Színház

Szerelem – Dunaújvároson mutatják be Barta Lajos darabját

2022.09.22. 09:10
Ajánlom
A dunaújvárosi Bartók Színházba szeptember 23-án érkezik Barta Lajos Szerelem című vígjátéka Czajlik József rendezésében, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulattal közös produkcióban. A főbb szerepekben Kerekes Évát, Őze Áront, László Csabát, Kalmár Zsuzsát, Magyar Zsófiát és Grgity Nikit láthatjuk.

Nelli. Lujza. Böske. Egy keserű vénlány. Egy különleges végzet asszonya. Egy széllelbélelt csitri. A három Szalay-lány. Okosak, nem haboznak kimondani a véleményüket, van humoruk, és mernek bízni az érzelmeikben. Háromféle kedély. Háromféle vágy. Háromféle sors. A lányok életében jönnek és mennek a bohém költők, a fess katonák, a magukat kímélő hivatalnokok. Van, aki a szavak virtuóza, van, aki a várakozásé, van, aki az önfegyelemé. Az álmok időnként valósággá válnak. Majd a valóságok távoli álommá szelídülnek.

Tényleg ennyi lenne a vágy, a boldogság, a szerelem?

A dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat közös előadásának rendezője, Czajlik József elmondta:„Nekem nagyon tetszik, hogy Barta milyen részletességgel beleírta, beleszerkesztette a darabba a lelkiállapotokat. Mindez megerősítette bennem, hogy itt bizony nagyon összetett lélektani szituációkról van szó. Fontos számomra az is, hogy életszerű, élettel teli legyen a Szalay-lányok elvágyódása, kiugrási vágyuk, mégpedig, hogy elhagyják azt a helyet, ahol élnek, hogy kilépjenek abból a közegből, ami egy valós belső vágyból fakad – 

ezek tehát nem kiüresedett szólamok az elvágyódásról, hanem a szenvedélyesség, az erő motiválja őket.

Így mindenki egyszer csak élővé, izgalmassá válik. A ráaggatott, „csehovi három nővér”-hasonlóságot próbálom leszedni a darabról” – nyilatkozta a kassai Thália Színház igazgatója, aki korábban már dolgozott a Bartók Színházban, amikor az Üvegcipőt vitte színre.

OZ_014971-141049.jpg

Őze Áron és Kerekes Éva a Szerelem című előadás próbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Az apa szerepét alakító Őze Áron először dolgozik Czajlik Józseffel: „Nagyon szeretem Czajlik Jóska munkamódszerét. Kifinomult érzékenységű rendező, Barta darabját sajátos költészetté rendezi – szép és izgalmas előadássá. Ráadásul az általam játszott apáról, Szalayról, egy egészen új képet tárt elém. Egyébként kicsit a dédapámhoz lett hasonló a figura. Ő egy ludovikás tiszt volt, hallatlanul jó humorú, fantasztikus ember. Tisztként aztán a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanított festészetet, német nyelvet, erkölcstant és illemtant a fiatal tiszteknek. Ezt így mind. Czajlik Jóska az első perctől azt kérte tőlem, hogy Szalay ne egy visszafogott, gyenge családfő legyen, hanem egy aktívabb, rendteremtő apa, aki próbálja a gyeplőt kézben tartani, feleségével megteremteni a családi harmóniát, idővel már nem nagyon sikerül neki, illetve hát viszi az ösztön a lányait az udvarlókkal, szerelmekkel, csalódásokkal, egy csomó mindennel. És ezekben a helyzetekben a Szalay-házaspár is megmérettetődik.

Iszonyatos szenvedélyek dúlnak ebben a családban.

– fogalmazott.

Szalayné karakterét Kerekes Éva, az Örkény Színház tagja formálja meg, aki először játszik a Bartók Színházban: „A próbák légköre szeretetteljes, lehet gondolkozni, és lehet engedni az érzelmeknek. A szeretetteljesség miatt én feltétlenül biztonságban érzem magam alkotói szempontból és emberileg is. Már vágytam új találkozásokra, kíváncsi voltam, hogyan tudunk egymásra hatni, hiszen

különféle helyekről, színházi kultúrákból érkeztünk ebbe az előadásba.

Ha az élet ad egy ilyen lehetőséget, akkor annak mindig érzem a létjogosultságát, most azt, hogy ennek a csapatnak találkoznia kellett, és jó együtt lenni.” – mondta.

OZ_01814-141820.jpg

László Csaba és Grgity Niki a Szerelem című előadás próbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

László Csaba, aki Komoróczy Jenő szerepét játssza, szintén először dolgozik a Bartók Színházban: „Gyönyörű platánfák vannak Dunaújvárosban, gyönyörű a Duna-part, jól érzem magam, jót tesz nekem most ez a nyugalom. És hát nagyon jó a csapat, szeretem a kollégáimat. Én tulajdonképpen húsz éve ugyanabban a környezetben, társulatban mozgok, nyilván számos rendező jön hozzánk, de az alapcsapat ugyanaz, és most itt, a Bartók Színházban jó ez az új szemszög, magamat is figyelem, hogy például mennyire szorongok ebben a helyzetben, vagy milyen gátlásokat kell feloldanom, mik azok, amik felerősödnek. Komoróczy pedig izgalmas karakter. A rendezői koncepció ráerősít a szerzői elképzelésre, miszerint a párkapcsolatban való létezésünket a múlton keresztül próbálja megérteni. És ez szerintem nagyon friss gondolat” – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja.

Barta Lajos: Szerelem

 

A Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat közös produkciója

Bemutató: 2022. szeptember 23.

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Fejléckép: A Szerelem című előadás próbája (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház hír

Ember Mária-díjat kapott Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója

Az elismerést az igazgató a színház több mint húszéves működéséért kapta meg. A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ítéli oda minden évben azoknak a személyeknek, akik támogatják az emberi jogokat, és bemutatják a magyarországi zsidó és nem zsidó emberek együttélését.
Színház ajánló

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.