Színház

Szarka Gábor kancellár megjelent az SZFE Vas utcai épülete előtt

2020.10.08. 10:00
Ajánlom
Ötpontos nyilatkozatot olvasott fel, amelyben arra kérte a kuratóriumot, az elfoglalt épületek helyett jelöljön ki más helyszínt a munka megkezdéséhez. Cikkünk frissül.

Október 7-én éjfélkor lejárt a Szarka Gábor és Novák Emil által kiadott megegyezési ajánlat határideje. A határidő lejártát követő napon, október 8-án reggel 10 óra előtt Szarka Gábor kancellár személyesen is megjelent az SZFE Vas utcai épülete előtt.

Miután a diákok Szarkát nem engedték be az épületbe, az újonnan kinevezett kancellár, aki korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Honvédelmi Minisztérium kötelékében dolgozott, ezután felolvasott egy hét pontos nyilatkozatot (teljes szöveg alább).

121139628_4629164473820374_5898061748484032863_n-100525.jpg

Szarka Gábor a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Eszerint az egyetem legitim vezetése a hivatali munkavégzésben akadályoztatva van, ezért arra fogja kérni a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratóriumot, hogy jelöljön ki egy másik irodát a munkavégzésre, ott fogja aláírni a dokumentumokat a legrövidebb határidőn belül, így a munkavállalók megkapják majd a szeptemberi fizetésüket. (Szarka korábban arról beszélt, hogy amíg nem jut be az épületbe, nem tudnak fizetéseket utalni. Egy ott dolgozó, a Telexnek nyilatkozó bérszámfejtő szerint ez nem igaz.)

Az új kancellária elutasítja az egyetemfoglalást, nem ismerik el a véleménynyilvánítás legitim formájaként. A tanulmányi félév elismerése már az oktatók kezében van, hangsúlyozta, az oktatás színvonaláért az egyetem vezetése nem vállal felelősséget. Ahogy azt Szarka a nyilatkozatban kijelentette: "A mai nap fordulópontot jelent. Az SZFE új vezetése az egyeztetési erőfeszítések kudarca után ugyanis mostantól kizárólag az Egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál."

Az egyetemi hallgatók válaszképpen tíz pontot olvastak fel, amelyben elutasították az egyetem kinevezett kuratóriumát és a felügyelő bizottságát.

121175170_2835709143379840_6160485790938561717_n-100525.jpg

Szarka Gábor a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Az SZFE új vezetésének teljes közleménye, amelyet Szarka Gábor a Vas utcába magával vitt:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet megoldása érdekében az SZFE új vezetése által felajánlott párbeszéd és megállapodás lehetőségét a megegyezésre nyitva álló határidőben mind az egyetemfoglalók, mind a munkavállalók sztrájkbizottsága elutasította.

A mai napon az egyetemfoglalók ellenállása miatt az egyetem kancellárja nem tudta megkezdeni feladatai ellátását az SZFE Vas utcai kancellári irodájában. Az új helyzetben az SZFE fenntartói kuratóriumának egyetértésével az alábbi nyilatkozatot tesszük:

