Színház

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

2020.10.26. 17:00
Ajánlom
Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.

A következő egy hétben az intézmény dolgozói home office-ban dolgoznak majd, az SZFE-re csak felettesi engedéllyel léphetnek be. Ugyanakkor Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes megnyugtatta a polgárságot, hogy a diákok számára

a kollégiumi elhelyezés továbbra is biztosított.

Mint ismeretes, az egyetem hallgatói és oktatói nem fogadták el az illegitimnek tartott új vezetés döntését az előrehozott őszi szünetről, és mivel az épület elhagyásával veszélyeztetettnek látják az oktatás folytatását, blokád alá vonták azokat a termeket, amiknek a kulcsát meg tudták szerezni.

IMG_20200901_145226-161218.jpg

Az SZFE a hallgatók által elbarikádozott Vas utcai épülete (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Hétfőn aztán a dolgozók tudatták:

folytatják a sztrájkot.

A tudomásukra jutott elsőfokú ítélet ellen, miszerint a demonstráció jogszerűtlen, fellebbezni fognak, ugyanis nemhogy nem sérül a gazdasági és szociális jelleg, de éppen a fenntartók fenyegetik az egyetemen zajló munkát azzal, hogy bérmegvonást helyeznek kilátásba, az adatvédelmi törvényt sértő módon adatszolgáltatásra köteleznék a dolgozókat, vagy éppen kitiltanák őket az épületből a szünet ideje alatt.

Októbert 15-én kelt közleményükben

a teljes modellváltás visszafordítását kérik,

ugyanakkor az ITM vezetőivel továbbra is készek tárgyalni. Budai Marcell a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseletében ugyancsak a Minisztérium közbelépését kérte, tisztázva azt, hogy álláspontjuk szerint jelen helyzetben a kuratórium SZFE-delegáltakkal történő bővítése sem jelentene intézményi garanciát.

Az egyetemi polgárság a fentieken túl cáfolta a Magyar Rektori Konferencia október 21-i közleményét, miszerint egyetértettek a Rektori Konferencia képviselőivel, illetve hogy tárgyaltak a háromoldalú egyeztetésről. Ők továbbra is a kormányhoz fordulnak az autonómia kérdésében és kifejezetten várják a Konferencia egyértelmű állásfoglalását az ügyben.

121143988_1023632348078586_921996150185154727_n-113857.jpg

Sorfalat álló diákok az SZFE Vas utcai épületénél (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Állításuk szerint valótlan állítás, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága közös tárgyalásra hívta az érintett feleket, ezek ugyanis egyéni meghallgatások lesznek.

Korábban már cáfolták Gulyás Gergely azon elhangzott mondatát is, miszerint „Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk". Gálosi Dóra, az SZFE hallgatója válaszul az ATV-ben azt nyilatkozta: „Továbbra is azt mondjuk, hogy

mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben.

Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” 

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

Kapcsolódó

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Crespo Rodrigo: Ismét szükség lenne országos szintű szolidaritásra

A Partitúra televíziós műsor november 28-án, szombaton, Tatabányán és környékén kalandozik. Aki 14.30-kor a Duna tévére kapcsol, Danis Lídia színművésszel a tatabányai Jászai Mari Színházat is körbejárhatja. A Fidelio.hu-nak pedig a színház igazgatója, Crespo Rodrigo adott interjút, akit nemrég újabb öt évre kineveztek a teátrum élére. Most a járványhelyzet okozta nehézségekről is kérdeztük. De előbb még a gyerekkori repülős álmairól.
Színház interjú

„Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt” – Interjú Kovalik Ágnessel

Komoly lénye egy melegszívű, humoros, életvidám nőt takar. Minden szerepben sugárzik róla a finomság. Kovalik Ágnessel, a József Attila Színház színművésznőjével beszélgettünk.
Színház gyász

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Színház nekrológ

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház hír

A fenntartható jövőért kampányolnak a színházak

Immár 16 színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektjéhez, melynek célja, hogy öko-tudatos színházi társulások jöjjenek létre.