Színház

Szemle a határon túlról

2014.04.24. 13:02
Ajánlom
A Thália Színház május 7-11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, 5 nap alatt 10 előadást láthat majd a közönség.

Május 7-én szerdán, a Nagyszínpadon a Kassai Thália Színház előadásában Egressy Zoltán sikeres darabja, a Portugál látható - palóc nyelven - Dudás Péter rendezésében, 21 órától pedig az Aradi Kamaraszínház számos díjat nyert produkciója, Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című műve, rendezője Tapasztó Ernő.

Május 8-án csütörtökön, a Nagyszínpadon Az arany ára című "piaci játék" kerül színre, Bereményi Géza Eldorádó című filmjének kedvelt színpadi adaptációja a Komáromi Jókai Színház előadásában, Bagó Bertalan rendezésében. 19:30-tól az Arizona Stúdióban a Nagyváradi Szigligeti Színház, Forgách András: A fiú című darabja, az író rendezésében.

Május 9-én pénteken, a Nagyszínpadon a frissen alakult Marosvásárhelyi Spectrum Színház  Tamási Áron Vitéz lélek című „ komoly játékával" szerepel, Török Viola rendezésében, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban megismert Bekecs Néptáncegyüttes közreműködésével. Az Arizona Stúdióban 19:30-tól a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája kerül színre Sebestyén Aba előadásában, rendezője: Sorin Militaru.

Május 10-én, szombaton 16 órától az Arizona Stúdióban a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal társulata adja elő Bertold Brecht: Koldusoperáját, rendezők: László Sándor és Balázs Áron. 19 órától a nagyszínpadon a Csíki Játékszín előadásában, Parászka Miklós rendezésében Gogol: A revizor című klasszikus komédiája kerül színre.

Május 11-én, vasárnap 16 és 20 órától az Arizona Stúdióban Temesvárról a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Martin McDonagh: Leenane szépe című tragikomédiája látható Upor László rendezésében, a Nagyszínpadon 19 órától az Újvidéki Színház adja elő Henrik Ibsen: Rosmersholm című klasszikus drámáját, rendező: Anca Bradu.

Az előadásokat közönségtalálkozó követi, ahol a produkciók alkotóival találkozhatnak az érdeklődők.

Kérdésünk: Mi a különlegessége a Kassai Thália Színház Portugál című előadásának?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat május 7-én a Kassai Thália Színház Portugál c. előadására

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.