Színház

Szarka Gábor beszüntette az oktatást az SZFE-n

2020.11.06. 19:05
Ajánlom
A kancellár levelet írt az egyetemi polgároknak, amely szerint az őszi félév alatt végzett tárgyak nem válthatók kreditté.

A Fidelio birtokába jutott a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak címzett, november 6-án kelt levél, amely Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes aláírását viseli. A levél szerint mivel az egyetem – a blokádot fenntartó egyetemisták és oktatók szerint illegitim – vezetése "az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja", az Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy február 1-ig "oktatási tevékenység (...) semmilyen formában nem végezhető".

Ennek alapján az őszi egyetemi félév alatt elvégzett tárgyak nem válthatók kreditté, azok elismerésére nincsen mód.

A levél tovább azt írja: "Az Alapítvány Kuratóriuma felkérte az Egyetem vezetését, hogy a fentiek végrehajtásához szükséges intézkedéseket tegyék meg, az egyetemi polgárokat megfelelően tájékoztassák, és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák."

121070931_121523193044319_3189653756341993391_o-152228.jpg

Hallgatók állnak sorfalat az SZFE Vas utcai épülete előtt (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

Szarkáék azt is leszögezik, hogy ez a rendelkezés a hallgatói státuszokat és a diákhitel szerződéseket nem érintik, és tandíjat sem kell fizetni az őszi félévre, de november 9-től február 1-ig az egyetem épületei zárva tartanak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem blokádja szeptember 1-e óta tart. Szarka Gábort, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett ex-katona és ex-gyerekszínész kancellárt az egyetem polgársága nem ismeri el legitimként, csakúgy, mint a kuratóriumot sem.

Az egyetemfoglalók, diákok és oktatók kezdettől fogva csak az Innovációs és Technológiai Minisztériummal hajlandók tárgyalni. A minisztérium azonban többedik próbálkozás után sem akar szóba állni velük. November 2-án tárgyalásra hívták Palkovics László államtitkárt, de a minisztérium ma jelezte, hogy a szükséges költségvetési források biztosításán túl nem akarnak beleszólni a mostani konfliktusos helyzetbe.

Ez azt jelenti, hogy a patthelyzet marad: a Vidnyánszky-féle kuratórium illegitim az egyetemisták szemében, a minisztérium viszont nem akarja hitelteleníteni a kuratóriumot azzal, hogy szóba áll az egyetemi autonómiáért küzdő diákokkal.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.