Színház

Székesfehérvár Szikoráé

2012.05.11. 16:31
Ajánlom
Szikora János Jászai Mari-díjas rendezőt választotta meg a Vörösmarty Színház igazgatójának május 11-i ülésén Székesfehérvár közgyűlése; az augusztus elsejétől hivatalba lépő új direktor megbízatása öt évre szól.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta: a képviselőtestület - amely nagy többséggel szavazott bizalmat a szakmailag kimagasló színvonalú pályázata alapján megválasztott igazgatónak - olyan politikai döntést hozott, amely bírja a szakma támogatását is. Mint mondta, a teátrumot Székesfehérvár történelmi múltjának, szellemiségének és csaknem egymilliárd forintos költségvetéséhez méltón kívánják "visszahelyezni a színházi világ térképére". A városvezető hangoztatta: meggyőződése, hogy a Vörösmarty Színház erős színházzá, vidéki színházi fellegvárrá emelhető.

Szikora János az előtte álló feladatok közül a sajtótájékoztatón kiemelte: legfontosabbnak a társulatépítést és a színházlátogató közönség visszahódítását, továbbá a teátrum és az oktatás kapcsolatának szorosabbra fűzését, valamint Székesfehérvár és az ország történelmi múltjának, értékeinek színházi bemutatását tartja. Olyan színházi modellben gondolkodik, amely szervesen kapcsolódik a város szellemi, kulturális és oktatási életéhez. A múlt értékeinek bemutatását egyebek között királydráma-pályázatokkal, a város lakosságát megszólító, egy-egy királyunk életét bemutató, nyári nagy történelmi játékokkal szeretné megvalósítani, és tervezi királyainkkal kapcsolatos, Székesfehérvárhoz kötődő országos tévévetélkedő megrendezését is. Úgy fogalmazott, kiemelt feladatának tekinti, hogy virtuális értelemben a lelkekben újraépítse a Szent István által alapított Nagyboldogasszony-bazilikát.

A Vörösmarty Színház igazgatói posztjára azt követően írt ki pályázatot - immár másodszor - az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-én megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba megbízatását. Az első pályázat eredménytelen volt, a mostanira tízen jelentkeztek. Az új igazgató megválasztásáig, illetve hivatalba lépéséig az igazgatói jogköröket ellátó Quintus Konrád igazgatóhelyettes irányította, illetve irányítja augusztus elsejéig az intézményt. Munkájáért a sajtó nyilvánossága előtt is köszönetet mondott Székesfehérvár polgármestere. A következő évad terveit még az igazgatóhelyettes és csapata készítette el, s - ahogy a megválasztott igazgató az MTI kérdésére válaszolva elmondta - abban "alapvető változások nem lesznek."

Szikora János jelenleg az Abigél című regény színrevitelén dolgozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.