Színház

Szavak nélkül is érthetően – délvidéki hallgatás az Átriumban

2024.04.25. 16:40
Ajánlom
A Kultúrbrigád csapata július 14-én elbúcsúzik az Átriumtól, ám előtte, májusban még utoljára vendégül látják délvidéki barátaikat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház nagyszerű társulatát. Urbán András költői rendezése, A hallgatás poétikája egy alkalommal lesz látható.

A Kultúrbrigád az elmúlt években a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház több előadását látta vendégül, mint például Béres Márta One-girl Show-ját, valamint a Nézőművészeti főiskola és a Dogville című előadásokat. Május 13. és 15. között, a Vajdasági Vigadalom részeként három egymást követő napon át Urbán András rendezéseire válthatnak jegyet a nézők: 13-án a Kosztolányi Dezső Színház különleges vendégjátéka, A hallgatás poétikája, május 14-én a szabadkai színházzal közös produkció, A trianoni csata, míg 15-én Urbán András kortárs kabaréja, a Mefisztó lesz látható az Átrium színpadán. 

EDY_2044-164018.jpg

A hallgatás poétikája című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Molnár Edvárd / Kosztolányi Dezső Színház)

A hallgatás poétikája a hallással, az emberi hanggal foglalkozó előadás, amelyben nincs se szöveg, se történet. A produkció az emberi hangok és zajok kompozícióját kutatja: négy színész, akik iszonyú energiával dübögnek, zihálnak, suttognak, kiabálnak, zúgnak, kurjongatnak, hümmögnek, nyögnek, zümmögnek, püfögnek, böfögnek, csattogtatnak, cuppantanak, lottyantanak, füttyögnek, hahognak és pisszegnek, vagyis összességében hangokat állítanak elő, bizonyos pontokon meglepve a nézőt, aztán a meglepetést rutinná változtatják, hogy egy váratlan fordulattal ezt vagy új meglepetéssel fejeljék meg, amelyen vérmérséklettől függően megbotránkozunk vagy jól szórakozunk, vagy éppen elvágják, és hosszan, fájdalmasan hosszan kimerevítsék. 

A hangosítás nem csupán a színészek hangjait, de az azt figyelemmel követő nézőtér zajait is felerősíti.

Ezáltal a közönség is részesévé válik az előadásnak: a köhintésekkel, az orrfújásokkal, a tüsszentésekkel, a sóhajokkal, és a nevetéssel valójában tökéletes egészet teremtenek.

A színészek (Mészáros Gábor, Verebes Andrea, Kucsov Borisz, Búbos Dávid) nem utánoznak, nem alakulnak át, nem próbálnak mások lenni, csupán önmaguk maradnak. A legalapvetőbb realitásra, az emberi létre és a bennünket körülvevő materiális világra reagálnak; hol színészek, akiknek feladatuk van a hang-, zörej- és zajképzéssel, hol hétköznapi emberek, akik zabolázott és zabolázhatatlan ösztöneiket engedik ki (vagy próbálják visszapréselni magukba), hol egyszerűen őrültek, akik gátlástalanul teszik ki azt, amit az ember amúgy a négy fal közé próbál zárni (vagy akár maga elől is jó mélyre).

EDY_7747-164018.jpg

A hallgatás poétikája című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Molnár Edvárd / Kosztolányi Dezső Színház)

„Ne a cselekményt értsd, hanem vegyél részt a játékban – mondja a rendező –, merülj el a reakciókban, az emberek rezdüléseiben, a hangok változásában, az intenzitásban, az energiában, a szomorú és vidám érzésekben.

Figyelj, érezz – és ne beszélj.

Hiszen olyan korban élünk, amelyben a szó devalválódott. Elvesztette a hitelét. Egyre kevesebb van mögötte, ahogy Medve Gábor az Ottlik-műben fogalmaz: »Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság; s a végső lényeg a hallgatás táján van, csak abba fér bele.« Így hatvan év távlatából, 2024-ben is talán a legkortársabb gondolatnak tűnik, hogy a csend többet fejez ki ezer szónál. Különösen, ha elfogadjuk, hogy a színház valóban lehet költészet, hogy a csend is lehet zene. Akár szó nélkül.”

Fejléckép: A hallgatás poétikája című előadás jelenete (fotó/forrás: Molnár Edvárd / Kosztolányi Dezső Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.