Színház

Szexuális zaklatással vádolják a Thália Tanoda egyik volt oktatóját

2022.04.21. 14:55
Ajánlom
A diákok vallomása alapján a korábban színpadi mozgást és harcművészetet oktató tanár rendszeresen visszaélt hatalmával, több esetben felmerül a szexuális zaklatás gyanúja – számolt be a hvg.hu. Az érintett tanár tagadja a vádakat és feljelentést tett.

Több mint húsz diák állítja, hogy oktatójuk rendszeresen megalázta, testi megszégyenítésnek tette ki őket. Az érintettek a hvg.hu cikkében sorozatosan számolnak be nyilvános fenekelésekről, rendezői utasításnak „álcázott” vetkőztetésekről, ölbe kényszerítésekről, és a diákok közül többen panaszkodnak verbális abúzusra is, amikor a szóban forgó tanár kritizálta a súlyukat, alakjukat – állítólag nem egyszer sorba állította őket, hogy a feneküket megnézve megállapítsa, rájuk illik-e a „karfiolos seggű” jelző –, és a fiúkat is többször arra utasította, hogy a gyakorlatok során fogják meg a lányok mellét.

A történtekről a beszámolók szerint az iskola igazgatója és egyik tanára is tudott, sőt egy-egy esetet ők maguk is végignéztek.

Több diák zaklatás miatt fellépő testkép- és étkezési zavarokról, évekre megszűnő menstruációról mesélt a lapnak, míg mások pszichológus segítségére szorultak, hogy feldolgozzák a történteket.

Az ügyben jelenleg rendőrségi eljárás folyik, miután a Thália Tanoda egyik hallgatója, két másik diákkal és 14 tanúval feljelentést tett. Az érintett tanár is rendőrséghez fordult, becsületsértéssel vádolva egykori diákját, ügyvédjén keresztül pedig „konstruáltaknak és kitaláltaknak” nevezve a történteket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a tanulók szerint nemcsak felnőtt hallgatókról van szó, hanem olyan áldozat is van, aki 13-14 éves korától rendszeresen ki volt téve szexuális zaklatásnak.

Az ügy kirobbanása után a Thália Színház közleményben határolódott el a tanodától, megjegyezve, hogy sem korábban, sem most nem áll kapcsolatban az intézménnyel, a Thália Tanoda pedig ugyan tagadja a történteket, de jelzés nélkül eltávolította honlapjáról az érintett tanár oktatói profilját, így az már csak az oldal egy korábbi, kereső által tárolt változatából érhető el.

A Thália Tanoda 2010 óta működik Budapesten, és folytat színészképzést a XIII. kerületben. Az intézmény az érettségizett diákok számára a sikeres záróvizsgát követően színész II. végzettséget biztosít, de gyerekeknek is tart foglalkozásokat.

(via hvg.hu)

Fejléckép: illusztráció (fotó: Mobola Odukoya / Pexels)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.