Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

2021.01.16. 11:45
Ajánlom
Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

A kancellár a műsorban, amit a műsorvezető, Velkovics Vilmos azzal a felütéssel indított, hogy a kérdéseit a „szélsőségesen kormányellenes HVG” értesüléseire alapozza, az épületek állapotát tekintve megdöbbentő körülményekről és színvonaltalan belső állapotokról számolt be. Ennek normalizálását tekinti a megújulás első lépésének.

„A megújulást azzal kell kezdeni, hogy mindenképpen olyan feltételeket kell teremteni az oktatásnak, amibe egy ember – egy szülő akár – szívesen beengedi a gyermekét” – mondta, hozzátéve, hogy ha az ő gyereke szeretett volna ide jelentkezni, akkor biztos, hogy lebeszéli.

Nem cáfolta a Vas utcai épület egyházi kézbe kerülését (mint mondta: a környék és az ő érdekük is, hogy az épület társadalmilag fontos szerepet kapjon) azt azonban igen, hogy lenulláznák a hallgatók kreditjeit.

Arra ugyanis, hogy levizsgázhasson, bepótolhassa az elmaradt órákat és megszerezze a megfelelő krediteket, február 19-ig mindenkinek lehetősége van.

Az oktatók is folytathatják a megkezdett munkát, immár sokkal jobb körülmények között. Ha erre a hallgatók érdekeit figyelmen kívül hagyva nemet mondanak, akkor a kuratórium mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatás színvonalát megőrizve, de új emberekkel helyettesítsék a távozó tanárokat.

„Nehezen érthető, ha ezekre az új körülményekre bárki nemet mond. Akkor nemet mond Sinkovits Imrére, nemet mond Zsigmond Vilmosra vagy éppen Németh Antalra.”

Szarka Gábor emellett több kérdést is megválaszolatlanul hagyott, többek között az új oktatókra vonatkozót (ami azért is érdekes, mert a vele szemben ülő Velkovics szombat délben, a 444 cikkének megjelenése után elismerte, hogy ő is az új tanárok között van), de a kancellár azt sem árulta el, hogy hol lesz az állítása szerint felszereltségében és elhelyezkedésében is kiváló új kollégiumi épület. A bírósági határozat ellenére tartja magát ahhoz, hogy a kuratórium a blokád utáni időszakban megszüntette az oktatási tevékenységet, és az elmaradt órákat az érvényes félévhez pótolni kell.

 

Fejléckép: Szarka Gábor a Vas utcánál (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.