Színház

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

2020.10.26. 17:00
Ajánlom
Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.

A következő egy hétben az intézmény dolgozói home office-ban dolgoznak majd, az SZFE-re csak felettesi engedéllyel léphetnek be. Ugyanakkor Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes megnyugtatta a polgárságot, hogy a diákok számára

a kollégiumi elhelyezés továbbra is biztosított.

Mint ismeretes, az egyetem hallgatói és oktatói nem fogadták el az illegitimnek tartott új vezetés döntését az előrehozott őszi szünetről, és mivel az épület elhagyásával veszélyeztetettnek látják az oktatás folytatását, blokád alá vonták azokat a termeket, amiknek a kulcsát meg tudták szerezni.

IMG_20200901_145226-161218.jpg

Az SZFE a hallgatók által elbarikádozott Vas utcai épülete (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Hétfőn aztán a dolgozók tudatták:

folytatják a sztrájkot.

A tudomásukra jutott elsőfokú ítélet ellen, miszerint a demonstráció jogszerűtlen, fellebbezni fognak, ugyanis nemhogy nem sérül a gazdasági és szociális jelleg, de éppen a fenntartók fenyegetik az egyetemen zajló munkát azzal, hogy bérmegvonást helyeznek kilátásba, az adatvédelmi törvényt sértő módon adatszolgáltatásra köteleznék a dolgozókat, vagy éppen kitiltanák őket az épületből a szünet ideje alatt.

Októbert 15-én kelt közleményükben

a teljes modellváltás visszafordítását kérik,

ugyanakkor az ITM vezetőivel továbbra is készek tárgyalni. Budai Marcell a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseletében ugyancsak a Minisztérium közbelépését kérte, tisztázva azt, hogy álláspontjuk szerint jelen helyzetben a kuratórium SZFE-delegáltakkal történő bővítése sem jelentene intézményi garanciát.

Az egyetemi polgárság a fentieken túl cáfolta a Magyar Rektori Konferencia október 21-i közleményét, miszerint egyetértettek a Rektori Konferencia képviselőivel, illetve hogy tárgyaltak a háromoldalú egyeztetésről. Ők továbbra is a kormányhoz fordulnak az autonómia kérdésében és kifejezetten várják a Konferencia egyértelmű állásfoglalását az ügyben.

121143988_1023632348078586_921996150185154727_n-113857.jpg

Sorfalat álló diákok az SZFE Vas utcai épületénél (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Állításuk szerint valótlan állítás, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága közös tárgyalásra hívta az érintett feleket, ezek ugyanis egyéni meghallgatások lesznek.

Korábban már cáfolták Gulyás Gergely azon elhangzott mondatát is, miszerint „Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk". Gálosi Dóra, az SZFE hallgatója válaszul az ATV-ben azt nyilatkozta: „Továbbra is azt mondjuk, hogy

mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben.

Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” 

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

Kapcsolódó

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.