Színház

Szerelem – Dunaújvároson mutatják be Barta Lajos darabját

2022.09.22. 09:10
Ajánlom
A dunaújvárosi Bartók Színházba szeptember 23-án érkezik Barta Lajos Szerelem című vígjátéka Czajlik József rendezésében, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulattal közös produkcióban. A főbb szerepekben Kerekes Évát, Őze Áront, László Csabát, Kalmár Zsuzsát, Magyar Zsófiát és Grgity Nikit láthatjuk.

Nelli. Lujza. Böske. Egy keserű vénlány. Egy különleges végzet asszonya. Egy széllelbélelt csitri. A három Szalay-lány. Okosak, nem haboznak kimondani a véleményüket, van humoruk, és mernek bízni az érzelmeikben. Háromféle kedély. Háromféle vágy. Háromféle sors. A lányok életében jönnek és mennek a bohém költők, a fess katonák, a magukat kímélő hivatalnokok. Van, aki a szavak virtuóza, van, aki a várakozásé, van, aki az önfegyelemé. Az álmok időnként valósággá válnak. Majd a valóságok távoli álommá szelídülnek.

Tényleg ennyi lenne a vágy, a boldogság, a szerelem?

A dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat közös előadásának rendezője, Czajlik József elmondta:„Nekem nagyon tetszik, hogy Barta milyen részletességgel beleírta, beleszerkesztette a darabba a lelkiállapotokat. Mindez megerősítette bennem, hogy itt bizony nagyon összetett lélektani szituációkról van szó. Fontos számomra az is, hogy életszerű, élettel teli legyen a Szalay-lányok elvágyódása, kiugrási vágyuk, mégpedig, hogy elhagyják azt a helyet, ahol élnek, hogy kilépjenek abból a közegből, ami egy valós belső vágyból fakad – 

ezek tehát nem kiüresedett szólamok az elvágyódásról, hanem a szenvedélyesség, az erő motiválja őket.

Így mindenki egyszer csak élővé, izgalmassá válik. A ráaggatott, „csehovi három nővér”-hasonlóságot próbálom leszedni a darabról” – nyilatkozta a kassai Thália Színház igazgatója, aki korábban már dolgozott a Bartók Színházban, amikor az Üvegcipőt vitte színre.

OZ_014971-141049.jpg

Őze Áron és Kerekes Éva a Szerelem című előadás próbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Az apa szerepét alakító Őze Áron először dolgozik Czajlik Józseffel: „Nagyon szeretem Czajlik Jóska munkamódszerét. Kifinomult érzékenységű rendező, Barta darabját sajátos költészetté rendezi – szép és izgalmas előadássá. Ráadásul az általam játszott apáról, Szalayról, egy egészen új képet tárt elém. Egyébként kicsit a dédapámhoz lett hasonló a figura. Ő egy ludovikás tiszt volt, hallatlanul jó humorú, fantasztikus ember. Tisztként aztán a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanított festészetet, német nyelvet, erkölcstant és illemtant a fiatal tiszteknek. Ezt így mind. Czajlik Jóska az első perctől azt kérte tőlem, hogy Szalay ne egy visszafogott, gyenge családfő legyen, hanem egy aktívabb, rendteremtő apa, aki próbálja a gyeplőt kézben tartani, feleségével megteremteni a családi harmóniát, idővel már nem nagyon sikerül neki, illetve hát viszi az ösztön a lányait az udvarlókkal, szerelmekkel, csalódásokkal, egy csomó mindennel. És ezekben a helyzetekben a Szalay-házaspár is megmérettetődik.

Iszonyatos szenvedélyek dúlnak ebben a családban.

– fogalmazott.

Szalayné karakterét Kerekes Éva, az Örkény Színház tagja formálja meg, aki először játszik a Bartók Színházban: „A próbák légköre szeretetteljes, lehet gondolkozni, és lehet engedni az érzelmeknek. A szeretetteljesség miatt én feltétlenül biztonságban érzem magam alkotói szempontból és emberileg is. Már vágytam új találkozásokra, kíváncsi voltam, hogyan tudunk egymásra hatni, hiszen

különféle helyekről, színházi kultúrákból érkeztünk ebbe az előadásba.

Ha az élet ad egy ilyen lehetőséget, akkor annak mindig érzem a létjogosultságát, most azt, hogy ennek a csapatnak találkoznia kellett, és jó együtt lenni.” – mondta.

OZ_01814-141820.jpg

László Csaba és Grgity Niki a Szerelem című előadás próbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

László Csaba, aki Komoróczy Jenő szerepét játssza, szintén először dolgozik a Bartók Színházban: „Gyönyörű platánfák vannak Dunaújvárosban, gyönyörű a Duna-part, jól érzem magam, jót tesz nekem most ez a nyugalom. És hát nagyon jó a csapat, szeretem a kollégáimat. Én tulajdonképpen húsz éve ugyanabban a környezetben, társulatban mozgok, nyilván számos rendező jön hozzánk, de az alapcsapat ugyanaz, és most itt, a Bartók Színházban jó ez az új szemszög, magamat is figyelem, hogy például mennyire szorongok ebben a helyzetben, vagy milyen gátlásokat kell feloldanom, mik azok, amik felerősödnek. Komoróczy pedig izgalmas karakter. A rendezői koncepció ráerősít a szerzői elképzelésre, miszerint a párkapcsolatban való létezésünket a múlton keresztül próbálja megérteni. És ez szerintem nagyon friss gondolat” – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja.

Barta Lajos: Szerelem

 

A Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat közös produkciója

Bemutató: 2022. szeptember 23.

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Fejléckép: A Szerelem című előadás próbája (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.