Színház

Székely Csabát is díjazták Angliában

2013.01.29. 10:00
Ajánlom
A brit Írószövetség díját a BBC rádiójáték pályázatának elismeréseivel egy időben adták át Londonban. A BBC díja a hangjátékok alkotói: színészek, írók, producerek és hangmérnökök elismerése. Az esten őket és a rádiójáték különleges műfaját ünnepelték.

A díjjal a BBC a 2011. október 1. és 2012. október 31. között angolul az Egyesült Királyságban sugárzott rádiójátékok vagy online közzétett rádiójáték forgatókönyvek közül jutalmazta a legjobbakat.

A díjátadón koferáló David Tennant szerint az egyik dolog, amire büszkék lehetnek a britek, a rádiójátékok magas színvonala. A műsorvezető kifejette: ezekben szerepelni igazi megtiszteltetés, egyben inspiráló és különleges kihívás. Ahogy Bill Nighty, az Imison-díj védnöke mondta: a rádió meghatározó része a kulturális identitásnak, a rádiójáték pedig izgalmas és "menő".

A Richard Imison emlékére alapított díjat, amit a brit Írószövetség minden évben a legjobb szövegkönyvért ítél oda egy tehetséges fiatal írónak, Székely Csaba nyerte el Szeretik a banánt, elvtársak? című művéért. A fiatal marosvásárhelyi szerzőnek jelenleg két másik sikeres drámája is műsoron van budapesti színházakban: a Bányavirág a Pinceszínházban látható, a Bányavakság pedig a Szkénében megy.

A BBC pályázatán rádiójáték-sorozat kategóriában egy Heinrich Böll-feldolgozást, a Katharina Blum elvesztett tisztességét találták a legjobbnak, míg az adaptált művek közül Ibsen Nórájának rádiójáték-változata volt a legkiemelkedőbb. Egyrészes  darab kategóriában idén az On It című darabot díjazták. A démonaival küzdő, függőségből menekülni vágyó bokszolóról szóló szövegkönyvet Tony Pitts írta, aki maga is bokszedző.

A legjobb színésznek járó elismerést Penelope Wilton (Keleti nyugalom - Marigold Hotel, Downton Abbey) jelentette be. A díjat a dublini születésű, a legtöbbeknek a Sherlock című sorozat Jim Moriarty-jaként ismerős Andrew Scott kapta, egy Harold Pinter Árulásából készített rádiójátékért. A legjobb színésznői teljesítményt a BBC zsűrije szerint Michelle Fairley  nyújtotta John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének adaptációjában. Michelle Fairley-ről sokan elsőként talán a Trónok harcára asszociálnak, de hogy ne csak ez jusson róla eszünkbe, február 13-án érdemes a BBC-re kapcsolni, ahol a díjazott darabok közül hármat is meg lehet hallgatni. Székely Csaba művét a Radio 4 Extra tűzi műsorra, az Érik a gyümölcsöt a Radio 3-on adják, az On It-et pedig a BBC Radio 4-on lehet elcsípni. Nyelvgyakorlásnak sem utolsó!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Vizuál

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Színház hír

Tom Stoppard utolsó színművét díjazza a PEN

Tom Stoppard brit színműírót is kitünteti márciusban a PEN America irodalmi és emberi jogi szervezet.
Színház hír

Benkő Nóra a Szabad Tér Színház harmadik pályázója

A Pesti Magyar Színház színművésze is beadta pályázatát a Szabad Tér Színház vezetésére.
Színház kritika

A vágy titokzatos trágya

Sötét. Sötét. Még mindig sötét. Alföldi Róbert rendező ilyen abszurdan mulatságosan még nem kezdett előadást. (Megjegyzés: A címben nincs elírás!)