Színház

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

2022.01.28. 15:10
Ajánlom
A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.

Ez az őrület, ami a Szentivánéji szereplőit hajkurássza át az életen, a szerelem őrülete. Sokan úgy tudják, és talán van is némi igazság ebben, hogy szerelem nincs, a szerelmesek magába a szerelembe szerelmesek, a társ csak alibinek kell, általuk akarják elhitetni magukkal, hogy szerelmesek – és a Szentivánéji valami hasonlóról beszél. Arról, hogy az ember-szerelmeseket egy, bár tündérkéz-csepegtette, de mégiscsak puszta virágszirup el tudja téríteni szívük választottjától; hogy a király-szerelmesek fegyverrel udvaroltak egymásnak; a tündér-szerelmesek pedig ott törnek borsot egymás orra alá, ahol érik, ugyanis rühellik egymást, akár a kukoricagölödint.

Ám Shakespeare nem volna Shakespeare, ha, miután minden úgy összekeverődött, hogy az ördög se ismeri ki magát rajta, ne gondoskodna egy duplacsavarról, melynek köszönhetően az ember-szerelmesek végül egymásra találnak, de most már igazán;

a király-szerelmesek megbékélnek a helyzettel és egymással; a tündér-szerelmesek pedig önmagukkal. Igen, a végén minden és mindenki a helyére kerül, mint egy álomban (és csak ott): szerelem és béke napsütése árasztja el a földet. Függöny.

Szentivanejialom3-150659.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

Illetve: Shakespeare végképp nem lenne Shakespeare, ha nem gondoskodna így, a végére, még egy triplacsavarról is. A mesteremberek színjátékáról, az urak-királyok-tündérek szerelmi évődésének fonákjáról, amelyben arról értesülünk, itt a triplacsavar, hogy a szerelembe bele is lehet halni, ha annyira őrült az ember, hogy szerelmes legyen. A budaörsi változatban a mesteremberek nem egészen erről beszélnek, hanem a színházról, hogy hogyan készül el egy előadás, amely, mint minden rendes előadás, felemészti az alkotóit: a színházról magáról, ami van olyan önpusztító őrület, mint maga a szerelem.

Shakespeare: Szentivánéji álom

Szereplők: Takács Katalin, Ilyés Róbert, Fekete Ádám, Spolarics Andrea, Hartai Petra, Fröhlich Kristóf, Chován Gábor, Böröndi Bence, Göndör László, Laboda Kornél, Hajmási Péter, Szőts Orsi, Dióssi Gábor, Lugosi György

Rendező: Fehér Balázs Benő

A Szentivánéji álomról bővebb információ a Budaörsi Latinovits Színház oldalán olvasható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.