Színház

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

2022.01.28. 15:10
Ajánlom
A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.

Ez az őrület, ami a Szentivánéji szereplőit hajkurássza át az életen, a szerelem őrülete. Sokan úgy tudják, és talán van is némi igazság ebben, hogy szerelem nincs, a szerelmesek magába a szerelembe szerelmesek, a társ csak alibinek kell, általuk akarják elhitetni magukkal, hogy szerelmesek – és a Szentivánéji valami hasonlóról beszél. Arról, hogy az ember-szerelmeseket egy, bár tündérkéz-csepegtette, de mégiscsak puszta virágszirup el tudja téríteni szívük választottjától; hogy a király-szerelmesek fegyverrel udvaroltak egymásnak; a tündér-szerelmesek pedig ott törnek borsot egymás orra alá, ahol érik, ugyanis rühellik egymást, akár a kukoricagölödint.

Ám Shakespeare nem volna Shakespeare, ha, miután minden úgy összekeverődött, hogy az ördög se ismeri ki magát rajta, ne gondoskodna egy duplacsavarról, melynek köszönhetően az ember-szerelmesek végül egymásra találnak, de most már igazán;

a király-szerelmesek megbékélnek a helyzettel és egymással; a tündér-szerelmesek pedig önmagukkal. Igen, a végén minden és mindenki a helyére kerül, mint egy álomban (és csak ott): szerelem és béke napsütése árasztja el a földet. Függöny.

Szentivanejialom3-150659.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

Illetve: Shakespeare végképp nem lenne Shakespeare, ha nem gondoskodna így, a végére, még egy triplacsavarról is. A mesteremberek színjátékáról, az urak-királyok-tündérek szerelmi évődésének fonákjáról, amelyben arról értesülünk, itt a triplacsavar, hogy a szerelembe bele is lehet halni, ha annyira őrült az ember, hogy szerelmes legyen. A budaörsi változatban a mesteremberek nem egészen erről beszélnek, hanem a színházról, hogy hogyan készül el egy előadás, amely, mint minden rendes előadás, felemészti az alkotóit: a színházról magáról, ami van olyan önpusztító őrület, mint maga a szerelem.

Shakespeare: Szentivánéji álom

Szereplők: Takács Katalin, Ilyés Róbert, Fekete Ádám, Spolarics Andrea, Hartai Petra, Fröhlich Kristóf, Chován Gábor, Böröndi Bence, Göndör László, Laboda Kornél, Hajmási Péter, Szőts Orsi, Dióssi Gábor, Lugosi György

Rendező: Fehér Balázs Benő

A Szentivánéji álomról bővebb információ a Budaörsi Latinovits Színház oldalán olvasható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.