  1. A mai alkalom is bizonyítja, hogy minden erőfeszítésünk ellenére az Egyetem jogszerűen kinevezett új vezetése a hivatali munkavégzésben akadályoztatva van. A vis maior helyzet miatt a mai napon írásban fordulunk az SZFE fenntartói alapítványának kuratóriumához, hogy az Egyetem vezetése számára a munkavégzés helyeként jelöljön ki olyan helyszínt, ahol munkánkat végre hivatalosan megkezdhetjük.
  2. Az egyetemfoglalók által birtokba vett épületek működtetéséért, az abban folyó eseményekért és az ott folyó oktatási tevékenységért az Egyetem vezetése a mai naptól nem vállal felelősséget, az egyetemfoglalást nem tarjuk a véleménynyilvánítás legitim formájának, azért azt elutasítjuk. Az épületek üzemeltetését az adott körülmények között igyekszünk a bent lévő munkavállalókon keresztül továbbra is biztosítani, amíg erre mód és lehetőség van.
  3. A tanulmányi félév elismerésének sorsa immár az egyetemfoglalók kezében van. Miután a jelenleg folyó oktatási tevékenység tantervi megfelelőségét és tartalmát hivatalosan felügyelni és igazolni képes vezető október 1-e óta nem tartózkodik az Egyetem épületében, ezért az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás szakmai tartalmáért.
  4. A mai nap fordulópontot jelent. Az SZFE új vezetése az egyeztetési erőfeszítések kudarca után ugyanis mostantól kizárólag az Egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál. A felajánlott párbeszéd és együttműködés lehetőségének az egyetemfoglalók által történő merev elutasítása miatt most felhívást intézünk az Egyetem valamennyi polgára, hallgatója, oktatója és munkavállalója felé, hogy legyenek részesei ennek a megújulásnak. Ezzel kapcsolatban hamarosan személyesen is megszólítjuk az Egyetem valamennyi polgárát.
  5. Szintén felhívást intézünk a magyar kulturális élet valamennyi szereplőjéhez, illetve a kultúrát szerető magyar emberekhez, hogy biztosítsák támogatásukról a színház és filmművészeti képzés megújításának erőfeszítését, legyenek annak aktív részesei.
  6. Az Egyetem új oktatási vezetése, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és
  7. Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes elkötelezett és kész az SZFE szakmai munkájának vezetésére. Az Egyetem adminisztrációjáért és gazdálkodásáért felelős új kancellárja, dr. Szarka Gábor szervezési készségét, diplomáciai és felsőoktatási tapasztalatait, jogi és igazgatási tudását egyaránt a színház- és filmművészeti felsőoktatási képzés megújításának szolgálatába állítja.

Budapest, 2020. október 8-án

Az SZFE újonnan kinevezett vezetői

121190693_1134026446992908_6476198282756453159_n-100525.jpg

Szarka Gábor a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

121120180_1155873068140425_5044708920578521264_n-100525.jpg

Egyetemfoglaló diákok várják Szarka Gábort a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Eközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt is sajtótájékoztatót tartottak. Nehezményezik, hogy az ITM továbbra sem reagál érdemben a követeléseikre, amit az illegitimnek tartott vezetőség egy ultimátummal tenne semmissé. A követelések kapcsán az egyetemfoglalók hallgatói kérdőívet állítottak össze, amit a 353 aktív jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos diák közül 283 töltött ki idáig.

Ennek alapján a hallgatók 95 százaléka a tartja a kuratóriumot továbbra is illegitimnek és véli úgy, hogy a blokádot fenn kell tartani. 80 százalék tartja elfogadhatatlannak a kuratórium munkáját, az autonómia kérdésében pedig még borúlátóbbak: 85 százalékuk szerint végleg elveszett.

Hallgatók nélkül nincs egyetem, hallgatók pedig a Vas és a Szentkirályi utcában vannak

- hangsúlyozták, hozzátéve, hogy küzdeni fognak a céljaikért, az ajánlatokat pedig jellegüktől függetlenül elutasítják, mert illegitim vezetőkkel nem tárgyalnak. Az aktuálpolitikától viszont élesen elhatárolódnak, a Szabadegyetem is, aminek kapcsán felvetődött a politikai befolyásoltság kérdése, hallgatói kezdeményezésre jött létre.
az ajánlatokat jellegüktől függetlenül elutasítják, mert úgy gondolják h a vezetők nem törvényesen ettek kinevezve.

A tegnapi napon az SZFE sztrájkbizottsága közleményben tudatta, hogy nem fejezik be a sztrájkot addig, míg az egyetemi autonómiára nem kapnak garanciát. Szarka Gábor pedig úgy nyilatkozott, nem akar háborús helyzetet.

Az SZFE sztrájkbizottságát nem vették meg a fizetésemeléssel, az autonómia garanciáját kérik

Kapcsolódó

Az SZFE sztrájkbizottságát nem vették meg a fizetésemeléssel, az autonómia garanciáját kérik

Szarka Gábor, az SZFE új, korábban ezredesi rangig jutott kancellárja október 7-ig adott határidőt a sztrájk befejezésére és az egyetemfoglalók elvonulására. A sztrájkbizottság nem enged.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.