Színház

Székesfehérvár Szikoráé

2012.05.11. 16:31
Ajánlom
Szikora János Jászai Mari-díjas rendezőt választotta meg a Vörösmarty Színház igazgatójának május 11-i ülésén Székesfehérvár közgyűlése; az augusztus elsejétől hivatalba lépő új direktor megbízatása öt évre szól.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta: a képviselőtestület - amely nagy többséggel szavazott bizalmat a szakmailag kimagasló színvonalú pályázata alapján megválasztott igazgatónak - olyan politikai döntést hozott, amely bírja a szakma támogatását is. Mint mondta, a teátrumot Székesfehérvár történelmi múltjának, szellemiségének és csaknem egymilliárd forintos költségvetéséhez méltón kívánják "visszahelyezni a színházi világ térképére". A városvezető hangoztatta: meggyőződése, hogy a Vörösmarty Színház erős színházzá, vidéki színházi fellegvárrá emelhető.

Szikora János az előtte álló feladatok közül a sajtótájékoztatón kiemelte: legfontosabbnak a társulatépítést és a színházlátogató közönség visszahódítását, továbbá a teátrum és az oktatás kapcsolatának szorosabbra fűzését, valamint Székesfehérvár és az ország történelmi múltjának, értékeinek színházi bemutatását tartja. Olyan színházi modellben gondolkodik, amely szervesen kapcsolódik a város szellemi, kulturális és oktatási életéhez. A múlt értékeinek bemutatását egyebek között királydráma-pályázatokkal, a város lakosságát megszólító, egy-egy királyunk életét bemutató, nyári nagy történelmi játékokkal szeretné megvalósítani, és tervezi királyainkkal kapcsolatos, Székesfehérvárhoz kötődő országos tévévetélkedő megrendezését is. Úgy fogalmazott, kiemelt feladatának tekinti, hogy virtuális értelemben a lelkekben újraépítse a Szent István által alapított Nagyboldogasszony-bazilikát.

A Vörösmarty Színház igazgatói posztjára azt követően írt ki pályázatot - immár másodszor - az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-én megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba megbízatását. Az első pályázat eredménytelen volt, a mostanira tízen jelentkeztek. Az új igazgató megválasztásáig, illetve hivatalba lépéséig az igazgatói jogköröket ellátó Quintus Konrád igazgatóhelyettes irányította, illetve irányítja augusztus elsejéig az intézményt. Munkájáért a sajtó nyilvánossága előtt is köszönetet mondott Székesfehérvár polgármestere. A következő évad terveit még az igazgatóhelyettes és csapata készítette el, s - ahogy a megválasztott igazgató az MTI kérdésére válaszolva elmondta - abban "alapvető változások nem lesznek."

Szikora János jelenleg az Abigél című regény színrevitelén dolgozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.
Színház ajánló

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján szerepel az Állatfarm

A Puskás Zoltán rendezésében készült musicalt augusztus 6-án tekintheti meg a közönség a gyulai Tószínpadon. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.
Színház gyász

Elhunyt Takács László, a győri színház egykori ügyvezető igazgatója

A Győri Nemzeti Színház egykori vezetőjét 85 éves korában érte a halál – adta hírül a győri teátrum.