Színház

SZFE-s hallgatók improvizációiból készített előadást Kovács Dániel Ambrus

2021.04.01. 11:00
Ajánlom
A Karaván Munkacsoport égisze alatt készült el Kovács Dániel Ambrus legújabb előadása, a Jobb félni, avagy Egység Kétség Háromság. A fekete komédia a két éve végzett Zsámbéki-Fullajtár-osztály öt színészének improvizációira építkezik.

A darab témája nagyon is aktuális: egy ismeretlen vírus söpör végig a világon, nyomában rengeteg a halott. A hatalom tehetetlen, és szigorú kijárási tilalommal igyekszik megfékezni a járványt. Ebben a válságos helyzetben dönt úgy öt ember, hogy különböző okokból ugyan, de mégis útra kel, útjuk pedig egyetlen helyen, a Fészek Klub Kupolatermében keresztezi egymást.

Bár a legtöbb dologban nem értenek egyet, abban egészen biztosak, hogy a vírus nem véletlenül szabadult rá a világra. Konfliktusaik nyomán megvilágosodnak, és egyértelművé válik, hogy mi köze van Tas vezérnek a plejádiai fény-lényekhez, Bilgécnek a gekkókhoz, és miért állunk a kör közepén akkor is, ha Magyarország nem létezik.

jobb3-104736.jpg

Jelenet a Jobb félni, avagy Egység Kétség Háromság című fekete komédiából (Fotó/Forrás: Dávid Attila)

„Eredetileg arról akartunk előadást csinálni, hogy különböző lehetetlen, vesztes, fel nem vállalható élethelyzetek miként torzítják el a lelkünket: miért és milyen történetekbe, élethazugságokba, második valóságba menekülünk saját életünk elől. Hogy a mai, igazságon túli időkben milyen szédületes karriert tudnak befutni a legzavarosabb világmagyarázatok is. Aztán jött a járvány, és a helyzet fokozódott.” – mondta el az előadás kapcsán Kovács Dániel Ambrus, aki a rendezői feladatok mellett egyszerre felel a szövegért és a látványért. A rendező kitért arra is, hogy amikor tavaly ősszel megszületett az előadás, olyan élethelyzetben volt mindenki, amelyben a félelem és bezártság arra sarkallta az embereket, hogy bármi áron magyarázatokat keressenek a miértekre.

„A legvadabb elméletek kezdtek el vírusként terjedni, és megfertőzni az elméket.”

jobb6-105912.jpg

Jelenet a Jobb félni, avagy Egység Kétség Háromság című fekete komédiából (Fotó/Forrás: Dávid Attila)

Szereplők:

Zsuzsanna: Ballér Bianka

Dzseni: Messaoudi Emina

Imre: Lestyán Attila

István: Vizi Dávid

Bálint: Martinkovics Máté

szöveg-látvány-rendezte: Kovács Dániel Ambrus

A premiert a járványhelyzet miatt online tartják meg, április 7. 19 órától 48 órán keresztül lesz látható az eSzínház oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház gyász

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház gyász

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház gyász

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.