Színház

Szentendrei Teátrum és Nyár 2012

2012.07.02. 09:08
Ajánlom
A Szentendre Táncegyüttes fellépésével indult június 29-én a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012 programsorozata.

Az augusztus 26-ig tartó eseményen koncerteket, gyerekelőadásokat és több koprodukcióban készült előadás bemutatóját is láthatja a közönség. A rendezvénysorozat a Szentendre Táncegyüttes fellépésével indult hagyományteremtő céllal: a programsor ezentúl minden évben az együttes új produkciójával kezdődik. Hagyomány és újdonságok mellett az együttműködések is nagy szerephez jutnak az idei program kialakításában. Szentendre nyári fesztiválja idén 53. alkalommal kerül megrendezésre a megújult belváros különleges atmoszférájú szabadtéri helyszínein. A színházi előadások a barokk városháza belső udvarán kerülnek színre, a felolvasó színházi estek és gyerekelőadások helyszíne a Dunaparti Művelődési Ház udvara, a szombat esti jazz és folk koncertsorozatnak az új szárnnyal bővült MűvészetMalom udvara ad otthont.

A Szentendrei Teátrum idei évadában öt bemutató előadással várja a közönséget.  Az Örkény Színházzal és a HoppArt Társulattal közös produkcióként Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című darabját mutatták be június 30-án. A darabot októbertől az Örkény Színházban játsszák. Az Új Színház produkcióját is műsorra tűzik nyáron, amely ősztől szintén a kőszínházi repertoárra kerül. A Giorgio Pianosa álnéven írt, Mert a mamának így jó című darab az átalakult Új Színház első nyári játéka lesz. A harsány abszurd komédiát a szerző, Pozsgai Zsolt rendezi, a produkció augusztus 11-én látható. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal és a Gyulai Várszínházzal közös produkcióban is részt vett a Szentendrei Nyár: Shakespeare A vihar című művét láthatja a közönség Szergej Maszlobojscsikov rendezésében. A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházával közös produkcióként pedig Molière A mizantróp című darabját mutatják be: Petri György fordításan Kiss Tibor (Quimby) zenéivel, a Spirit Kamaraszínház művészeivel ugyancsak izgalmas vállalkozásnak ígérkezik. Mindezek mellett a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház egy produkciója is része lesz a rendezvénynek: Udvaros Dorottya Mégis szép című estjének bemutatóján dalokat énekel Brechttől, Zsütitől, Bereményitől, Cohentől, Kurt Weilltől, Kamondy Ágnestől, Hrutka Róberttől és erre az estre született prózát mond kortárs magyar szerzőktől.

A vendégjátékok  parádés szereposztással szintén remek színházi esteket kínálnak:  az Ortlai Produkció Kramer kontra Kramer című előadásának főszerepében Kovács Patríciát  és Nagy Ervint láthatják,  A nagy négyesben Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játszik, Bulgakov A Képmutatók cselszövése című  darabjában Molière szerepét Fodor Tamás játssza. Nóti Károly klasszikus kabaréjelenetei inspirálták a fiatal színészekből álló 011 Alkotócsoport Lepsénynél még megvolt című előadását. Jordán Tamás egy rendhagyó stand up esttel szerepel,  Kulka János önálló estjén új lemezéről énekel dalokat, az Úr és kutya című darabban Bálint András partnereként pedig egy ötéves labrador debütál, rögtön több szerepben is.  Csuja Imre előadóestjét és a modenai Gruppo Amarcord operaprodukcióját is láthatja a közönség - a Cseppet sem komolyan című tréfás opera kitűnő szórakozást ígér, nem csak operabarátoknak.

Újdonság az évadban, hogy augusztusban csütörtökönként felolvasó színházi estekből sorozat indul a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.  Kortárs drámaírók művei, Dunajcsik Mátyás Tartuff.hu című darabja, Karafiáth Orsolya-Bella Máté Macskadémon című horror-vígmusicalje, Garaczi László Békeharc és karaoke, valamint Székely Csaba Bányavakság című színműve felolvasó színházi változatban is élvezetes program. Vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokat tartanak, július 7-től augusztus 18-ig pedig minden szombaton jazz- és folkestek várják a közönséget. A MűvészetMalomban fellép a Vujicsics Együttes, a Napra és a Holdviola zenekar, a Kerekes Band, Szalóky Ági, valamint Szvorák Katalin és tanítványai. Ugyanitt kerül sor a Jazz Fesztiválra Harcsa Veronika és a Bin-Jip, Fábián Juli és a Jazz Riff, a Dresch Quartet és a házigazda Borbély Műhely közreműködésével.  Augusztus 17-én a Városháza udvarán a Rackajam ad koncertet, 20-án pedig a Szentendrei Kamarazenekar hagyományos ünnepi hangversenyét hallgathatják meg a Református templom kertjében.

A fesztivált idén is augusztus 24-25-26-án a Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos program kavalkád zárja reggeltől késő éjszakáig tartó rendezvényekkel, amelyen minden korosztály talál kedvére való programot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.