Színház

Szeretnek a Szikrában

2011.02.28. 09:00
Ajánlom
A HOPPart Társulat és Pelsőczy Réka első közös munkája a Szeret...lek március 1-jétől látható a Szikrában.

Van egy képzeletbeli bár. Zene szól. Elegáns férfiak, titokzatos nők, ülnek kerek asztaloknál. Tengerészruhás pincérek szolgálják fel a whiskeyt, vagy a pezsgőt. Középen táncparkett.

Ma a szerelemről lesz szó. Mindenkiről kiderül valami érdekes, személyes, szánalmas vagy nevetséges... Míg a háttér színpadias, az elmesélt történetek annyira valóságosak, amennyire valóságos tud lenni egy diktafonnal felvett szerelem története, szó szerint lejegyezve. Mások vagyunk, mint amilyennek képzeltük magunkat. Másmilyenek a szerelmeink is. Csöppet sem rózsaszínek. De én gyönyörűnek látom őket.

És a végén kiderül mi az érdekesebb, az élet vagy az álom.

(A videó egy héttel a bemutató előtt készült.)

Pelsőczy Réka igaz történetek alapján szerkesztette meg az előadás szövegét, Sirokay Bori dramaturg segítségével.

- Nagyon sok emberrel készítettem interjút. Ahányszor szóba került körülöttem a szerelem témája, akkor megkérdeztem, hogy bekapcsolhatom-e a diktafonomat. Elkezdtem figyelni és keresni ezeket a történeteket. Ezekből a beszélgetésekből választottunk ki kilenc szöveget. És ezek mellé találtam két könyvet, az egyik egy Malamud regény, a Dubin úr megannyi élete. Ebben van egy olyan szöveg, hogy egy író beleszeret a nála dolgozó takarítólányba. Nagyon érdekes háromszög alakul ki, nagyon jól játszható jelenetekkel. A másik egy Almodóvár szöveg, amelynek szintén egy író a főszereplője. És megtartottuk ezt az író-szálat. Ez a bár, ahol játszódik egy darab, egy képzeletbeli, szimbolikus tér. És azt találtuk ki, hogy ezek a férfiak és nők az ő figurái, akiket ő valaha meghallgatott, megfigyelt.

- Hogy állt össze a csapat?

- A HOPPartot kerestem meg az ötlettel, így tudtunk közösen pályázni. Olyan emberekkel akartam dolgozni, akiket viszonylag jól lehet egyeztetni, mert olyan munkáik vannak. A HOPPart csapata (Barabás Richárd, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna és Szilágyi Kata) adott volt, és melléjük jött Bercsényi Péter, Gáspár Anna, Király Béla (aki az egyik koreográfus is), Szabó Márta, Szamosi Zsófi, Takács Kati és Terhes Sándor.

- Mivel a HOPPartról van szó, elképzelhetetlennek tartom, hogy ne legyen zene az előadásban.

- Igen, lesz. Matkó Tamás és Kákonyi Árpád a zenei vezetők, hangszerelők. Persze a színészek is tagjai a zenekarnak, néhányan több hangszeren is játszanak. És természetesen énekelni is fognak, elég széles az előadásban használt zenei paletta...

- Amikor nekikezdtél, itt is volt egy víziód? A Kicsi nyuszi...-nál mondtad, hogy az lebegett a szemed előtt, amikor a két szereplőt vallatják a bíróságon. Most is volt hasonló "flash"-ed?

- Igazából Takács Kati volt a vízióm. Amikor kitaláltam ezt az egészet, mindenképp szerettem volna egy olyan nőalakot, aki idősebb, de elképesztően jó állapotban van, okos és értelmes. Takács Katival Az öldöklő angyalban dolgoztunk együtt néhány éve, evidens volt, hogy őt kérem föl. Szerintem az övé az egyik legszebb történet a darabban. És az járt még a fejemben, hogy modern, mai, a mi életünket tartalmazó, jelképező szövegeket nagyon romantikus dolgokkal párosítsak. A színészek pont olyanok lesznek, mint a filmeken. Ez egy idea, egy álom. Összeütközik az, hogy milyenek szeretnénk lenni, és valójában milyenek vagyunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Kiválóság, láthatóság, szorgalom – megkezdte munkáját Antal Zsolt, az SZFE harmadik intézetvezetője

Sára Balázs és Bodolay Géza után Antal Zsolt is megkezdte munkáját, a jövőben az SZFE Elméleti Intézetét irányítja. Antal évtizedek óta a közszolgálati kommunikáció és tájékoztatás területén dolgozik, új megbízatásába ezeket a tapasztalatokat is szeretné integrálni.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Színház ajánló

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.