Színház

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

2020.10.22. 09:55
Ajánlom
A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Narancs kérdésére úgy válaszolt: a közbiztonság és közrend helyreállítását nem követelte meg a rendőröktől az egyetem elfoglalása, ezért nem is léptek fel a diákokkal szemben. A Rendőrségi törvény 13. paragrafusát említették, amely szerint a rendőrnek kötelessége fellépni, ha olyan cselekedetről tudnak, amely veszélyezteti a közbiztonságot. Szerintük ez most nem áll fenn.

Törvénybe nem ütközne, ha a rendőrség behatolna az SZFE épületeibe, erre joguk van. A Narancs kérdésére az ORFK közölte: A rendőrségi törvény nem nevesít külön intézkedést sem „tanítást megbénító” személyekkel, sem az intézmény elfoglalását jelentő cselekménnyel kapcsolatban.

50502638047_21503bfa3e_k-165919.jpg

Tüntetés az SZFE egyetemfoglaló diákjai mellett (Fotó/Forrás: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

Kedden közben újabb terembe nem tudtak bejutni a diákok. Egy filmes osztálynak kancellári utasításra nem adták oda a teremhez tartozó kulcsokat. Közben a diákok a korábbi ígéretüknek megfelelően elindították a birtokvédelmet, így a Szarka Gábor által szabályellenesen elrendelt az őszi szünet az eredeti időpontra került vissza.

Dupla támogatás a kormánytól a kormány által kinevezett kuratóriumnak

A kormány megadta a Vidnyánszky-féle vezetésnek az ígért hárommilliárd forintot, az erről szóló határozat tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben. Azt írják, a pénzt „a színház- és filmművészeti képzés 21. századi követelményeknek való megfeleléshez szükséges fejlesztésekre” szánják.

Ez pont a duplája a korábbi támogatásnak. Az összegről először Gulyás Gergely beszélt október 1-jén a kormányinfón, megemlítve, hogy a Vidnyánszky vezette kuratórium kérésére emelték a támogatást.

Kedden este felfüggesztették az SZFE honlapját, minden információ eltűnt róla. A diákok egyébként főként a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalon és a hallgatói önkormányzat oldalán keresztül kommunikálnak a nyilvánossággal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.