Színház

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

2024.05.28. 13:10
Ajánlom
Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  

Az est során három magyar alkotó is díjjal távozhatott. A zsűri a legjobb mellékszereplőnek járó UNITER-díjjal ismerte el Bács Miklóst, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészét a Rokonok című Móricz-adaptációban nyújtott alakításáért. Székely Csabát Az igazság gyertyái című drámájáért díjazták a legjobb hazai ősbemutatók között, a drámából készült produkció zenéjéért pedig ugyancsak kitüntették Cári Tibort.

445533220_863277812291026_159330418635883081_n-130320.jpg

Cári Tibor veszi át az UNITER-díjat (Fotó/Forrás: Andrei Gîndac / UNITER Facebook-oldala)

B. Fülöp Erzsébetet a legjobb színésznő kategóriában jelölték Az igazság gyertyáiban nyújtott alakításért. Ricz Ármin Wedekind-rendezésével került be a legjobb debüt kategória várományosai közé. A Csíki Gergely Állami Magyar Színház 1978 című színdarabját, illetve a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című produkcióját is jelölték a legjobb előadás kategóriájában.

A rendezői díjnak szintén több magyar vonatkozású jelöltje volt, Botond Nagy a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadásának rendezéséért kapott jelölést, míg Horváth Hunort a Nagyszebeni Radu Stanca Színház német társulatának Woyzeck című előadásáért ismerték el jelöléssel. Botond Nagyot egyúttal a legjobb fénytervért is jelölték.

Székely Csaba a közösségi oldalán reagált az elismerésre: „Köszönöm mindenkinek a gratulációt! De az, hogy megkaphattam ezt a díjat, elsősorban a csodálatos csapatnak köszönhető, akik létrehozták 'Az igazság gyertyái' című előadást. Ha ők nem végeztek volna nagyszerű munkát, az én szövegem is elkerülte volna a zsűri figyelmét. Köszönöm hát a csapatnak, és remélem, hamarosan újra lehetőségünk adódik együtt dolgozni!”

Forrás: Transtelex

A nyertesek teljes listáját itt érhetjük el.

Fejléckép: Székely Csaba veszi át az UNITER-díjat (Fotó/Forrás: Andrei Gîndac / UNITER Facebook-oldala)

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

Kapcsolódó

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

Az ember nem változik, talán erre is megtanítanak minket a történelmi darabok. Erről napjaink egyik legkiválóbb drámaírójával, Székely Csabával beszélgettünk annak apropóján, hogy Mária országa című történelmi játéka nyerte el idén a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház interjú

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház hír

Előadás közben szenvedett balesetet Ian McKellen

A brit színészt kórházba kellett szállítani, miután leesett a színpadról egy előadáson a londoni West Enden. A 85 éves művész már jól van, orvosai szerint hamarosan teljesen rendbe jön.