Színház

Székely János-darab Marosvásárhelyen

2011.12.08. 13:59
Ajánlom
Székely János erdélyi magyar költő és drámaíró Hugenották című darabját mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Székely János az erdélyi Tordán született 1929-ben és 1992-ben halt meg Marosvásárhelyen. Írói arculatát döntően határozta meg filozófiai műveltsége, sajátos bölcselete. Drámái modern vitadrámák, amelyek történelmi témát dolgoznak fel, de a jelenkor kérdéseire keresik a választ. A mű története a 18. századi Franciaországban játszódik, a felvilágosodás korában a francia protestánsok, a hugenották üldözése idején. Hite miatt három testvér sínylődik fogva tartva csaknem három éve egy kastély szobájában, és csak úgy szabadulhatnak, ha áttérnek vagy nem hangoztatják hitüket. A börtönbe érkezik többek között a főinkvizítor is, aki a foglyokkal a vallásról, hitről, hatalomról vitázik.

Az előadás rendezője Szélyes Ferenc, a marosvásárhelyi társulat Jászai-díjas színésze. Szélyes Ferenc felidézte, hogy a szerző maga azt állította, darabjai előadhatatlanok, hiszen olvasásra, elmélkedésre szánta őket. A rendező szerint helyenként érezték is ennek a súlyát, de olyan kollégákat választott a szerepekre, akik már játszottak Székely János-művekben. A történelmi dráma színpadképét Carmencita Brojboiu díszlettervező készíti, aki 2006 óta tagja a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak, és akit a Leonce és Léna című kolozsvári produkcióért a Színikritikusok Díjára is jelöltek.
    

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.