Színház

Szentendrei Teátrum és Nyár 2012

2012.07.02. 09:08
Ajánlom
A Szentendre Táncegyüttes fellépésével indult június 29-én a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012 programsorozata.

Az augusztus 26-ig tartó eseményen koncerteket, gyerekelőadásokat és több koprodukcióban készült előadás bemutatóját is láthatja a közönség. A rendezvénysorozat a Szentendre Táncegyüttes fellépésével indult hagyományteremtő céllal: a programsor ezentúl minden évben az együttes új produkciójával kezdődik. Hagyomány és újdonságok mellett az együttműködések is nagy szerephez jutnak az idei program kialakításában. Szentendre nyári fesztiválja idén 53. alkalommal kerül megrendezésre a megújult belváros különleges atmoszférájú szabadtéri helyszínein. A színházi előadások a barokk városháza belső udvarán kerülnek színre, a felolvasó színházi estek és gyerekelőadások helyszíne a Dunaparti Művelődési Ház udvara, a szombat esti jazz és folk koncertsorozatnak az új szárnnyal bővült MűvészetMalom udvara ad otthont.

A Szentendrei Teátrum idei évadában öt bemutató előadással várja a közönséget.  Az Örkény Színházzal és a HoppArt Társulattal közös produkcióként Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című darabját mutatták be június 30-án. A darabot októbertől az Örkény Színházban játsszák. Az Új Színház produkcióját is műsorra tűzik nyáron, amely ősztől szintén a kőszínházi repertoárra kerül. A Giorgio Pianosa álnéven írt, Mert a mamának így jó című darab az átalakult Új Színház első nyári játéka lesz. A harsány abszurd komédiát a szerző, Pozsgai Zsolt rendezi, a produkció augusztus 11-én látható. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal és a Gyulai Várszínházzal közös produkcióban is részt vett a Szentendrei Nyár: Shakespeare A vihar című művét láthatja a közönség Szergej Maszlobojscsikov rendezésében. A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházával közös produkcióként pedig Molière A mizantróp című darabját mutatják be: Petri György fordításan Kiss Tibor (Quimby) zenéivel, a Spirit Kamaraszínház művészeivel ugyancsak izgalmas vállalkozásnak ígérkezik. Mindezek mellett a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház egy produkciója is része lesz a rendezvénynek: Udvaros Dorottya Mégis szép című estjének bemutatóján dalokat énekel Brechttől, Zsütitől, Bereményitől, Cohentől, Kurt Weilltől, Kamondy Ágnestől, Hrutka Róberttől és erre az estre született prózát mond kortárs magyar szerzőktől.

A vendégjátékok  parádés szereposztással szintén remek színházi esteket kínálnak:  az Ortlai Produkció Kramer kontra Kramer című előadásának főszerepében Kovács Patríciát  és Nagy Ervint láthatják,  A nagy négyesben Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játszik, Bulgakov A Képmutatók cselszövése című  darabjában Molière szerepét Fodor Tamás játssza. Nóti Károly klasszikus kabaréjelenetei inspirálták a fiatal színészekből álló 011 Alkotócsoport Lepsénynél még megvolt című előadását. Jordán Tamás egy rendhagyó stand up esttel szerepel,  Kulka János önálló estjén új lemezéről énekel dalokat, az Úr és kutya című darabban Bálint András partnereként pedig egy ötéves labrador debütál, rögtön több szerepben is.  Csuja Imre előadóestjét és a modenai Gruppo Amarcord operaprodukcióját is láthatja a közönség - a Cseppet sem komolyan című tréfás opera kitűnő szórakozást ígér, nem csak operabarátoknak.

Újdonság az évadban, hogy augusztusban csütörtökönként felolvasó színházi estekből sorozat indul a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.  Kortárs drámaírók művei, Dunajcsik Mátyás Tartuff.hu című darabja, Karafiáth Orsolya-Bella Máté Macskadémon című horror-vígmusicalje, Garaczi László Békeharc és karaoke, valamint Székely Csaba Bányavakság című színműve felolvasó színházi változatban is élvezetes program. Vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokat tartanak, július 7-től augusztus 18-ig pedig minden szombaton jazz- és folkestek várják a közönséget. A MűvészetMalomban fellép a Vujicsics Együttes, a Napra és a Holdviola zenekar, a Kerekes Band, Szalóky Ági, valamint Szvorák Katalin és tanítványai. Ugyanitt kerül sor a Jazz Fesztiválra Harcsa Veronika és a Bin-Jip, Fábián Juli és a Jazz Riff, a Dresch Quartet és a házigazda Borbély Műhely közreműködésével.  Augusztus 17-én a Városháza udvarán a Rackajam ad koncertet, 20-án pedig a Szentendrei Kamarazenekar hagyományos ünnepi hangversenyét hallgathatják meg a Református templom kertjében.

A fesztivált idén is augusztus 24-25-26-án a Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos program kavalkád zárja reggeltől késő éjszakáig tartó rendezvényekkel, amelyen minden korosztály talál kedvére való programot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.