Színház

SZFE-s hallgatók improvizációiból készített előadást Kovács Dániel Ambrus

2021.04.01. 11:00
Ajánlom
A Karaván Munkacsoport égisze alatt készült el Kovács Dániel Ambrus legújabb előadása, a Jobb félni, avagy Egység Kétség Háromság. A fekete komédia a két éve végzett Zsámbéki-Fullajtár-osztály öt színészének improvizációira építkezik.

A darab témája nagyon is aktuális: egy ismeretlen vírus söpör végig a világon, nyomában rengeteg a halott. A hatalom tehetetlen, és szigorú kijárási tilalommal igyekszik megfékezni a járványt. Ebben a válságos helyzetben dönt úgy öt ember, hogy különböző okokból ugyan, de mégis útra kel, útjuk pedig egyetlen helyen, a Fészek Klub Kupolatermében keresztezi egymást.

Bár a legtöbb dologban nem értenek egyet, abban egészen biztosak, hogy a vírus nem véletlenül szabadult rá a világra. Konfliktusaik nyomán megvilágosodnak, és egyértelművé válik, hogy mi köze van Tas vezérnek a plejádiai fény-lényekhez, Bilgécnek a gekkókhoz, és miért állunk a kör közepén akkor is, ha Magyarország nem létezik.

jobb3-104736.jpg

Jelenet a Jobb félni, avagy Egység Kétség Háromság című fekete komédiából (Fotó/Forrás: Dávid Attila)

„Eredetileg arról akartunk előadást csinálni, hogy különböző lehetetlen, vesztes, fel nem vállalható élethelyzetek miként torzítják el a lelkünket: miért és milyen történetekbe, élethazugságokba, második valóságba menekülünk saját életünk elől. Hogy a mai, igazságon túli időkben milyen szédületes karriert tudnak befutni a legzavarosabb világmagyarázatok is. Aztán jött a járvány, és a helyzet fokozódott.” – mondta el az előadás kapcsán Kovács Dániel Ambrus, aki a rendezői feladatok mellett egyszerre felel a szövegért és a látványért. A rendező kitért arra is, hogy amikor tavaly ősszel megszületett az előadás, olyan élethelyzetben volt mindenki, amelyben a félelem és bezártság arra sarkallta az embereket, hogy bármi áron magyarázatokat keressenek a miértekre.

„A legvadabb elméletek kezdtek el vírusként terjedni, és megfertőzni az elméket.”

jobb6-105912.jpg

Jelenet a Jobb félni, avagy Egység Kétség Háromság című fekete komédiából (Fotó/Forrás: Dávid Attila)

Szereplők:

Zsuzsanna: Ballér Bianka

Dzseni: Messaoudi Emina

Imre: Lestyán Attila

István: Vizi Dávid

Bálint: Martinkovics Máté

szöveg-látvány-rendezte: Kovács Dániel Ambrus

A premiert a járványhelyzet miatt online tartják meg, április 7. 19 órától 48 órán keresztül lesz látható az eSzínház oldalán.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.