Színház

Szexuális zaklatással vádolják a Thália Tanoda egyik volt oktatóját

2022.04.21. 14:55
Ajánlom
A diákok vallomása alapján a korábban színpadi mozgást és harcművészetet oktató tanár rendszeresen visszaélt hatalmával, több esetben felmerül a szexuális zaklatás gyanúja – számolt be a hvg.hu. Az érintett tanár tagadja a vádakat és feljelentést tett.

Több mint húsz diák állítja, hogy oktatójuk rendszeresen megalázta, testi megszégyenítésnek tette ki őket. Az érintettek a hvg.hu cikkében sorozatosan számolnak be nyilvános fenekelésekről, rendezői utasításnak „álcázott” vetkőztetésekről, ölbe kényszerítésekről, és a diákok közül többen panaszkodnak verbális abúzusra is, amikor a szóban forgó tanár kritizálta a súlyukat, alakjukat – állítólag nem egyszer sorba állította őket, hogy a feneküket megnézve megállapítsa, rájuk illik-e a „karfiolos seggű” jelző –, és a fiúkat is többször arra utasította, hogy a gyakorlatok során fogják meg a lányok mellét.

A történtekről a beszámolók szerint az iskola igazgatója és egyik tanára is tudott, sőt egy-egy esetet ők maguk is végignéztek.

Több diák zaklatás miatt fellépő testkép- és étkezési zavarokról, évekre megszűnő menstruációról mesélt a lapnak, míg mások pszichológus segítségére szorultak, hogy feldolgozzák a történteket.

Az ügyben jelenleg rendőrségi eljárás folyik, miután a Thália Tanoda egyik hallgatója, két másik diákkal és 14 tanúval feljelentést tett. Az érintett tanár is rendőrséghez fordult, becsületsértéssel vádolva egykori diákját, ügyvédjén keresztül pedig „konstruáltaknak és kitaláltaknak” nevezve a történteket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a tanulók szerint nemcsak felnőtt hallgatókról van szó, hanem olyan áldozat is van, aki 13-14 éves korától rendszeresen ki volt téve szexuális zaklatásnak.

Az ügy kirobbanása után a Thália Színház közleményben határolódott el a tanodától, megjegyezve, hogy sem korábban, sem most nem áll kapcsolatban az intézménnyel, a Thália Tanoda pedig ugyan tagadja a történteket, de jelzés nélkül eltávolította honlapjáról az érintett tanár oktatói profilját, így az már csak az oldal egy korábbi, kereső által tárolt változatából érhető el.

A Thália Tanoda 2010 óta működik Budapesten, és folytat színészképzést a XIII. kerületben. Az intézmény az érettségizett diákok számára a sikeres záróvizsgát követően színész II. végzettséget biztosít, de gyerekeknek is tart foglalkozásokat.

(via hvg.hu)

Fejléckép: illusztráció (fotó: Mobola Odukoya / Pexels)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.