Színház

Szemle a határon túlról

2014.04.24. 13:02
Ajánlom
A Thália Színház május 7-11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, 5 nap alatt 10 előadást láthat majd a közönség.

Május 7-én szerdán, a Nagyszínpadon a Kassai Thália Színház előadásában Egressy Zoltán sikeres darabja, a Portugál látható - palóc nyelven - Dudás Péter rendezésében, 21 órától pedig az Aradi Kamaraszínház számos díjat nyert produkciója, Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című műve, rendezője Tapasztó Ernő.

Május 8-án csütörtökön, a Nagyszínpadon Az arany ára című "piaci játék" kerül színre, Bereményi Géza Eldorádó című filmjének kedvelt színpadi adaptációja a Komáromi Jókai Színház előadásában, Bagó Bertalan rendezésében. 19:30-tól az Arizona Stúdióban a Nagyváradi Szigligeti Színház, Forgách András: A fiú című darabja, az író rendezésében.

Május 9-én pénteken, a Nagyszínpadon a frissen alakult Marosvásárhelyi Spectrum Színház  Tamási Áron Vitéz lélek című „ komoly játékával" szerepel, Török Viola rendezésében, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban megismert Bekecs Néptáncegyüttes közreműködésével. Az Arizona Stúdióban 19:30-tól a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája kerül színre Sebestyén Aba előadásában, rendezője: Sorin Militaru.

Május 10-én, szombaton 16 órától az Arizona Stúdióban a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal társulata adja elő Bertold Brecht: Koldusoperáját, rendezők: László Sándor és Balázs Áron. 19 órától a nagyszínpadon a Csíki Játékszín előadásában, Parászka Miklós rendezésében Gogol: A revizor című klasszikus komédiája kerül színre.

Május 11-én, vasárnap 16 és 20 órától az Arizona Stúdióban Temesvárról a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Martin McDonagh: Leenane szépe című tragikomédiája látható Upor László rendezésében, a Nagyszínpadon 19 órától az Újvidéki Színház adja elő Henrik Ibsen: Rosmersholm című klasszikus drámáját, rendező: Anca Bradu.

Az előadásokat közönségtalálkozó követi, ahol a produkciók alkotóival találkozhatnak az érdeklődők.

Kérdésünk: Mi a különlegessége a Kassai Thália Színház Portugál című előadásának?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat május 7-én a Kassai Thália Színház Portugál c. előadására

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.