Színház

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

2022.05.16. 13:55
Ajánlom
Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.

A premierközönség soraiban Nádasdy Ádám, a fordító is helyet foglalt, aki egyszerűen akrobatáknak nevezte a színpadon játszó színészeket, de persze a hallott szavakon sem siklott át: „A közönség nagyon sokszor a szövegpoénokon nevetett. Ezt azért én örömmel mondom, mert

nagyon jól mozognak, nagyon jó volt a díszlet, a kellékek, és ez önmagában is számos komikus pillanatra adott lehetőséget, és mégsem dominálta túl a szöveget.

A szerelmi fájdalom is kijött, meg a végén a mesteremberek, hogy olyan véresen komolyan vették az ő ostobácska előadásukat, ez nagyon megható volt. Ez kellett ahhoz, hogy – akármennyire is vígjáték – a végén azért az ember megkönnyezi kicsit őket, hogy ilyen marhák, hogy ilyesmiket csinálnak.”

SzentivanejiVorosmarty2-112836.jpg

Jelenet a Szentivánéji álomból (Fotó/Forrás: Torma Sándor / Vörösmarty Színház)

És ahogy a rendező Horváth Csaba tervezte, az előadás végül úgy is valósult meg: a testnek lett jelentősége: „Rengeteg játéklehetőséget ad, abszolút sok mindent lehet eljátszani a testünkkel, ráerősíteni bizonyos helyzetekre. Hellyel-közzel ez a szereposztás megszületett már egy évvel ezelőtt. Amit én beleképzeltem azokba a színészekbe, akik játszanak, gyakorlatilag változatlan, és afelé is próbálom irányítani a dolgot, hogy így legyen. Főleg a négy fiatalról van szó (Hermia – Ladányi Júlia, Lysander – Krisztik Csaba, Heléna – Ballér Bianka, Demetrius – Andrássy Máté), hiszen

ott vannak olyan érzelmi amplitúdók, velük történnek meg olyan jellegű karakterváltások, amelyek technikailag is elég komoly igényeket támasztanak a színészek felé.

És még elég fontos benne, ami Oberont és Titániát érinti, a meddőség, a terméketlenség, az, hogy milyen világ van körülöttünk, hogy veszekszünk egymással – mondja Oberon (Sarádi Zsolt) és Titánia (Kiss Diána Magdolna), és ezért nem termékeny a föld, és ezért nem vagyunk termékenyek mi a magunk sem.”

További szerepekben Molnár G. Nórát, Kerkay Ritát, Egyed Attilát, Sághy Tamást, Kuna Károlyt, Kricsár Kamillt, Kelemen Istvánt, Keller Jánost és Rovó Tamást láthatja a közönség, májusban és júniusban.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Szentivánéji álomból (fotó/forrás: Torma Sándor / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.