Színház

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

2020.10.22. 09:55
Ajánlom
A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Narancs kérdésére úgy válaszolt: a közbiztonság és közrend helyreállítását nem követelte meg a rendőröktől az egyetem elfoglalása, ezért nem is léptek fel a diákokkal szemben. A Rendőrségi törvény 13. paragrafusát említették, amely szerint a rendőrnek kötelessége fellépni, ha olyan cselekedetről tudnak, amely veszélyezteti a közbiztonságot. Szerintük ez most nem áll fenn.

Törvénybe nem ütközne, ha a rendőrség behatolna az SZFE épületeibe, erre joguk van. A Narancs kérdésére az ORFK közölte: A rendőrségi törvény nem nevesít külön intézkedést sem „tanítást megbénító” személyekkel, sem az intézmény elfoglalását jelentő cselekménnyel kapcsolatban.

50502638047_21503bfa3e_k-165919.jpg

Tüntetés az SZFE egyetemfoglaló diákjai mellett (Fotó/Forrás: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

Kedden közben újabb terembe nem tudtak bejutni a diákok. Egy filmes osztálynak kancellári utasításra nem adták oda a teremhez tartozó kulcsokat. Közben a diákok a korábbi ígéretüknek megfelelően elindították a birtokvédelmet, így a Szarka Gábor által szabályellenesen elrendelt az őszi szünet az eredeti időpontra került vissza.

Dupla támogatás a kormánytól a kormány által kinevezett kuratóriumnak

A kormány megadta a Vidnyánszky-féle vezetésnek az ígért hárommilliárd forintot, az erről szóló határozat tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben. Azt írják, a pénzt „a színház- és filmművészeti képzés 21. századi követelményeknek való megfeleléshez szükséges fejlesztésekre” szánják.

Ez pont a duplája a korábbi támogatásnak. Az összegről először Gulyás Gergely beszélt október 1-jén a kormányinfón, megemlítve, hogy a Vidnyánszky vezette kuratórium kérésére emelték a támogatást.

Kedden este felfüggesztették az SZFE honlapját, minden információ eltűnt róla. A diákok egyébként főként a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalon és a hallgatói önkormányzat oldalán keresztül kommunikálnak a nyilvánossággal.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.