egy ember – egy szülő akár – szívesen beengedi a gyermekét” – mondta, hozzátéve, hogy ha az ő gyereke szeretett volna ide jelentkezni, akkor biztos, hogy lebeszéli.

Nem cáfolta a Vas utcai épület egyházi kézbe kerülését (mint mondta: a környék és az ő érdekük is, hogy az épület társadalmilag fontos szerepet kapjon) azt azonban igen, hogy lenulláznák a hallgatók kreditjeit.

Arra ugyanis, hogy levizsgázhasson, bepótolhassa az elmaradt órákat és megszerezze a megfelelő krediteket, február 19-ig mindenkinek lehetősége van.

Az oktatók is folytathatják a megkezdett munkát, immár sokkal jobb körülmények között. Ha erre a hallgatók érdekeit figyelmen kívül hagyva nemet mondanak, akkor a kuratórium mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatás színvonalát megőrizve, de új emberekkel helyettesítsék a távozó tanárokat.

„Nehezen érthető, ha ezekre az új körülményekre bárki nemet mond. Akkor nemet mond Sinkovits Imrére, nemet mond Zsigmond Vilmosra vagy éppen Németh Antalra.”

Szarka Gábor emellett több kérdést is megválaszolatlanul hagyott, többek között az új oktatókra vonatkozót (ami azért is érdekes, mert a vele szemben ülő Velkovics szombat délben, a 444 cikkének megjelenése után elismerte, hogy ő is az új tanárok között van), de a kancellár azt sem árulta el, hogy hol lesz az állítása szerint felszereltségében és elhelyezkedésében is kiváló új kollégiumi épület. A bírósági határozat ellenére tartja magát ahhoz, hogy a kuratórium a blokád utáni időszakban megszüntette az oktatási tevékenységet, és az elmaradt órákat az érvényes félévhez pótolni kell.

 

Fejléckép: Szarka Gábor a Vas utcánál (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.