Színház

Szarka Gábor beszüntette az oktatást az SZFE-n

2020.11.06. 19:05
Ajánlom
A kancellár levelet írt az egyetemi polgároknak, amely szerint az őszi félév alatt végzett tárgyak nem válthatók kreditté.

A Fidelio birtokába jutott a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak címzett, november 6-án kelt levél, amely Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes aláírását viseli. A levél szerint mivel az egyetem – a blokádot fenntartó egyetemisták és oktatók szerint illegitim – vezetése "az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja", az Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy február 1-ig "oktatási tevékenység (...) semmilyen formában nem végezhető".

Ennek alapján az őszi egyetemi félév alatt elvégzett tárgyak nem válthatók kreditté, azok elismerésére nincsen mód.

A levél tovább azt írja: "Az Alapítvány Kuratóriuma felkérte az Egyetem vezetését, hogy a fentiek végrehajtásához szükséges intézkedéseket tegyék meg, az egyetemi polgárokat megfelelően tájékoztassák, és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák."

121070931_121523193044319_3189653756341993391_o-152228.jpg

Hallgatók állnak sorfalat az SZFE Vas utcai épülete előtt (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

Szarkáék azt is leszögezik, hogy ez a rendelkezés a hallgatói státuszokat és a diákhitel szerződéseket nem érintik, és tandíjat sem kell fizetni az őszi félévre, de november 9-től február 1-ig az egyetem épületei zárva tartanak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem blokádja szeptember 1-e óta tart. Szarka Gábort, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett ex-katona és ex-gyerekszínész kancellárt az egyetem polgársága nem ismeri el legitimként, csakúgy, mint a kuratóriumot sem.

Az egyetemfoglalók, diákok és oktatók kezdettől fogva csak az Innovációs és Technológiai Minisztériummal hajlandók tárgyalni. A minisztérium azonban többedik próbálkozás után sem akar szóba állni velük. November 2-án tárgyalásra hívták Palkovics László államtitkárt, de a minisztérium ma jelezte, hogy a szükséges költségvetési források biztosításán túl nem akarnak beleszólni a mostani konfliktusos helyzetbe.

Ez azt jelenti, hogy a patthelyzet marad: a Vidnyánszky-féle kuratórium illegitim az egyetemisták szemében, a minisztérium viszont nem akarja hitelteleníteni a kuratóriumot azzal, hogy szóba áll az egyetemi autonómiáért küzdő diákokkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.