Színház

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

2022.01.28. 15:10
Ajánlom
A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.

Ez az őrület, ami a Szentivánéji szereplőit hajkurássza át az életen, a szerelem őrülete. Sokan úgy tudják, és talán van is némi igazság ebben, hogy szerelem nincs, a szerelmesek magába a szerelembe szerelmesek, a társ csak alibinek kell, általuk akarják elhitetni magukkal, hogy szerelmesek – és a Szentivánéji valami hasonlóról beszél. Arról, hogy az ember-szerelmeseket egy, bár tündérkéz-csepegtette, de mégiscsak puszta virágszirup el tudja téríteni szívük választottjától; hogy a király-szerelmesek fegyverrel udvaroltak egymásnak; a tündér-szerelmesek pedig ott törnek borsot egymás orra alá, ahol érik, ugyanis rühellik egymást, akár a kukoricagölödint.

Ám Shakespeare nem volna Shakespeare, ha, miután minden úgy összekeverődött, hogy az ördög se ismeri ki magát rajta, ne gondoskodna egy duplacsavarról, melynek köszönhetően az ember-szerelmesek végül egymásra találnak, de most már igazán;

a király-szerelmesek megbékélnek a helyzettel és egymással; a tündér-szerelmesek pedig önmagukkal. Igen, a végén minden és mindenki a helyére kerül, mint egy álomban (és csak ott): szerelem és béke napsütése árasztja el a földet. Függöny.

Szentivanejialom3-150659.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

Illetve: Shakespeare végképp nem lenne Shakespeare, ha nem gondoskodna így, a végére, még egy triplacsavarról is. A mesteremberek színjátékáról, az urak-királyok-tündérek szerelmi évődésének fonákjáról, amelyben arról értesülünk, itt a triplacsavar, hogy a szerelembe bele is lehet halni, ha annyira őrült az ember, hogy szerelmes legyen. A budaörsi változatban a mesteremberek nem egészen erről beszélnek, hanem a színházról, hogy hogyan készül el egy előadás, amely, mint minden rendes előadás, felemészti az alkotóit: a színházról magáról, ami van olyan önpusztító őrület, mint maga a szerelem.

Shakespeare: Szentivánéji álom

Szereplők: Takács Katalin, Ilyés Róbert, Fekete Ádám, Spolarics Andrea, Hartai Petra, Fröhlich Kristóf, Chován Gábor, Böröndi Bence, Göndör László, Laboda Kornél, Hajmási Péter, Szőts Orsi, Dióssi Gábor, Lugosi György

Rendező: Fehér Balázs Benő

A Szentivánéji álomról bővebb információ a Budaörsi Latinovits Színház oldalán olvasható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.