Színház

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

2022.05.16. 13:55
Ajánlom
Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.

A premierközönség soraiban Nádasdy Ádám, a fordító is helyet foglalt, aki egyszerűen akrobatáknak nevezte a színpadon játszó színészeket, de persze a hallott szavakon sem siklott át: „A közönség nagyon sokszor a szövegpoénokon nevetett. Ezt azért én örömmel mondom, mert

nagyon jól mozognak, nagyon jó volt a díszlet, a kellékek, és ez önmagában is számos komikus pillanatra adott lehetőséget, és mégsem dominálta túl a szöveget.

A szerelmi fájdalom is kijött, meg a végén a mesteremberek, hogy olyan véresen komolyan vették az ő ostobácska előadásukat, ez nagyon megható volt. Ez kellett ahhoz, hogy – akármennyire is vígjáték – a végén azért az ember megkönnyezi kicsit őket, hogy ilyen marhák, hogy ilyesmiket csinálnak.”

SzentivanejiVorosmarty2-112836.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Torma Sándor / Vörösmarty Színház)

És ahogy a rendező Horváth Csaba tervezte, az előadás végül úgy is valósult meg: a testnek lett jelentősége: „Rengeteg játéklehetőséget ad, abszolút sok mindent lehet eljátszani a testünkkel, ráerősíteni bizonyos helyzetekre. Hellyel-közzel ez a szereposztás megszületett már egy évvel ezelőtt. Amit én beleképzeltem azokba a színészekbe, akik játszanak, gyakorlatilag változatlan, és afelé is próbálom irányítani a dolgot, hogy így legyen. Főleg a négy fiatalról van szó (Hermia – Ladányi Júlia, Lysander – Krisztik Csaba, Heléna – Ballér Bianka, Demetrius – Andrássy Máté), hiszen

ott vannak olyan érzelmi amplitúdók, velük történnek meg olyan jellegű karakterváltások, amelyek technikailag is elég komoly igényeket támasztanak a színészek felé.

És még elég fontos benne, ami Oberont és Titániát érinti, a meddőség, a terméketlenség, az, hogy milyen világ van körülöttünk, hogy veszekszünk egymással – mondja Oberon (Sarádi Zsolt) és Titánia (Kiss Diána Magdolna), és ezért nem termékeny a föld, és ezért nem vagyunk termékenyek mi a magunk sem.”

További szerepekben Molnár G. Nórát, Kerkay Ritát, Egyed Attilát, Sághy Tamást, Kuna Károlyt, Kricsár Kamillt, Kelemen Istvánt, Keller Jánost és Rovó Tamást láthatja a közönség, májusban és júniusban.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Szentivánéji álomból (fotó/forrás: Torma Sándor / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 
Színház ajánló

Először láthatja a közönség anya-lánya kettősben Tordai Terit és Horváth Lilit

Szeptember 24-én a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban mutatják be Pataki Éva Nőkből is megárt a sok… című előadását, amelyben az idősödésről és a generációk összecsiszolódásáról beszél humorral, sok-sok tanulsággal.