Színház

Szentendrei Teátrum és Nyár 2012

2012.07.02. 09:08
Ajánlom
A Szentendre Táncegyüttes fellépésével indult június 29-én a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012 programsorozata.

Az augusztus 26-ig tartó eseményen koncerteket, gyerekelőadásokat és több koprodukcióban készült előadás bemutatóját is láthatja a közönség. A rendezvénysorozat a Szentendre Táncegyüttes fellépésével indult hagyományteremtő céllal: a programsor ezentúl minden évben az együttes új produkciójával kezdődik. Hagyomány és újdonságok mellett az együttműködések is nagy szerephez jutnak az idei program kialakításában. Szentendre nyári fesztiválja idén 53. alkalommal kerül megrendezésre a megújult belváros különleges atmoszférájú szabadtéri helyszínein. A színházi előadások a barokk városháza belső udvarán kerülnek színre, a felolvasó színházi estek és gyerekelőadások helyszíne a Dunaparti Művelődési Ház udvara, a szombat esti jazz és folk koncertsorozatnak az új szárnnyal bővült MűvészetMalom udvara ad otthont.

A Szentendrei Teátrum idei évadában öt bemutató előadással várja a közönséget.  Az Örkény Színházzal és a HoppArt Társulattal közös produkcióként Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című darabját mutatták be június 30-án. A darabot októbertől az Örkény Színházban játsszák. Az Új Színház produkcióját is műsorra tűzik nyáron, amely ősztől szintén a kőszínházi repertoárra kerül. A Giorgio Pianosa álnéven írt, Mert a mamának így jó című darab az átalakult Új Színház első nyári játéka lesz. A harsány abszurd komédiát a szerző, Pozsgai Zsolt rendezi, a produkció augusztus 11-én látható. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal és a Gyulai Várszínházzal közös produkcióban is részt vett a Szentendrei Nyár: Shakespeare A vihar című művét láthatja a közönség Szergej Maszlobojscsikov rendezésében. A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházával közös produkcióként pedig Molière A mizantróp című darabját mutatják be: Petri György fordításan Kiss Tibor (Quimby) zenéivel, a Spirit Kamaraszínház művészeivel ugyancsak izgalmas vállalkozásnak ígérkezik. Mindezek mellett a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház egy produkciója is része lesz a rendezvénynek: Udvaros Dorottya Mégis szép című estjének bemutatóján dalokat énekel Brechttől, Zsütitől, Bereményitől, Cohentől, Kurt Weilltől, Kamondy Ágnestől, Hrutka Róberttől és erre az estre született prózát mond kortárs magyar szerzőktől.

A vendégjátékok  parádés szereposztással szintén remek színházi esteket kínálnak:  az Ortlai Produkció Kramer kontra Kramer című előadásának főszerepében Kovács Patríciát  és Nagy Ervint láthatják,  A nagy négyesben Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játszik, Bulgakov A Képmutatók cselszövése című  darabjában Molière szerepét Fodor Tamás játssza. Nóti Károly klasszikus kabaréjelenetei inspirálták a fiatal színészekből álló 011 Alkotócsoport Lepsénynél még megvolt című előadását. Jordán Tamás egy rendhagyó stand up esttel szerepel,  Kulka János önálló estjén új lemezéről énekel dalokat, az Úr és kutya című darabban Bálint András partnereként pedig egy ötéves labrador debütál, rögtön több szerepben is.  Csuja Imre előadóestjét és a modenai Gruppo Amarcord operaprodukcióját is láthatja a közönség - a Cseppet sem komolyan című tréfás opera kitűnő szórakozást ígér, nem csak operabarátoknak.

Újdonság az évadban, hogy augusztusban csütörtökönként felolvasó színházi estekből sorozat indul a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.  Kortárs drámaírók művei, Dunajcsik Mátyás Tartuff.hu című darabja, Karafiáth Orsolya-Bella Máté Macskadémon című horror-vígmusicalje, Garaczi László Békeharc és karaoke, valamint Székely Csaba Bányavakság című színműve felolvasó színházi változatban is élvezetes program. Vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokat tartanak, július 7-től augusztus 18-ig pedig minden szombaton jazz- és folkestek várják a közönséget. A MűvészetMalomban fellép a Vujicsics Együttes, a Napra és a Holdviola zenekar, a Kerekes Band, Szalóky Ági, valamint Szvorák Katalin és tanítványai. Ugyanitt kerül sor a Jazz Fesztiválra Harcsa Veronika és a Bin-Jip, Fábián Juli és a Jazz Riff, a Dresch Quartet és a házigazda Borbély Műhely közreműködésével.  Augusztus 17-én a Városháza udvarán a Rackajam ad koncertet, 20-án pedig a Szentendrei Kamarazenekar hagyományos ünnepi hangversenyét hallgathatják meg a Református templom kertjében.

A fesztivált idén is augusztus 24-25-26-án a Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos program kavalkád zárja reggeltől késő éjszakáig tartó rendezvényekkel, amelyen minden korosztály talál kedvére való programot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.