Színház

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

2020.10.22. 09:55
Ajánlom
A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Narancs kérdésére úgy válaszolt: a közbiztonság és közrend helyreállítását nem követelte meg a rendőröktől az egyetem elfoglalása, ezért nem is léptek fel a diákokkal szemben. A Rendőrségi törvény 13. paragrafusát említették, amely szerint a rendőrnek kötelessége fellépni, ha olyan cselekedetről tudnak, amely veszélyezteti a közbiztonságot. Szerintük ez most nem áll fenn.

Törvénybe nem ütközne, ha a rendőrség behatolna az SZFE épületeibe, erre joguk van. A Narancs kérdésére az ORFK közölte: A rendőrségi törvény nem nevesít külön intézkedést sem „tanítást megbénító” személyekkel, sem az intézmény elfoglalását jelentő cselekménnyel kapcsolatban.

50502638047_21503bfa3e_k-165919.jpg

Tüntetés az SZFE egyetemfoglaló diákjai mellett (Fotó/Forrás: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

Kedden közben újabb terembe nem tudtak bejutni a diákok. Egy filmes osztálynak kancellári utasításra nem adták oda a teremhez tartozó kulcsokat. Közben a diákok a korábbi ígéretüknek megfelelően elindították a birtokvédelmet, így a Szarka Gábor által szabályellenesen elrendelt az őszi szünet az eredeti időpontra került vissza.

Dupla támogatás a kormánytól a kormány által kinevezett kuratóriumnak

A kormány megadta a Vidnyánszky-féle vezetésnek az ígért hárommilliárd forintot, az erről szóló határozat tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben. Azt írják, a pénzt „a színház- és filmművészeti képzés 21. századi követelményeknek való megfeleléshez szükséges fejlesztésekre” szánják.

Ez pont a duplája a korábbi támogatásnak. Az összegről először Gulyás Gergely beszélt október 1-jén a kormányinfón, megemlítve, hogy a Vidnyánszky vezette kuratórium kérésére emelték a támogatást.

Kedden este felfüggesztették az SZFE honlapját, minden információ eltűnt róla. A diákok egyébként főként a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalon és a hallgatói önkormányzat oldalán keresztül kommunikálnak a nyilvánossággal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.