Színház

Szarka Gábor beszüntette az oktatást az SZFE-n

2020.11.06. 19:05
Ajánlom
A kancellár levelet írt az egyetemi polgároknak, amely szerint az őszi félév alatt végzett tárgyak nem válthatók kreditté.

A Fidelio birtokába jutott a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak címzett, november 6-án kelt levél, amely Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes aláírását viseli. A levél szerint mivel az egyetem – a blokádot fenntartó egyetemisták és oktatók szerint illegitim – vezetése "az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja", az Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy február 1-ig "oktatási tevékenység (...) semmilyen formában nem végezhető".

Ennek alapján az őszi egyetemi félév alatt elvégzett tárgyak nem válthatók kreditté, azok elismerésére nincsen mód.

A levél tovább azt írja: "Az Alapítvány Kuratóriuma felkérte az Egyetem vezetését, hogy a fentiek végrehajtásához szükséges intézkedéseket tegyék meg, az egyetemi polgárokat megfelelően tájékoztassák, és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák."

121070931_121523193044319_3189653756341993391_o-152228.jpg

Hallgatók állnak sorfalat az SZFE Vas utcai épülete előtt (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

Szarkáék azt is leszögezik, hogy ez a rendelkezés a hallgatói státuszokat és a diákhitel szerződéseket nem érintik, és tandíjat sem kell fizetni az őszi félévre, de november 9-től február 1-ig az egyetem épületei zárva tartanak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem blokádja szeptember 1-e óta tart. Szarka Gábort, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett ex-katona és ex-gyerekszínész kancellárt az egyetem polgársága nem ismeri el legitimként, csakúgy, mint a kuratóriumot sem.

Az egyetemfoglalók, diákok és oktatók kezdettől fogva csak az Innovációs és Technológiai Minisztériummal hajlandók tárgyalni. A minisztérium azonban többedik próbálkozás után sem akar szóba állni velük. November 2-án tárgyalásra hívták Palkovics László államtitkárt, de a minisztérium ma jelezte, hogy a szükséges költségvetési források biztosításán túl nem akarnak beleszólni a mostani konfliktusos helyzetbe.

Ez azt jelenti, hogy a patthelyzet marad: a Vidnyánszky-féle kuratórium illegitim az egyetemisták szemében, a minisztérium viszont nem akarja hitelteleníteni a kuratóriumot azzal, hogy szóba áll az egyetemi autonómiáért küzdő diákokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.