Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

2021.01.16. 11:45
Ajánlom
Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

A kancellár a műsorban, amit a műsorvezető, Velkovics Vilmos azzal a felütéssel indított, hogy a kérdéseit a „szélsőségesen kormányellenes HVG” értesüléseire alapozza, az épületek állapotát tekintve megdöbbentő körülményekről és színvonaltalan belső állapotokról számolt be. Ennek normalizálását tekinti a megújulás első lépésének.

„A megújulást azzal kell kezdeni, hogy mindenképpen olyan feltételeket kell teremteni az oktatásnak, amibe egy ember – egy szülő akár – szívesen beengedi a gyermekét” – mondta, hozzátéve, hogy ha az ő gyereke szeretett volna ide jelentkezni, akkor biztos, hogy lebeszéli.

Nem cáfolta a Vas utcai épület egyházi kézbe kerülését (mint mondta: a környék és az ő érdekük is, hogy az épület társadalmilag fontos szerepet kapjon) azt azonban igen, hogy lenulláznák a hallgatók kreditjeit.

Arra ugyanis, hogy levizsgázhasson, bepótolhassa az elmaradt órákat és megszerezze a megfelelő krediteket, február 19-ig mindenkinek lehetősége van.

Az oktatók is folytathatják a megkezdett munkát, immár sokkal jobb körülmények között. Ha erre a hallgatók érdekeit figyelmen kívül hagyva nemet mondanak, akkor a kuratórium mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatás színvonalát megőrizve, de új emberekkel helyettesítsék a távozó tanárokat.

„Nehezen érthető, ha ezekre az új körülményekre bárki nemet mond. Akkor nemet mond Sinkovits Imrére, nemet mond Zsigmond Vilmosra vagy éppen Németh Antalra.”

Szarka Gábor emellett több kérdést is megválaszolatlanul hagyott, többek között az új oktatókra vonatkozót (ami azért is érdekes, mert a vele szemben ülő Velkovics szombat délben, a 444 cikkének megjelenése után elismerte, hogy ő is az új tanárok között van), de a kancellár azt sem árulta el, hogy hol lesz az állítása szerint felszereltségében és elhelyezkedésében is kiváló új kollégiumi épület. A bírósági határozat ellenére tartja magát ahhoz, hogy a kuratórium a blokád utáni időszakban megszüntette az oktatási tevékenységet, és az elmaradt órákat az érvényes félévhez pótolni kell.

 

Fejléckép: Szarka Gábor a Vas utcánál (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.