Színház

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

2020.10.26. 17:00
Ajánlom
Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.

A következő egy hétben az intézmény dolgozói home office-ban dolgoznak majd, az SZFE-re csak felettesi engedéllyel léphetnek be. Ugyanakkor Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes megnyugtatta a polgárságot, hogy a diákok számára

a kollégiumi elhelyezés továbbra is biztosított.

Mint ismeretes, az egyetem hallgatói és oktatói nem fogadták el az illegitimnek tartott új vezetés döntését az előrehozott őszi szünetről, és mivel az épület elhagyásával veszélyeztetettnek látják az oktatás folytatását, blokád alá vonták azokat a termeket, amiknek a kulcsát meg tudták szerezni.

IMG_20200901_145226-161218.jpg

Az SZFE a hallgatók által elbarikádozott Vas utcai épülete (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Hétfőn aztán a dolgozók tudatták:

folytatják a sztrájkot.

A tudomásukra jutott elsőfokú ítélet ellen, miszerint a demonstráció jogszerűtlen, fellebbezni fognak, ugyanis nemhogy nem sérül a gazdasági és szociális jelleg, de éppen a fenntartók fenyegetik az egyetemen zajló munkát azzal, hogy bérmegvonást helyeznek kilátásba, az adatvédelmi törvényt sértő módon adatszolgáltatásra köteleznék a dolgozókat, vagy éppen kitiltanák őket az épületből a szünet ideje alatt.

Októbert 15-én kelt közleményükben

a teljes modellváltás visszafordítását kérik,

ugyanakkor az ITM vezetőivel továbbra is készek tárgyalni. Budai Marcell a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseletében ugyancsak a Minisztérium közbelépését kérte, tisztázva azt, hogy álláspontjuk szerint jelen helyzetben a kuratórium SZFE-delegáltakkal történő bővítése sem jelentene intézményi garanciát.

Az egyetemi polgárság a fentieken túl cáfolta a Magyar Rektori Konferencia október 21-i közleményét, miszerint egyetértettek a Rektori Konferencia képviselőivel, illetve hogy tárgyaltak a háromoldalú egyeztetésről. Ők továbbra is a kormányhoz fordulnak az autonómia kérdésében és kifejezetten várják a Konferencia egyértelmű állásfoglalását az ügyben.

121143988_1023632348078586_921996150185154727_n-113857.jpg

Sorfalat álló diákok az SZFE Vas utcai épületénél (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Állításuk szerint valótlan állítás, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága közös tárgyalásra hívta az érintett feleket, ezek ugyanis egyéni meghallgatások lesznek.

Korábban már cáfolták Gulyás Gergely azon elhangzott mondatát is, miszerint „Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk". Gálosi Dóra, az SZFE hallgatója válaszul az ATV-ben azt nyilatkozta: „Továbbra is azt mondjuk, hogy

mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben.

Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” 

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

Kapcsolódó

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.