Színház

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

2020.10.26. 17:00
Ajánlom
Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.

A következő egy hétben az intézmény dolgozói home office-ban dolgoznak majd, az SZFE-re csak felettesi engedéllyel léphetnek be. Ugyanakkor Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes megnyugtatta a polgárságot, hogy a diákok számára

a kollégiumi elhelyezés továbbra is biztosított.

Mint ismeretes, az egyetem hallgatói és oktatói nem fogadták el az illegitimnek tartott új vezetés döntését az előrehozott őszi szünetről, és mivel az épület elhagyásával veszélyeztetettnek látják az oktatás folytatását, blokád alá vonták azokat a termeket, amiknek a kulcsát meg tudták szerezni.

IMG_20200901_145226-161218.jpg

Az SZFE a hallgatók által elbarikádozott Vas utcai épülete (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Hétfőn aztán a dolgozók tudatták:

folytatják a sztrájkot.

A tudomásukra jutott elsőfokú ítélet ellen, miszerint a demonstráció jogszerűtlen, fellebbezni fognak, ugyanis nemhogy nem sérül a gazdasági és szociális jelleg, de éppen a fenntartók fenyegetik az egyetemen zajló munkát azzal, hogy bérmegvonást helyeznek kilátásba, az adatvédelmi törvényt sértő módon adatszolgáltatásra köteleznék a dolgozókat, vagy éppen kitiltanák őket az épületből a szünet ideje alatt.

Októbert 15-én kelt közleményükben

a teljes modellváltás visszafordítását kérik,

ugyanakkor az ITM vezetőivel továbbra is készek tárgyalni. Budai Marcell a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseletében ugyancsak a Minisztérium közbelépését kérte, tisztázva azt, hogy álláspontjuk szerint jelen helyzetben a kuratórium SZFE-delegáltakkal történő bővítése sem jelentene intézményi garanciát.

Az egyetemi polgárság a fentieken túl cáfolta a Magyar Rektori Konferencia október 21-i közleményét, miszerint egyetértettek a Rektori Konferencia képviselőivel, illetve hogy tárgyaltak a háromoldalú egyeztetésről. Ők továbbra is a kormányhoz fordulnak az autonómia kérdésében és kifejezetten várják a Konferencia egyértelmű állásfoglalását az ügyben.

121143988_1023632348078586_921996150185154727_n-113857.jpg

Sorfalat álló diákok az SZFE Vas utcai épületénél (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Állításuk szerint valótlan állítás, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága közös tárgyalásra hívta az érintett feleket, ezek ugyanis egyéni meghallgatások lesznek.

Korábban már cáfolták Gulyás Gergely azon elhangzott mondatát is, miszerint „Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk". Gálosi Dóra, az SZFE hallgatója válaszul az ATV-ben azt nyilatkozta: „Továbbra is azt mondjuk, hogy

mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben.

Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” 

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

Kapcsolódó

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.
Színház hír

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.