Színház

Szemle a határon túlról

2014.04.24. 13:02
Ajánlom
A Thália Színház május 7-11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, 5 nap alatt 10 előadást láthat majd a közönség.

Május 7-én szerdán, a Nagyszínpadon a Kassai Thália Színház előadásában Egressy Zoltán sikeres darabja, a Portugál látható - palóc nyelven - Dudás Péter rendezésében, 21 órától pedig az Aradi Kamaraszínház számos díjat nyert produkciója, Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című műve, rendezője Tapasztó Ernő.

Május 8-án csütörtökön, a Nagyszínpadon Az arany ára című "piaci játék" kerül színre, Bereményi Géza Eldorádó című filmjének kedvelt színpadi adaptációja a Komáromi Jókai Színház előadásában, Bagó Bertalan rendezésében. 19:30-tól az Arizona Stúdióban a Nagyváradi Szigligeti Színház, Forgách András: A fiú című darabja, az író rendezésében.

Május 9-én pénteken, a Nagyszínpadon a frissen alakult Marosvásárhelyi Spectrum Színház  Tamási Áron Vitéz lélek című „ komoly játékával" szerepel, Török Viola rendezésében, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban megismert Bekecs Néptáncegyüttes közreműködésével. Az Arizona Stúdióban 19:30-tól a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája kerül színre Sebestyén Aba előadásában, rendezője: Sorin Militaru.

Május 10-én, szombaton 16 órától az Arizona Stúdióban a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal társulata adja elő Bertold Brecht: Koldusoperáját, rendezők: László Sándor és Balázs Áron. 19 órától a nagyszínpadon a Csíki Játékszín előadásában, Parászka Miklós rendezésében Gogol: A revizor című klasszikus komédiája kerül színre.

Május 11-én, vasárnap 16 és 20 órától az Arizona Stúdióban Temesvárról a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Martin McDonagh: Leenane szépe című tragikomédiája látható Upor László rendezésében, a Nagyszínpadon 19 órától az Újvidéki Színház adja elő Henrik Ibsen: Rosmersholm című klasszikus drámáját, rendező: Anca Bradu.

Az előadásokat közönségtalálkozó követi, ahol a produkciók alkotóival találkozhatnak az érdeklődők.

Kérdésünk: Mi a különlegessége a Kassai Thália Színház Portugál című előadásának?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat május 7-én a Kassai Thália Színház Portugál c. előadására

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.