Színház

Szatory Dávid: "A szakmát színházban lehet megtanulni"

2014.11.25. 14:00
Ajánlom
2014-ben a Nemzeti Színház művésze is megkapta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiataloknak járó Junior Prima Díjat. A díjátadó után pályakezdésről és szerepekről kérdeztük. INTERJÚ

- A díjátadón elhangzott, hogy egyetem után a Vígszínház is pályázott rád, te mégis a Nemzeti Színházat választottad, amit megelőzött egy közös munka Alföldi Róbert akkori igazgatóval, aki az Azaz című produkciót rendezte az Ódry Színpadon. Ebben vicces módon mintha áruba bocsátottátok volna magatokat.

- Az első közös munkánk az Oresztész volt, amely annak idején Alföldi Róbert nyitó előadása volt a Nemzetiben. Ehhez készítettünk az osztályunkkal előjátékokat, amiket a színház előterében adtunk elő. Ezután vetette fel az osztályfőnökünk, Gálffi László, hogy elhívná Alföldi Robit vizsgaelőadást rendezni az egyetemre, és így született meg az Azaz. Az előadás valamilyen szempontból tényleg húspiac volt, de részben amiatt is születnek vizsgaelőadások, hogy a színházigazgatók és rendezők találkozhassanak velünk, és ha felfigyelnek valakire, hívhassák dolgozni.

- Vidnyánszky Attila sok egyetemistát hozott a Nemzetibe a Színművészetiről és Kaposvárról, akik mellettetek dolgoznak. Velük milyen a kapcsolatod, szoktad őket tanácsokkal ellátni?

- Nincsenek olyan ambícióim, hogy tanítani próbáljam őket, erre ott van Vidnyánszky Attila és a tanáraik, akik nálam sokkal tapasztaltabbak és nagyobb a tudásuk. Az egyetemisták itt aktívan részt vehetnek a színház életében, vannak előadásaik, ami kiváló tanulópénz. Az egyetemen sok mindent kipróbálhat az ember, de ezt a szakmát színházban lehet megtanulni igazán.

- Meddig számít valaki pályakezdőnek?

- Nem tudom pontosan megmondani, nekem a mai napig nem szűnt meg teljesen ez az érzetem, noha még csak négy éve diplomáztam. Szerencsésnek gondolom magam abból a szempontból, hogy sok produkcióban részt vehettem, nagyon sűrű évadokon vagyok túl, így bizonyos dolgokban már nem érzem magam kezdő félelmekkel dolgozó színésznek. Alföldinél rengeteg előadásban voltam benne, tizenhárom-tizennégy futó darabom volt, ami rendkívül megedzett és segített megtanulnom kezelni a színész létformát.

- Ez komoly repertoár egy színész számára, egy ponton azonban lenullázódott, amikor az igazgatóváltással minden előadásod lekerült a műsorról.

- Minden ilyen veszteség rossz, de okkal hozták meg ezt a döntést, mi pedig elfogadtuk. Készültek azóta új előadások, noha nincs annyi szerepem, mint korábban, viszont így több időm jut olyan dolgokra, amelyekre eddig nem. Nincs okom panaszra, hiszen szakmailag tudok fejlődni. Remek próbafolyamaton vagyok túl a lengyel Andrzej Bubiennal, aki legutóbb Gombrowicz Operettjét rendezte nálunk. Magasra tette a lécet, erőteljesen rendezett, határozott koncepcióval és elvárásokkal, amiben Alföldi Róbertre hasonlít. Jó meló volt, fel kellett venni a ritmust.

- Charme gróf szerepe igazi kihívás. Hogyan birkóztál meg vele és mennyi idő után vált természetessé?

- Remélem, hogy valamennyire azzá tudott válni. Ehhez hasonló szerepet még soha nem próbáltam, borzasztóan izgalmas volt az, hogy ilyen széles skálán lehet benne mozogni. Törekedtünk arra, hogy meglegyenek azok a pillanatok, amikor kivillan az ő emberi mivolta is, annak ellenére, hogy hihetetlenül túlzó viselkedésmód jellemző rá.

- Egy-egy ilyen díjátadón, mint ez a mostani, azt látni, hogy jól ismeritek egymást a korosztályod tagjaival. Összetartónak látod a generációdat?

- Akik nagyjából egyszerre végeztünk az egyetemen, összetalálkozunk néha színházban egy-egy munka kapcsán. Amennyire lehet, próbálom nyomon követni a társaim színházi létét, az pedig külön öröm, ha egymás sikereihez tudunk gratulálni, mint például a mostani díjátadón.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Prima Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.